Annons
Annons

Gunnar Johansson: Nu är sömnen både bättre och djupare

Åttioårige Gunnar Johansson från Västerås upplevde att han sov allt sämre på nätterna. En dag läste han i en broschyr om en särskild madrass som kunde vara bra för sömnen. På ren ingivelse provade han. Nu sover han inte en natt utan magnetmadrassen.

Redaktionen

14 maj, 2017
Gunnar Johansson: Nu är sömnen både bättre och djupare
Dela inlägget

Åttioårige Gunnar Johansson från Västerås upplevde att han sov allt sämre på nätterna.
En dag läste han i en broschyr om en särskild madrass som kunde vara bra för sömnen. På ren ingivelse provade han.
Nu sover han inte en natt utan magnetmadrassen.

Gunnar Johansson har arbetat som försäljare innan han vid 62-års ålder valde att gå i pension. När han arbetade hade han aldrig problem varken med att somna eller att sova hela nätterna.
‒ När jag slutade jobba fick jag en annan sömnrytm och problemen med att sova har kommit efter hand, säger han.

Han menar att åldern till viss del har att göra med att sömnen blir sämre. Att det är på grund av den han vaknar ganska ofta. Det viktiga är bara att lyckas somna om. Han minns den där dagen när han satt vid köksbordet och bläddrade i en broschyr. Han hamnade vid en sida om Velloflex magnetmadrasser som kunde verka positivt för sömnen. Det lät för bra för att inte provas tyckte han och vips så hade han köpt sig en magnetmadrass.
‒ Det var ju det att jag tyckte att jag sov så dåligt så jag ville prova något för att få bättre sömn, säger Gunnar Johansson.

En magnetmadrass är en bäddmadrass med flera små magneter inbyggda. Den statiska magnetismen från dem, skapade av elektriska laddningar i rörelse, kan hjälpa mot sömnproblem men också mot värk. Under antiken användes magneter för att lindra och läka olika besvär. Ingen vet säkert, för det finns inga vetenskapliga belägg för att magneter hjälper, men man tror att magneterna ökar blodcirkulationen och cellernas ämnesomsättning och därigenom till exempel lindrar smärta.

Läs också: Ny forskning: Mer sömn ger högre lön

Sover längre stunder
Gunnar Johansson kommer inte ihåg exakt när han fick hem sin magnetmadrass men han har haft den som ständig följeslagare i åtminstone tre år.
‒ Det tog inte lång tid innan jag märkte stor skillnad på sömnen. Jag har den varje natt och sover längre stunder, säger han.

Rent allmänt tycker han att sömnen blivit mycket bättre sedan han provade Velloflex magnetmadrass.
‒ Jag sover mycket bekvämare. Madrassen ger någon slags vibration för kroppen som är väldigt behaglig, säger han.

Undviker sömntabletter
Med tiden har han hittat andra sätt som också hjälper honom med sömnen. Han kan till exempel inte äta för sent på kvällen för då sover han dåligt direkt. Han försöker att röra på sig varje dag. Minst en promenad om dagen blir det och när sommaren kommer ger han sig ut på olika cykelturer också. Han har provat insomningstabletter någon gång men dem gillar han inte.
‒ Jag försöker att undvika sömntabletter, jag blir bara trött dagen efter, säger han.

Han rekommenderar många gånger hellre magnetmadrassen för dem som har svårt att sova.
‒ Jag kan inte lova att någon annan blir hjälpt men jag har verkligen blivit det. Bland annat somnar jag om mycket snabbare om jag vaknar på natten nu när jag har madrassen, säger han.

Något annat han kommit på och som han försöker undvika, är att sova mitt på dagen. Gör han det får han svårt att somna på kvällen sedan.
‒ Jag försöker ju låta bli men ibland är det lätt att somna vid tv:n, säger han.

Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

Sover bättre när det är svalt
Gunnar Johanssons fru Gunvor har också märkt att Gunnar sover bättre med magnetmadrassen. Hon upplever att han sover betydligt djupare. Hon har förstås lånat madrassen några gånger och provat att sova på den hon också.
‒ Men hon tyckte att det blev alldeles för varmt att sova på den, säger Gunnar Johansson.

Själv har han inte samma bekymmer då han sover på nedervåningen där det är betydligt svalare än högre upp i huset där hans fru sover. Han kan inte sova om det är för varmt i rummet.
‒ Nej, det måste vara kallt i rummet för att jag ska kunna sova, säger han.

Gunnars nästa steg är att införskaffa sig en Velloflex magnetkudde eftersom den ska kunna lindra smärta också.
‒ Jag brukar få ont i nacken, så jag skulle vilja prova en kudde för att se om den kan hjälpa, säger Gunnar Johansson.

Av Ylva Hideng

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Gunnar Johansson
Bor: Västerås
Ålder: Fyller 81 år i september
Familj: Fru och tre barn
Gör: Pensionerad försäljare
Intressen: Idrott

Sömnbehoven skiljer sig åt

Vi ägnar ungefär en tredjedel av livet åt att sova. Störningar av sömnen är något man bör ta på största allvar. Dessa störningar kan komma i flera olika former som till exempel insomningsproblem, täta uppvaknanden, problem med att somna om och med att vakna för tidigt. Hur mycket sömn varje individ behöver är olika från person till person men de flesta vuxna sover mellan sex och nio timmar per natt.

Förutom mängden sömn är det viktigt att det blir bra kvalité på de timmar man sover, utan störningsmoment.

Att undvika stress är bra för att få en god sömn. En skön säng och ett tyst och svalt rum att sova i är något annat som är bra. Det är effektivt att gå och lägga sig och gå upp ungefär samma tid varje dag så att sömnen hittar en bra rytm. Undvika koffein, nikotin och alkohol har visat sig bra för sömnen. Motion och bra matvanor verkar också positivt på sömnen medan stress och oro däremot kan göra att man får svårt att komma till ro och somna.

Att gå igenom dagens händelser och bekymmer innan kvällen kan vara skönt. Att skriva ner vad man planerar att göra dagen efter kan vara effektivt för att slippa ligga och grubbla över det innan man somnar.

Om man ändå har svårt att somna, eller svårt att sova en hel natt, kan man vända sig till sin vårdcentral för att få hjälp.

Annons
Annons