Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sallad med blommor

19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU

Visste du att det finns många vilda växter, blad och blommor som du kan äta? Som är både milda och goda och dessutom erbjuder ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen? 
Men med flera av dem har du bara ett fåtal veckor på dig innan de antingen slutar blomma eller blir för beska i smaken.
Så yalla yalla – ut och skörda!

Här är 19 av alla de vilda blad och växter som är goda och nyttiga att äta. Det finns förstås betydligt fler än så här men någonstans måste man ju börja, eller hur? 
Informationen kommer från tidningen Land och till viss del även Skogsskafferiet.
För att vara på den säkra sidan bör du alltid fråga markägaren innan du beger du ut och plockar, om du inte äger egen mark förstås, tipsar Land.

 Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

 

Björklöv

Här är det de minsta bladen du ska äta i salladen, de som fortfarande är klibbiga. En handfull färska blad räcker för att sätta mycket smak i en sallad. De är också goda som utfyllnad i en paj, soppa med mer. Bladen kan även torkas och användas som bas i sällskapste tillsammans med exempelvis svartvinbärsblad, hallon eller blåbär.
Björken kan användas till mycket mer än sallad dock - och är väldigt näringsrik. Bladen har till exempel hög halt av C-vitamin, knopparna är mycket fiberrika och björksaven innehåller frukt- och aminosyror, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink, och natrium.
Historiskt har björken använts för framställning xylitol, även kallat björksocker. Nu mera används istället olika sorters lövträ och majs för industriell framställning.

 

Skogsviol

Här är det skogsviolens små vackra blommor som du framför allt ska låta följa med ner i salladen. Jättegoda!
Men skogsviolen är bara ett exempel. Det finns många violarter och alla uppges de vara ätliga. Såväl violblomman som bladen kan användas i sallader eller som vackra tårt- eller dessertdekorationer. Du kan även koka saft på viol. Land tipsar om att du använder ett recept på fläderblomssaft och sedan bara ersätter fläderblommorna med doftande violer.

 

Lindblad

Dessa är jättegoda i salladen. Särskilt goda anses de späda bladen vara. De är milda och passar bra blanda i en sallad tillsammans med mer traditionella salladsblad.

 

► Läs också: Därför ska du äta säsongsmart mat

 

Löktrav

Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak. God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gullök och vitlök.

 

Kärleksört

Många förvånas över att kärleksörten är ätlig men så är det. Här är det bladen du ska plocka och äta till en sallad eller en god varmrätt. Kärleksörtens blad kan användas som skärbönor färska (de får bättre smak om de först läggs i vatten) och kokta/stekta/stuvade.

► Läs också: Örter och deras användningsområden

 

Harsyra

Både blomma och blad är syrliga och mycket goda, skriver tidningen Land.
Harsyran med sina små vita blommor är vanlig i skuggiga skogsmarker. De liknar klöver och kallas även surklöver. Harsyran är lättplockad och en god smaksättare i såväl sallader som till kött och fisk. Harsyrans syrliga smak beror på den höga halten oxalsyra. För mycket oxalsyra kan dock vara skadligt, så harsyra ska inte ätas i stora mängder.

 

Almfrö

Almens frön är med sin gröna, nötiga smak riktigt goda i en sallad. Fröna sitter i klasar på trädet och är lättplockade.

 

Lönnblommor

Lönnen har söta, välsmakande blommor. När de är nyutslagna är lönnblommorna både dekorativa och nektarsöta – så passa på!

 

Kirskål

Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader.
Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, uppger tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.
Här hittar du ett gott recept på kirskålspasta.

 

Maskros

Maskros brukar nämnas som det nyttigaste ogräset. Såväl maskrosens blad, stjälk som blomma går att äta. De späda mindre bladen brukar dock anses godast och funkar bra i till exempel sommarsallader. Tänk dock på att inte ta för många åt gången. Bitterämnet taraxacin stimulerar lever och galla och hjälper till att spjälka fett.

Land ger exempel på en god maskrossallad: En näve maskrosblad, en näve späda kirskålsblad, en näve våtarv, två späda röllekablad och 75 gram fetaost serverad med en dressing gjord av några myntablad, någon matskedar vitvinsvinäger, några matskedar rapsolja plus havssalt och nymald svartpeppar.

