Mammans kost under graviditeten påverkar risken för ADHD

En kost med mycket processad mat, socker och fett under graviditeten kan kopplas till ökad risk för ADHD och beteendeproblem, slår nu ny brittisk forskning fast.
Forskarna har tittat närmare på just sambandet mellan neuropsykiatriska tillstånd och mammans matvanor under graviditeten – och menar nu att kosten kan förändra barnets arvsmassa, vilket ökar risken att drabbas. 

En kost med hög fetthalt och mycket socker under graviditeten hade redan satts i samband med beteendeproblem och ADHD, men i den nya brittiska studien som publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry har forskarna tittat på de aktuella processerna.

► Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

 

Dålig kost ökar sårbarheten
Teorin finns om kostens påverkan finns alltså sedan länge men det är troligen första gången som DNA-förändring påvisats. Forskarna tror nämligen att funktionen av vissa kritiska gener (som genen IGF2) förändras av kosten, något som ökar sårbarheten för neuropsykiatriska problem som exempelvis ADHD.

Forskningen, som leds av forskare från Kings College London (KCL) och University of Bristol, tros vara den första att verkligen fastställa att en ohälsosam kost förändrar barnets DNA på ett sätt som kan leda till förändringar i hjärnan – och senare ADHD, skriver The Guardian.

► Läs också: Koppling mellan brist på omega-3 och ökad risk för beteendeproblem

Jämförde två barngrupper
Forskare jämförde två olika barngrupper. Den ena gruppen bestod av 83 barn som tidigt drabbats av uppförandeproblem, som att de ljög eller slogs. Den andra gruppen bestod av 81 barn som inte uppvisat sådana problem. Forskarna studerade sedan hur mammornas kost förändrade genen IGF2, som är inblandad i fosterutveckling och utveckling av lillhjärnan samt hippocampus – områden i hjärnan inblandade i ADHD.

► Läs också: Ny forskning: Paracetamol ökar risken för ADHD

Högre risk för genförändring vid dålig kost
Resultaten visade att oavsett vilken grupp barnet tillhörde ökade risken för att genen IGF2 skulle ändra funktion om mamman ätit en kost rik på socker, fett och processad mat under graviditeten. Risken för genförändring associerad med ADHD-symtom var däremot högre bland barn med uppförandeproblem.
ADHD och uppförandeproblem i tidig ålder går ofta hand i hand skriver The Guardian som också skriver att i Storbritannien diagnostiseras 40 procent av barn med uppförandeproblematik med just ADHD.

 Läs också: Gravid? Tolka fem vanliga cravings

En bra kost kan dessutom förbättra symtomen enligt forskaren
Medförfattare Doktor Edward Barker, från institutionen för psykologi vid KCL och en av forskarna bakom studien, betonar dock att föräldrar till barn med ADHD inte ska klandra sig själva eftersom kosten bara är en faktor, om än en potentiellt betydande sådan.

► Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn

Doktor Edward Barker fortsätter:
– ADHD och uppförandeproblem är mycket komplexa psykiatriska problem, som orsakas av flera saker, säger han till The Guardian.
– Kosten kan vara en viktig faktor men tillsammans med andra faktorer.
Han tillägger:
– En vettig kost kan även förbättra symtomen – det är inte enda orsaken.

Läs också: Forskning: Tillskott med fiskolja hjälper barn med ADHD

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Intervju

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

blodgrupp B

Blodgrupp B – Allätaren

Kost

Personer med blodgrupp B mår bra av att äta lite av varje och är den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter. En blodgruppsanpassad diet anses främja kroppens naturliga genetik och bidra till god hälsa och naturlig viktminskning. Därför bör vi anpassa kosten efter sin blodgrupp menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.