sallad med blommor

19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU

Visste du att det finns många vilda växter, blad och blommor som du kan äta? Som är både milda och goda och dessutom erbjuder ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen? 
Men med flera av dem har du bara ett fåtal veckor på dig innan de antingen slutar blomma eller blir för beska i smaken.
Så yalla yalla – ut och skörda!

Här är 19 av alla de vilda blad och växter som är goda och nyttiga att äta. Det finns förstås betydligt fler än så här men någonstans måste man ju börja, eller hur? 
Informationen kommer från tidningen Land och till viss del även Skogsskafferiet.
För att vara på den säkra sidan bör du alltid fråga markägaren innan du beger du ut och plockar, om du inte äger egen mark förstås, tipsar Land.

 Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

 

Björklöv
Här är det de minsta bladen du ska äta i salladen, de som fortfarande är klibbiga. En handfull färska blad räcker för att sätta mycket smak i en sallad. De är också goda som utfyllnad i en paj, soppa med mer. Bladen kan även torkas och användas som bas i sällskapste tillsammans med exempelvis svartvinbärsblad, hallon eller blåbär.
Björken kan användas till mycket mer än sallad dock – och är väldigt näringsrik. Bladen har till exempel hög halt av C-vitamin, knopparna är mycket fiberrika och björksaven innehåller frukt- och aminosyror, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink, och natrium.
Historiskt har björken använts för framställning xylitol, även kallat björksocker. Nu mera används istället olika sorters lövträ och majs för industriell framställning.

Skogsviol
Här är det skogsviolens små vackra blommor som du framför allt ska låta följa med ner i salladen. Jättegoda!
Men skogsviolen är bara ett exempel. Det finns många violarter och alla uppges de vara ätliga. Såväl violblomman som bladen kan användas i sallader eller som vackra tårt- eller dessertdekorationer. Du kan även koka saft på viol. Land tipsar om att du använder ett recept på fläderblomssaft och sedan bara ersätter fläderblommorna med doftande violer.

Lindblad
Dessa är jättegoda i salladen. Särskilt goda anses de späda bladen vara. De är milda och passar bra blanda i en sallad tillsammans med mer traditionella salladsblad.

► Läs också: Därför ska du äta säsongsmart mat

Löktrav
Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak. God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gullök och vitlök.

Kärleksört
Många förvånas över att kärleksörten är ätlig men så är det. Här är det bladen du ska plocka och äta till en sallad eller en god varmrätt. Kärleksörtens blad kan användas som skärbönor färska (de får bättre smak om de först läggs i vatten) och kokta/stekta/stuvade.

► Läs också: Örter och deras användningsområden

Harsyra
Både blomma och blad är syrliga och mycket goda, skriver tidningen Land.
Harsyran med sina små vita blommor är vanlig i skuggiga skogsmarker. De liknar klöver och kallas även surklöver. Harsyran är lättplockad och en god smaksättare i såväl sallader som till kött och fisk. Harsyrans syrliga smak beror på den höga halten oxalsyra. För mycket oxalsyra kan dock vara skadligt, så harsyra ska inte ätas i stora mängder.

Almfrö
Almens frön är med sin gröna, nötiga smak riktigt goda i en sallad. Fröna sitter i klasar på trädet och är lättplockade.

Lönnblommor
Lönnen har söta, välsmakande blommor. När de är nyutslagna är lönnblommorna både dekorativa och nektarsöta – så passa på!

Kirskål
Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader.
Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, uppger tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.
Här hittar du ett gott recept på kirskålspasta.

Maskros
Maskros brukar nämnas som det nyttigaste ogräset. Såväl maskrosens blad, stjälk som blomma går att äta. De späda mindre bladen brukar dock anses godast och funkar bra i till exempel sommarsallader. Tänk dock på att inte ta för många åt gången. Bitterämnet taraxacin stimulerar lever och galla och hjälper till att spjälka fett.

