Annons

Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Skriva ut skogsbad på recept? Just nu undersöks skogen som terapiform - och att vare ute i skogen kan vara en potentiell supermedicin som bland annat kan minska användandet av läkemedel.

Redaktionen

28 juli, 2019
Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress
Dela inlägget

Skriva ut skogsbad på recept? Just nu undersöks skogen som terapiform – och att vare ute i skogen kan vara en potentiell supermedicin som bland annat kan minska användandet av läkemedel.

Den mesta forskningen som finns om fördelarna med att ta det lugnt och ”bada” i sinnesintryck från skogen, det vill säga skogsbad, är gjord i Japan och övriga Asien. Och resultaten pekar i en tydlig riktning.

Skogsbad minskar stress, genom att bland annat sänka både blodtryck, puls och kortisolnivåer i salivet.

Skogsbad stärker immunförsvaret

Man har också sett att skogsbad stärker immunförsvaret och ökar mängden antioxidanter.
– En del studier har också gjorts på skogsbad som en del i behandlingen av vissa sjukdomar. Högt blodtryck och kranskärlssjukdom förbättrades efter skogsbad och kol-patienter hade lägre nivåer av proinflammatoriska cytokiner och stresshormoner, medan en studie på 48

Jenny Lovebo
Biologen och universitetslektorn Jenny Lovebo
Foto: Linnéuniversitet

vuxna med typ 2-diabetes visade att upprepade skogsbad sänkte blodsockernivåerna signifikant, säger Jenny Lovebo.

Annons

Hon är biolog och universitetslektor vid Linnéuniversitet och har nyss avslutat ett pilotprojekt där de har undersökt de hälsofrämjande effekterna av att vara ute i skogen.
I pilotstudien som gjorts i samarbete med sjuksköterskeprogrammets Hälsomottagning vid Linnéuniversitet, har totalt sex besökare testat på skogsbad, två gånger i veckan, cirka 45 minuter per gång, i fyra veckor.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring ska ge naturen rättigheter

Skapade lugn hos personen som är ute i skogen

Deltagarnas hälsotillstånd har kontrollerats med provtagning och mätning av blodtryck, puls, blodvärde och blodsocker och just nu håller de på att sammanställa resultatet till en artikel.
– De biomarkörer som mättes på deltagarna före och efter perioden av skogsbad visade inte några samstämmiga förändringar. Men för flera av deltagarna var upplevd stress, känslor av utmattning och irritation mer sällan förekommande efter skogsbad jämfört med före, och flertalet studenter hade en uppfattning att skogsbad kan främja hälsa genom att skogsmiljön skapade ett lugn hos personen som är ute i skogen.

LÄS OCKSÅ: Naturen läker utmattning bättre än mediciner visar forskning

Behandlingsmetod för stressrelaterad ohälsa

Så småningom vill Jenny Lovebo utveckla skogsbad som en potentiell behandlingsmetod för tillexempel stressrelaterad ohälsa, något som tidigare forskning visar lovande resultat inom.
– Vi tror också på skogsbad som prevention mot olika typer av ohälsa, och där är vårt mål att undersöka vad som behövs för att fler människor ska komma ut i skogen, och hur skogarna ska se ut för att ge så ”bra effekt” som möjligt. Att ordinera skogsbad på recept kan minska användandet av läkemedel, särskilt psykofarmaka, och fungera som ytterligare ett skäl till att behålla tätortsnära skogar och parker, säger hon.

Annons

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att vistas mer i naturen

Fortsatta studier

Nästa steg är därför att fortsätta undersöka effekterna av skogsbad, med fokus på unga vuxna med stressrelaterad ohälsa.
– Vi vill också genomföra fokusgruppsintervjuer för att ta reda på mer om människors inställning till skog och skogsbad, och vad som kan få dem att ge sig ut i skogen oftare.

Av Tina Harr

Annons