Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.
När Sofia var sju år började hon träna truppgymnastik. Det är en form av gymnastik där man tränar och tävlar i grupp. Hon har landat på nacken och ryggen på både golv som plint, smällar som gjorde riktigt ont just då men också en tid efteråt. När Sofia kom upp i tonåren spelade hon innebandy och fotboll och fick slag och knuffar på kroppen. Sofia tänkte inte så mycket på att det ofta värkte, det hörde till idrottande och att hon tidigt fick IBS. På något sätt så vävdes smärtorna ihop med varandra.
– Värken i kroppen blev som en elak kompis, en ständig följeslagare som jag aldrig blev av. Det gjorde ont överallt men på vissa ställen var smärtan starkare. Hela ryggen kunde värka men så var det en punkt på bröstryggen som gjorde särskilt ont. När jag rörde på mig mådde jag bättre och det var nog därför kroppen fungerade så bra när jag tränade hårt. Sedan kom det en tid då skola och jobb tog tid från träningen och då gjorde sig värken påmind igen, berättar Sofia.
LÄS OCKSÅ: Forskningen om magnetterapi – och dess påstådda effekt mot smärta
Började på smärtrehabilitering
År 2003 flyttade Sofia till Kalmar. Hon jobbade och studerade samtidigt men tempot var högt och kroppen sa ifrån. När hon fick svårt för att klara sig själv bestämde hon sig för att flytta hem till föräldrarna i Umeå.
– Jag hade svårt att duscha varmt. Värmen gjorde mig så illamående att jag nästan kräktes. Jag sov väldigt dåligt, i snitt sov jag kanske fem till tio timmar i veckan. Ärligt talat så har jag lite svårt att komma ihåg den tiden. Man kan bli riktigt korkad utan sömn och kroppen får svårt att fungera normalt. Som minst vägde jag 48 kg. Men jag fick tid att bara tänka på mig själv och när jag började på smärtrehabilitering lärde jag mig att förhålla mig till värken på ett bra sätt, säger Sofia.
Smärta blev ett normaltillstånd
I Kalmar hade Sofia träffat en kille och när han började studera i Lund så flyttade Sofia med. Hon var fortfarande sjukskriven men på bättringsvägen. Sedan bar det i väg till Stockholm för mer studier och Sofia läste till personlig tränare.
– Jag mådde bra av att få igång kroppen igen. Men smärta hade för mig blivit ett normaltillstånd och jag slutade nästan helt tänka på den. Det tog ett år att bli personlig tränare och jag jobbade ett tag på en av de stora gymkedjorna i Stockholm. Men det var hopplöst med boende så vi bestämde oss för att återvända till Kalmar, säger Sofia.
Den traditionella vården var ingen hjälp
I Kalmar fortsatte Sofia jobba med hälsa och träning. I dag är hon butikschef i en hälsokostbutik och det gör att hon jobbar väldigt mycket. De senaste åren har smärtan blivit mer påtaglig. Men fördelen med att jobba inom egenvårdsbranschen öppnade också möjligheten till hjälp som den traditionella vården inte kunde erbjuda.
Hon började äta vitaminer, mineraler och fettsyror och det gjorde henne piggare och gladare. Bland annat blev hennes dåliga blodcirkulation bättre. En dag märkte hon att värmen kommit tillbaka i både händer och fötter.
LÄS OCKSÅ: Gunnar Johansson: Nu är sömnen både bättre och djupare
Det började med ett magnetarmband
Men för drygt tre år kom den riktigt stora vändningen. Sofia, som hade hört talas om magnetterapi, provade ett magnetarmband och ett ryggskydd med magneter.
– Jag var väldigt skeptisk till magneter och provade mest på skoj. Men efter att ha burit ryggskyddet under 15 minuter så blev jag varm och började svettas. Jag tog av mig skyddet och konstigt nog var jag kall på ryggen, så jag förstod att magneterna hade satt igång något i min kropp. Den händelsen fick mig tänka till, berättar Sofia.
En dag kom det in en man i butiken och berättade att han hade svårt att sova på grund av ryggvärk. Han köpte Velloflexmadrassen, en bäddmadrass med insydda magneter. Efter tre veckor kom han tillbaka in i butiken och tackade Sofia för att hon introducerat madrassen för honom. Han hade sovit mycket bättre på den och var väldigt nöjd. Det var då Sofia beslöt sig för att testa madrassen själv.
Madrassen blev räddningen
Madrassen med de inbyggda magneterna har verkligen hjälpt. Sofia som hade svårt att sova på grund av smärtan i kroppen, kunde för första gången slappna av och komma till ro. Och när värken avtar somnar hon snabbt. Efter många år av smärta får Sofia äntligen känna hur det känns att sova en hel natt och dessutom vakna utvilad.
– Magnetmadrassen har också förbättrat min blodcirkulation och min IBS har påverkats i rätt riktning, säger Sofia.
Exakt hur magneterna fungerar, det vet man inte, men det finns flera teorier. Forskning har kunnat visa att magneter påverkar våra kroppar på flera områden. Magnetterapi ger viss smärtlindring, ökad blodcirkulation och ökad endorfinproduktion. Rapporter visar också att patienter kan få effekt inom en månad medan en del inte får någon effekt alls. Det har genomförts ett 20-tal studier på magnetterapi och smärta. I en studie som utfördes på ett sjukhus i Japan under tolv månader där 431 patienter deltog, varav 375 sov på de aktiva madrasserna, visade att åtta av tio patienter upplevde en positiv effekt inom fem dagar. En del kände skillnad redan efter en eller några dagar.
LÄS OCKSÅ: Märkbar smärtlindring efter en vecka på magnetmadrassen
Smärtan var fibromyalgi
Magneter har också visat sig kunna minska smärta hos fibromyalgipatienter. Och för bara några år sedan fick Sofia diagnosen fibromyalgi.
– Det var skönt att äntligen få ett namn på smärtan, det gav mig en större förståelse för min situation. Nu har jag har också skaffat mig en magnetkudde som gör att jag inte blir lika stel i nacken. Och för inte så länge sedan köpte jag den mjuka memoryskum-madrassen med magneter. Den är så otroligt skönt att ligga på madrassen att jag kan längta hem till sängen för att få sjunka ner och vila en stund. Att lägga sig på den känns som att sova på moln. När jag vaknar känner jag mig mjuk och avslappnad i kroppen. Jag hade länge problem med yrsel men det har också blivit bättre. Jag har blivit lugnare som person och mer öppen mot andra. Konstant smärta gör ju att man sluter sig inom sig själv, säger Sofia.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Sofia Hansson
Ålder: 36 år.
Yrke: Butikschef.
Familj: Sambo med Peter, son på 3 år samt hunden Sören som är en dvärgsnauzer.
Bor: Färjestaden, Öland.
Fritidsintressen: Jobbet, träna på gym gillar styrketräning och joggar korta sträckor.
Hälsomotto: Ta ansvar för dig själv och din hälsa. Om inte du mår bra är det svårt att få andra runtomkring dig att må bra.