Land ger exempel på en god maskrossallad: En näve maskrosblad, en näve späda kirskålsblad, en näve våtarv, två späda röllekablad och 75 gram fetaost serverad med en dressing gjord av några myntablad, någon matskedar vitvinsvinäger, några matskedar rapsolja plus havssalt och nymald svartpeppar.

Blommorna kan stekas, jäsas till vin eller kokas till maskrossirap.
Recept på maskroste: Låt fyra matskedar färska eller två matskedar torkade blad dra i 15 minuter i en kopp kokhett vatten. Drick tre gånger om dagen i max 14 dagar. Maskrosen kan också jäsas till vin. Vinrecept finns här och maskrossirap kan du koka så här.

 Läs också: 7 sorters ätbara blommor

Spansk körvel
En växt med grön stam och vita blommor. Både blad och stjälk går att äta och är goda till sallader, varmrätter och i kryddor. De spädaste bladen har en mild smak av lakrits. Färska blad ger bra smak i buljonger och örtsalt. Körvelsmaken passar utmärkt ihop med till exempel brännässla och svamp.
Mjuka stjälkar har samma smak och kan användas på samma sätt som bladen men även som tillbehör i en matig sallad. De ger även en bra smak till pickles och syltade grönsaker.
Körvelns smak gör att örten kan agera ”sockersparare” i rätter där sura växter ingår.

Gräslöksblommor
Dessa små blå bollar är inte bara vackra utan också väldigt goda och söta. De smakar som en söt lök och är perfekta att dekorera med, till exempel en grönsallad, gratäng eller en potatissallad med gräslöksblommor. Bara att noppa av en i taget och använda. Alla växter bör förstås tvättas innan användning, men det förstår de flesta.

Rödklöver
Gör som kossorna – ät rödklöver! De fina sommarblommorna smakar gott och är fulla av vitaminer och mineraler. Dessutom aminosyror, som blir proteintillskott. Rödklöverns blad kan du ha i salladen eller mixa till pesto. Blommorna är söta att lägga i salladen eller på efterrätten.

► Läs också: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

Tusensköna
Både blommorna och bladen är ätliga och kan användas i som vacker, ätbar dekoration i sallader. Torkade blommor kan även användas för att göra örtté.
Inom folkmedicin används tusenskönan vid feber, mot eksem och svamp, som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna har smorts på finnar och kvisslor, uppger Skogsskafferiet.

Svinmålla
Svinmålla är den vanligaste av mållorna. Den har en mild smak och används som spenat, till exempel rå i sallad och pesto eller tillagad i soppa, paj, bröd och så vidare.
Här är det blad och frö som är ätbart.
Mållor (bland vilka svinmålla är vanligast förekommande) är bland de bästa ätliga vilda växterna, eftersom de har mild smak och kan därför användas i många olika slags maträtter och brödbak – på samma sätt som spenat. Exempel på sådan mat är: bröd, sallad, pesto, varmrätter som soppa, paj, gratäng, stuvningar, pastasås, piroger, pannkakor med mer.

► Läs också: 6 nyttigare – och roligare – pannkakssmetar!

Våtarv
Ätbart: Blad, blomma, skott och stjälk. Gott till sallad, soppa, varmrätt – eller varför inte mixad i en god grönsmoothie?
Våtarven är vanlig i hela landet utom i fjällen. Den kan ätas såväl rå som kokt eller stekt.

Ramslök
Ramslök är ytterligare en vild växt som letat sig in i vissa matbutikers grönsakshyllor. Såväl blad som blommor och frön är ätliga och går att använda i till exempel soppor, varmrätter, oljor, sallader och i kryddor.

► Läs också: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

Granskott
Granens skott kan användas i sallad, som smörgåspålägg och som ingrediens i viltgrytor och annan mat. Allra mest uppskattade är de allra spädaste granskotten.
Granskott är också en god smaksättare åt olja och vinäger.
Genom att blanda granskott, socker och citron är det möjligt att göra en granskottssirap som användas i te eller som hostmedicin.

