sallad med blommor

19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU

Visste du att det finns många vilda växter, blad och blommor som du kan äta? Som är både milda och goda och dessutom erbjuder ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen? 
Men med flera av dem har du bara ett fåtal veckor på dig innan de antingen slutar blomma eller blir för beska i smaken.
Så yalla yalla – ut och skörda!

Här är 19 av alla de vilda blad och växter som är goda och nyttiga att äta. Det finns förstås betydligt fler än så här men någonstans måste man ju börja, eller hur? 
Informationen kommer från tidningen Land och till viss del även Skogsskafferiet.
För att vara på den säkra sidan bör du alltid fråga markägaren innan du beger du ut och plockar, om du inte äger egen mark förstås, tipsar Land.

 Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

 

Björklöv
Här är det de minsta bladen du ska äta i salladen, de som fortfarande är klibbiga. En handfull färska blad räcker för att sätta mycket smak i en sallad. De är också goda som utfyllnad i en paj, soppa med mer. Bladen kan även torkas och användas som bas i sällskapste tillsammans med exempelvis svartvinbärsblad, hallon eller blåbär.
Björken kan användas till mycket mer än sallad dock – och är väldigt näringsrik. Bladen har till exempel hög halt av C-vitamin, knopparna är mycket fiberrika och björksaven innehåller frukt- och aminosyror, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink, och natrium.
Historiskt har björken använts för framställning xylitol, även kallat björksocker. Nu mera används istället olika sorters lövträ och majs för industriell framställning.

Skogsviol
Här är det skogsviolens små vackra blommor som du framför allt ska låta följa med ner i salladen. Jättegoda!
Men skogsviolen är bara ett exempel. Det finns många violarter och alla uppges de vara ätliga. Såväl violblomman som bladen kan användas i sallader eller som vackra tårt- eller dessertdekorationer. Du kan även koka saft på viol. Land tipsar om att du använder ett recept på fläderblomssaft och sedan bara ersätter fläderblommorna med doftande violer.

Lindblad
Dessa är jättegoda i salladen. Särskilt goda anses de späda bladen vara. De är milda och passar bra blanda i en sallad tillsammans med mer traditionella salladsblad.

► Läs också: Därför ska du äta säsongsmart mat

Löktrav
Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak. God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gullök och vitlök.

Kärleksört
Många förvånas över att kärleksörten är ätlig men så är det. Här är det bladen du ska plocka och äta till en sallad eller en god varmrätt. Kärleksörtens blad kan användas som skärbönor färska (de får bättre smak om de först läggs i vatten) och kokta/stekta/stuvade.

► Läs också: Örter och deras användningsområden

Harsyra
Både blomma och blad är syrliga och mycket goda, skriver tidningen Land.
Harsyran med sina små vita blommor är vanlig i skuggiga skogsmarker. De liknar klöver och kallas även surklöver. Harsyran är lättplockad och en god smaksättare i såväl sallader som till kött och fisk. Harsyrans syrliga smak beror på den höga halten oxalsyra. För mycket oxalsyra kan dock vara skadligt, så harsyra ska inte ätas i stora mängder.

Almfrö
Almens frön är med sin gröna, nötiga smak riktigt goda i en sallad. Fröna sitter i klasar på trädet och är lättplockade.

Lönnblommor
Lönnen har söta, välsmakande blommor. När de är nyutslagna är lönnblommorna både dekorativa och nektarsöta – så passa på!

Kirskål
Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader.
Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, uppger tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.
Här hittar du ett gott recept på kirskålspasta.

Maskros
Maskros brukar nämnas som det nyttigaste ogräset. Såväl maskrosens blad, stjälk som blomma går att äta. De späda mindre bladen brukar dock anses godast och funkar bra i till exempel sommarsallader. Tänk dock på att inte ta för många åt gången. Bitterämnet taraxacin stimulerar lever och galla och hjälper till att spjälka fett.

Land ger exempel på en god maskrossallad: En näve maskrosblad, en näve späda kirskålsblad, en näve våtarv, två späda röllekablad och 75 gram fetaost serverad med en dressing gjord av några myntablad, någon matskedar vitvinsvinäger, några matskedar rapsolja plus havssalt och nymald svartpeppar.