 

Blommorna kan stekas, jäsas till vin eller kokas till maskrossirap.
Recept på maskroste: Låt fyra matskedar färska eller två matskedar torkade blad dra i 15 minuter i en kopp kokhett vatten. Drick tre gånger om dagen i max 14 dagar. Maskrosen kan också jäsas till vin. Vinrecept finns här och maskrossirap kan du koka så här.

 Läs också: 7 sorters ätbara blommor

 

Spansk körvel

En växt med grön stam och vita blommor. Både blad och stjälk går att äta och är goda till sallader, varmrätter och i kryddor. De spädaste bladen har en mild smak av lakrits. Färska blad ger bra smak i buljonger och örtsalt. Körvelsmaken passar utmärkt ihop med till exempel brännässla och svamp.
Mjuka stjälkar har samma smak och kan användas på samma sätt som bladen men även som tillbehör i en matig sallad. De ger även en bra smak till pickles och syltade grönsaker.
Körvelns smak gör att örten kan agera "sockersparare" i rätter där sura växter ingår.

 

Gräslöksblommor

Dessa små blå bollar är inte bara vackra utan också väldigt goda och söta. De smakar som en söt lök och är perfekta att dekorera med, till exempel en grönsallad, gratäng eller en potatissallad med gräslöksblommor. Bara att noppa av en i taget och använda. Alla växter bör förstås tvättas innan användning, men det förstår de flesta.

 

Rödklöver

Gör som kossorna – ät rödklöver! De fina sommarblommorna smakar gott och är fulla av vitaminer och mineraler. Dessutom aminosyror, som blir proteintillskott. Rödklöverns blad kan du ha i salladen eller mixa till pesto. Blommorna är söta att lägga i salladen eller på efterrätten.

► Läs också: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

 

Tusensköna

Både blommorna och bladen är ätliga och kan användas i som vacker, ätbar dekoration i sallader. Torkade blommor kan även användas för att göra örtté.
Inom folkmedicin används tusenskönan vid feber, mot eksem och svamp, som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna har smorts på finnar och kvisslor, uppger Skogsskafferiet.

 

Svinmålla

Svinmålla är den vanligaste av mållorna. Den har en mild smak och används som spenat, till exempel rå i sallad och pesto eller tillagad i soppa, paj, bröd och så vidare.
Här är det blad och frö som är ätbart.
Mållor (bland vilka svinmålla är vanligast förekommande) är bland de bästa ätliga vilda växterna, eftersom de har mild smak och kan därför användas i många olika slags maträtter och brödbak - på samma sätt som spenat. Exempel på sådan mat är: bröd, sallad, pesto, varmrätter som soppa, paj, gratäng, stuvningar, pastasås, piroger, pannkakor med mer.

 

► Läs också: 6 nyttigare – och roligare – pannkakssmetar!

 

Våtarv

Ätbart: Blad, blomma, skott och stjälk. Gott till sallad, soppa, varmrätt - eller varför inte mixad i en god grönsmoothie?
Våtarven är vanlig i hela landet utom i fjällen. Den kan ätas såväl rå som kokt eller stekt.

 

Ramslök

Ramslök är ytterligare en vild växt som letat sig in i vissa matbutikers grönsakshyllor. Såväl blad som blommor och frön är ätliga och går att använda i till exempel soppor, varmrätter, oljor, sallader och i kryddor.

► Läs också: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

 

Granskott

Granens skott kan användas i sallad, som smörgåspålägg och som ingrediens i viltgrytor och annan mat. Allra mest uppskattade är de allra spädaste granskotten.
Granskott är också en god smaksättare åt olja och vinäger.
Genom att blanda granskott, socker och citron är det möjligt att göra en granskottssirap som användas i te eller som hostmedicin.

 

Nässlor

Nässlan är en annan vild växt som letat sig in i vissa matbutikers grönsakshyllor - men denna växt är bäst att undvika i sallader och istället göra till exempel pesto eller soppa på.
Nässlor är som en riktig multivitamin - väldigt nyttigt och dessutom användbart i matlagningen. Vacker och smakrik i allt från pesto och soppa till omeletter och pastasås. Plocka späda blad som växer långt från trafikerade vägar och använd handskar.

► Läs också: Därför ska du äta nässlor

Fler tips?

Fler jättebra tips på ätliga blommor, blad och växter hittar du på Skogsskafferiet.se.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

 

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

 

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

 

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!