Bland svenska föräldrar föds ungefär fem procent av barnen för tidigt, vilket räknas som innan den 37 graviditetsveckan. Att föda barn för tidigt innebär viss ohälsa för barnet.
Tidigare har man känt till att om mamman under graviditet lider av psykisk ohälsa så är chansen större att hon föder barnet för tidigt. En så kallad registerbaserad studie från Karolinska Institutet som innefattade 1,5 miljoner födslar, visade att även pappans psykiska hälsa påverkar.
Studie under 20 år
Weiyao Yin som är forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet berättar att de upptäckte att risken för en för tidig födsel ökade om även pappan mådde psykiskt dåligt. En slutsats man drog av det resultatet är att det är viktigt att ge socialt stöd till de blivande föräldrarna för att förebygga prematur födsel.
Forskarna hämtade information under 20 år där barn och föräldrar registrerades mellan åren 1997 och 2016.
Resultaten visade:
- 15 procent av barnen som föddes för tidigt hade minst en förälder med psykisk ohälsa.
- Om pappan led av psykisk ohälsa ökade risken för att tolv procent av kvinnorna födde för tidigt.
- Om enbart mamman led av psykisk ohälsa ökade risen med 31 procent.
- Risken ökade till 52 procent om båda föräldrarna hade en psykiatrisk diagnos.
Siffrorna ställdes och jämfördes mot de föräldrar som inte mådde dåligt.
Även stress kunde ge för tidig födsel. Om båda föräldrarna led av stress ökade risken med 90 procent. Om enbart mamman hade stressrelaterade symtom var siffran 47 procent, och om pappan var stressad ökade risken med 23 procent.
Riskökningen var 23 procent om enbart pappan hade en stressrelaterad diagnos, 47 procent om enbart mamman hade det och 90 procent om båda föräldrarna hade en sådan diagnos.
Av Inger Palm
Källa: Karolinska Institutet