Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Ola Engelmark

“Jag ser ogräs som vilda delikatesser”

Granskottsolja, kapris av maskrosknoppar och älgörtssirap.
Kemiingenjören Lena Engelmark Embertsén sadlade om och nu gör hennes prisade produkter gjorda på ogräs, och annat som anses oätbart, succé och serveras på de flesta toppkrogar i landet.

För åtta år sedan bestämde sig Lena Engelmark Embertsén och hennes man för att byta inriktning i livet. De köpte en gård i Sörmland och funderade på hur de skulle kunna leva av gården -  och inte bara på den.
– Hur kan vi skapa nya produkter utifrån våra respektive kunskaper och vår mark? Snabbt kom vi fram till att vi skulle arbeta med naturen, och inte mot, säger hon.

Lena Engelmark Embertsén är kemiingenjör och starkt förankrad i den naturvetenskapliga och tekniska branschen. Hon har tidigare varit vd på science centret Tom Tits Experiment och har alltid gillat att bryta ny mark, dessutom haft ett stort intresse för det som växer vilt.

 

Läs också: Ogräspesto av kirskål och löktrav

Började utforska vilda smaker
Därför började hon utforska de vilda smakerna som fanns på gården. Att kalla dem för ogräs är hon inte särskilt förtjust i.
– Det är ett negativt laddat ord och jag ser dem som vilda delikatesser. Definitionen på ogräs är ju bara att de växer där man inte vill att de ska göra det.

Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Förknippats med fattigmansmat
Historiskt sett har också vilda växter oftast förknippats med nödmat och fattigmansmat. Och vad i naturen som är ätbart har varit en kvinnlig kunskap – något som vi inte har tagit vara på i tillräcklig utsträckning, tycker Lena Engelmark Embertsén.
– Går man tillbaka i historien så blev kloka gummor som hade kunskap om växter och örter anklagade för häxeri och illa sedda. Och i alla tider har man skrivit om männens historia – inte om kvinnornas, vilket gör att de här kunskaperna har förringats.

 

Läs också: Därför ska du äta nässlor

Nässlor mer näringsrika än många odlade växter
Dessutom tycker Lena Engelmark Embertsén att man blandar ihop vilda växter med naturmedicin.
– Allt vi äter påverkar oss och bygger våra kroppar. Det är inte så att en nässla som vi plockar har mer medicinsk effekt än en broccoli. Däremot, i takt med att priser på mat har pressats ner, har många odlade livsmedel tappat både smak och näringsinnehåll.

Vilda växter däremot växer där de vill – när de vill.
– Många av de vilda växterna har djupa rotsystem som fångar upp mineraler under själva mullagret. Till exempel är nässlor mer näringsrika än många odlade växter som till exempel brysselkål.

Läs också: Upptäck den svenska naturens exotiska smaker

 

Intresset för vilda växter har exploderat
I takt med att intresset för det nordiska köket och vilda inhemska växter har exploderat på senare år används Lena Engelmark Embertséns, numera prisade, produkter på många av de främsta toppkrogarna i Sverige.

På gården har hon numera alltifrån en nässelbacke och älgörtsäng till en kirskålslund och maskrosvall. Hon arbetar med många olika tekniker för att fånga smakerna från naturen och sköter all produktion på marken extremt okonventionellt.

Lena Engelmark Embertséns man är skogsekolog och skapar nya skötselmetoder som är bra för träd och örter, och genom att gynna önskade råvaror kan de också plocka hållbart och öka den biologiska mångfalden.
– Tack vare att vi förädlar råvarorna från vår mark, kan vi numera leva av gården. Nyligen gjorde vi en beräkning där vi genom att plocka granblommor och granskott kunde förädla värdet på en gran 1000 gånger, jämfört med om vi hade sålt den som massaved. Det är ett bra sätt att tjäna pengar på marken medan träden står kvar.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.