Nässlor
Nässlan är en annan vild växt som letat sig in i vissa matbutikers grönsakshyllor – men denna växt är bäst att undvika i sallader och istället göra till exempel pesto eller soppa på.
Nässlor är som en riktig multivitamin – väldigt nyttigt och dessutom användbart i matlagningen. Vacker och smakrik i allt från pesto och soppa till omeletter och pastasås. Plocka späda blad som växer långt från trafikerade vägar och använd handskar.

► Läs också: Därför ska du äta nässlor

Fler tips?

Fler jättebra tips på ätliga blommor, blad och växter hittar du på Skogsskafferiet.se.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fler får hjärtinfarkt på måndagar

Forskning

När stressen ökar tycks hjärtinfarkterna bli fler. Statistik visar att antalet infarkter skjuter i höjden under jul- och nyårshelgen men även på måndagar. Det visar en studie som nyligen publicerades i tidskriften American Heart Journal. Sifforna baserades på data från olika svenska register.

Ont i ryggen? Så blir du bättre

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Gråhårig man speglar sig

Grått hår – en markör för god hälsa?

Forskning

Spanska forskare har genom att studera vildsvin kommit fram till att grått hår kan vara ett tecken på god hälsa. Länge har det betraktats som motsatsen och något som ska döljas till varje pris för att bibehålla ett ungdomligt och hälsosamt utseende. Men den grå manen kan nu istället visa sig vara en symbol för god hälsa – medan rödhåriga kan ligga lite mer pyrt till.

sittande kvinna

Enkla knep för att undvika stillasittande

Hälsa

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än 30 minuter i veckan. Att minska antalet stillasittande timmar från åtta till tre kan öka livslängden med två till tre år

Frukost

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Kost

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Kost

Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.

Så bevarar män självständighet och hälsa långt upp i åldern

Forskning

Hur gör man för att kunna klara sig själv och vara någorlunda frisk högt upp i åldern? En studie på män födda mellan 1920 och 1924 där man utvärderat dem sex gånger sedan 1970 gav tydliga besked. Rök inte, ät inte för mycket och när du väl äter, välj en medelhavsliknande kost. Då har du goda chanser att bli gammal och dessutom bevara din självständighet långt upp i åldern.

Sötpotatis

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Naturlig hälsa

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Hälsosam mat, nötter, lax. olivolja och avokado

Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Träning

En hälsosam kost är en av förutsättningarna för en hållbar livsstil – särskilt för återhämtning i samband träning. En felaktig kost sänker kroppens pH-värde och ökar risken för oxidativ stress, inflammation och skador. Därför är det viktigt för den som tränar att stödja kroppen med antiinflammatorisk kost och extra intag av antioxidanter.

Rhesusapa

Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Forskning

LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1000 kilokalorier om dagen skriver KIT.

Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Skönhet

Att välja hudvård och make-up med naturliga ingredienser har aldrig varit viktigare. Inte sedan barockens tid med sitt blysmink har väl det vi applicerar på kroppen för att bli mjuka och vackra varit mer fyllt med diverse mer eller mindre farliga ämnen. Om inte annat finns det betydligt fler skadliga ämnen att välja på i morden tid.

johanna bjurström

Skydda dig mot allergier genom att ta hand om din tarm

Krönikan

Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.

Kirurgi – värsta placebon

Hälsa

Saknar kirurgi bevisad effekt? Ja i alla fall i vissa fall menar den austaliensiske kirurgen Ian Harris som i sin bok ”Surgery, The Ultimate Placebo: A surgeon cuts through the evidence” uttrycker stark skepsis mot flera typer av kirurgi, dels för att undersökningar visar att många ingrepp har mindre effekt av än vad som påstås.

Kökssvamp

Därför ska du inte mikra din disktrasa

Forskning

Kökets måsten för rengöring - disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?

