Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ADHD-medicin påverkar utvecklingen av barns hjärnor

Det verksamma ämnet i flera vanliga adhd-mediciner ser ut att påverka hjärnans utveckling hos barn enligt en ny studie. Forskare efterlyser därför nu försiktighet vid förskrivning av dessa preparat till barn rapporterar TT.

Metylfenidat är den aktiva substansen i exempelvis Ritalin och Concerta, två vanliga mediciner som förskrivs till tusentals svenska barn och ungdomar med ADHD.

 

Kunskap har saknats
Det har länge saknats kunskap om hur dessa läkemedel påverkar hjärnan på längre sikt. I tidigare studier har man på statistisk väg försökt studera effekten av medicinering med den här typen av läkemedel. Men i en ny studie har man nu undersökt tidigare obehandlade patienter för att kunna se på vilket sätt medicineringen påverkar en hjärna under utveckling, skriver Omni.

Testades efter 16 veckor
I undersökningen deltog 50 pojkar och 49 unga vuxna med diagnostiserad ADHD som tidigare inte hade medicinerat med metylfenidat. Deltagarna fick under 16 veckor antingen det verksamma ämnet eller verkningslös placebo, samtidigt undersöktes deras hjärnor med magnetkamera.

LÄS OCKSÅ: Mammans kost under graviditeten påverkar risken för ADHD

Påverkade hjärnans vita substans
Man undersökte särskilt hjärnans vita substans, det vill säga den del av hjärnan som ligger innanför hjärnbarken och som sköter kommunikationen mellan hjärnbarkens nervceller.

Efter fyra månader syntes tydliga förändringar i den vita substansen avseende nervfibrernas täthet, storlek samt mängden myelin, som är det ämne som omger nervcellerna och som gör signaleringen effektivare.

LÄS OCKSÅ: ADHD-läkemedel kan rubba hjärtrytmen hos unga

Ingen förändring hos vuxna
Resultaten visar enligt forskarna att ADHD-medicinering kan ha olika effekter på strukturen av en hjärna under utveckling. Hos vuxna män med ADHD och hos de som fick placebo syntes dock inga förändringar. Resultatet tyder på att åldern inverkar på om metylfenidat har en påverkan på hjärnans vita substans eller inte.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Vilken påverkan dessa förändringar har på patienterna på längre sikt vet ännu inte forskarna. Men de konstaterar att då många adhd-patienter ofta använder dessa mediciner i flera år, bör regleringen i ljuset av de nya rönen av vilka som ges denna typ av mediciner bli tuffare.

”Användandet av adhd-mediciner bland barn måste övervägas noggrant till dess att vi vet mer om de långsiktiga effekterna. Denna medicin bör endast förskrivas till barn som verkligen har adhd och som är starkt påverkade av det,” säger en av forskarna Liesbeth Reneman, vid Universiteit van Amsterdam (UVA), till tidskriften Radiology där studien publiceras.

Av redaktionen

Källa: Omni

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.