"Jag ser ogräs som vilda delikatesser" | Kurera.se

Foto: Ola Engelmark

“Jag ser ogräs som vilda delikatesser”

Granskottsolja, kapris av maskrosknoppar och älgörtssirap.
Kemiingenjören Lena Engelmark Embertsén sadlade om och nu gör hennes prisade produkter gjorda på ogräs, och annat som anses oätbart, succé och serveras på de flesta toppkrogar i landet.

För åtta år sedan bestämde sig Lena Engelmark Embertsén och hennes man för att byta inriktning i livet. De köpte en gård i Sörmland och funderade på hur de skulle kunna leva av gården -  och inte bara på den.
– Hur kan vi skapa nya produkter utifrån våra respektive kunskaper och vår mark? Snabbt kom vi fram till att vi skulle arbeta med naturen, och inte mot, säger hon.

Lena Engelmark Embertsén är kemiingenjör och starkt förankrad i den naturvetenskapliga och tekniska branschen. Hon har tidigare varit vd på science centret Tom Tits Experiment och har alltid gillat att bryta ny mark, dessutom haft ett stort intresse för det som växer vilt.

 

Läs också: Ogräspesto av kirskål och löktrav

Började utforska vilda smaker
Därför började hon utforska de vilda smakerna som fanns på gården. Att kalla dem för ogräs är hon inte särskilt förtjust i.
– Det är ett negativt laddat ord och jag ser dem som vilda delikatesser. Definitionen på ogräs är ju bara att de växer där man inte vill att de ska göra det.

Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Förknippats med fattigmansmat
Historiskt sett har också vilda växter oftast förknippats med nödmat och fattigmansmat. Och vad i naturen som är ätbart har varit en kvinnlig kunskap – något som vi inte har tagit vara på i tillräcklig utsträckning, tycker Lena Engelmark Embertsén.
– Går man tillbaka i historien så blev kloka gummor som hade kunskap om växter och örter anklagade för häxeri och illa sedda. Och i alla tider har man skrivit om männens historia – inte om kvinnornas, vilket gör att de här kunskaperna har förringats.

 

Läs också: Därför ska du äta nässlor

Nässlor mer näringsrika än många odlade växter
Dessutom tycker Lena Engelmark Embertsén att man blandar ihop vilda växter med naturmedicin.
– Allt vi äter påverkar oss och bygger våra kroppar. Det är inte så att en nässla som vi plockar har mer medicinsk effekt än en broccoli. Däremot, i takt med att priser på mat har pressats ner, har många odlade livsmedel tappat både smak och näringsinnehåll.

Vilda växter däremot växer där de vill – när de vill.
– Många av de vilda växterna har djupa rotsystem som fångar upp mineraler under själva mullagret. Till exempel är nässlor mer näringsrika än många odlade växter som till exempel brysselkål.

Läs också: Upptäck den svenska naturens exotiska smaker

 

Intresset för vilda växter har exploderat
I takt med att intresset för det nordiska köket och vilda inhemska växter har exploderat på senare år används Lena Engelmark Embertséns, numera prisade, produkter på många av de främsta toppkrogarna i Sverige.

På gården har hon numera alltifrån en nässelbacke och älgörtsäng till en kirskålslund och maskrosvall. Hon arbetar med många olika tekniker för att fånga smakerna från naturen och sköter all produktion på marken extremt okonventionellt.

Lena Engelmark Embertséns man är skogsekolog och skapar nya skötselmetoder som är bra för träd och örter, och genom att gynna önskade råvaror kan de också plocka hållbart och öka den biologiska mångfalden.
– Tack vare att vi förädlar råvarorna från vår mark, kan vi numera leva av gården. Nyligen gjorde vi en beräkning där vi genom att plocka granblommor och granskott kunde förädla värdet på en gran 1000 gånger, jämfört med om vi hade sålt den som massaved. Det är ett bra sätt att tjäna pengar på marken medan träden står kvar.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

 

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.