Pannkaor med bär

Glutenfria pannkakor med sommarbär

Recept

Supergoda, nyttiga och näringsrika är dessa naturligt glutenfria fullkornspannkakor från Nillas Kitchen. Varför inte göra dem till frukost i helgen. Smeten är gjord på havremjöl och fullkornsrismjöl.

Högintensiv träning – så funkar det

Träning

Trött på långa löprundor? En ny träningsform kan ge ny inspiration, kanske är det dags att prova en mer tidseffektiv metod när träningen drar igång igen i höst.  Högintensiv träning eller HIIT som det förkortas är en explosiv träningsform som bland annat kickstartar kroppens förbränning.

Allt fler skolor skippar sockret

Kost

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som "Skolmatslyftet" och "En sockermart skola" väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

Växtbaserad mjölk och ett havreax

Växtbaserad mjölk ökar i popularitet

Kost

Försäljningen av havre- och annan växtbaserad mjölk fortsätter att öka och ta marknadsandelar från den traditionella komjölken, skriver SVT. Orsakerna till att man byter är många - allt från etiska och miljömässiga till reda hälsoskäl.

Mun

Fixa frisk andedräkt på naturlig väg

Allmänt

Idag är det internationella dagen för god andedräkt. God andedräkt är inte bara ett resultat av god munhygien även om det givetvis är viktigt – andedräkten påverkas även av vår matsmältning och vad vi äter. Vem har inte hamnat bredvid någon på bussen som ätit färsk vitlök till lunch?

Choklad

Ny märkning kan klassa godis som hälsosamt

Politik

Grönt ljus för choklad – skulle inte tro det.  Sedan december 2016 är det obligatoriskt med enhetlig märkning för livsmedel inom EU. Samtidigt tillåts producenterna att ha med egen märkning på förpackningarna och har nu tagit fram vad de kallar för en trafikljusmärkning. Färgerna rött, gult och grönt ska hjälpa konsumenten att äta hälsosammare är det tänkt.

Titti Holmer psykolog

Tittis Holmers 5 tips för ett lyckligare liv

Krönikan

De flesta är väl överens om att lycka är något eftersträvansvärt. Vad som statuerar lycka är olika beroende på vem frågar. Hur kan vi då öka lyckan i våra liv? Det vet psykologen Titti Holmer som lyfter fram förmågan att glädjas över det vi redan har, motion och att utveckla sina gåvor och intressen.

Besprutad odlimg

FN riktar skarp kritik mot användandet av kemiska bekämpningmedel

Eko/miljö

FN slår hål på myten att vi skulle behöva kemiska bekämpningsmedel för att klara av att föda en växande befolkning skriver Aktuell hållbarhet. Nyligen presenterades en rapport som anklagar tillverkare av bekämpningsmedel för att motarbeta försök att minska användandet giftiga bekämpningsmedel som man anser utgöra ett hot mot både miljön och människors hälsa.

Brandsläckare

Giftiga ämnen kan lämna kroppen snabbare än man trott

Forskning

Den som sett dokumentärfilmaren Stefan Jarls film ”Underkastelsen” där den då gravida skådespelerskan Eva Röse fick halterna av bland andra bromerade flamskyddsmedel i blodet uppmätta drog sig troligen för att så mycket som ta i ett bisfenol A -bestruket kvitto eller för den delen köpa nagellack igen. Men nu visar en studie från Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet att halten högfluorerande ämnen, även kallade PFAS, i en människokropp kan halveras på bara några år.

Gazpacho

Gazpacho av vattenmelon och gurka

Recept

I dag är det vattenmelonens dag, vilket passar väldigt bra för nu är en tid när vattenmelonen dessutom är väldigt billig. Så varför inte testa ett nytt recept? En väl kyld vitlöksdoftande gazpacho hör sommaren till. Detta recept är gjort på vattenmelon istället för tomat.