Blommorna kan stekas, jäsas till vin eller kokas till maskrossirap.
Recept på maskroste: Låt fyra matskedar färska eller två matskedar torkade blad dra i 15 minuter i en kopp kokhett vatten. Drick tre gånger om dagen i max 14 dagar. Maskrosen kan också jäsas till vin. Vinrecept finns här och maskrossirap kan du koka så här.

 Läs också: 7 sorters ätbara blommor

Spansk körvel
En växt med grön stam och vita blommor. Både blad och stjälk går att äta och är goda till sallader, varmrätter och i kryddor. De spädaste bladen har en mild smak av lakrits. Färska blad ger bra smak i buljonger och örtsalt. Körvelsmaken passar utmärkt ihop med till exempel brännässla och svamp.
Mjuka stjälkar har samma smak och kan användas på samma sätt som bladen men även som tillbehör i en matig sallad. De ger även en bra smak till pickles och syltade grönsaker.
Körvelns smak gör att örten kan agera “sockersparare” i rätter där sura växter ingår.

Gräslöksblommor
Dessa små blå bollar är inte bara vackra utan också väldigt goda och söta. De smakar som en söt lök och är perfekta att dekorera med, till exempel en grönsallad, gratäng eller en potatissallad med gräslöksblommor. Bara att noppa av en i taget och använda. Alla växter bör förstås tvättas innan användning, men det förstår de flesta.

Rödklöver
Gör som kossorna – ät rödklöver! De fina sommarblommorna smakar gott och är fulla av vitaminer och mineraler. Dessutom aminosyror, som blir proteintillskott. Rödklöverns blad kan du ha i salladen eller mixa till pesto. Blommorna är söta att lägga i salladen eller på efterrätten.

► Läs också: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

Tusensköna
Både blommorna och bladen är ätliga och kan användas i som vacker, ätbar dekoration i sallader. Torkade blommor kan även användas för att göra örtté.
Inom folkmedicin används tusenskönan vid feber, mot eksem och svamp, som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna har smorts på finnar och kvisslor, uppger Skogsskafferiet.

Svinmålla
Svinmålla är den vanligaste av mållorna. Den har en mild smak och används som spenat, till exempel rå i sallad och pesto eller tillagad i soppa, paj, bröd och så vidare.
Här är det blad och frö som är ätbart.
Mållor (bland vilka svinmålla är vanligast förekommande) är bland de bästa ätliga vilda växterna, eftersom de har mild smak och kan därför användas i många olika slags maträtter och brödbak – på samma sätt som spenat. Exempel på sådan mat är: bröd, sallad, pesto, varmrätter som soppa, paj, gratäng, stuvningar, pastasås, piroger, pannkakor med mer.

► Läs också: 6 nyttigare – och roligare – pannkakssmetar!

Våtarv
Ätbart: Blad, blomma, skott och stjälk. Gott till sallad, soppa, varmrätt – eller varför inte mixad i en god grönsmoothie?
Våtarven är vanlig i hela landet utom i fjällen. Den kan ätas såväl rå som kokt eller stekt.

Ramslök
Ramslök är ytterligare en vild växt som letat sig in i vissa matbutikers grönsakshyllor. Såväl blad som blommor och frön är ätliga och går att använda i till exempel soppor, varmrätter, oljor, sallader och i kryddor.

► Läs också: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

Granskott
Granens skott kan användas i sallad, som smörgåspålägg och som ingrediens i viltgrytor och annan mat. Allra mest uppskattade är de allra spädaste granskotten.
Granskott är också en god smaksättare åt olja och vinäger.
Genom att blanda granskott, socker och citron är det möjligt att göra en granskottssirap som användas i te eller som hostmedicin.

Nässlor
Nässlan är en annan vild växt som letat sig in i vissa matbutikers grönsakshyllor – men denna växt är bäst att undvika i sallader och istället göra till exempel pesto eller soppa på.
Nässlor är som en riktig multivitamin – väldigt nyttigt och dessutom användbart i matlagningen. Vacker och smakrik i allt från pesto och soppa till omeletter och pastasås. Plocka späda blad som växer långt från trafikerade vägar och använd handskar.

► Läs också: Därför ska du äta nässlor

Fler tips?

Fler jättebra tips på ätliga blommor, blad och växter hittar du på Skogsskafferiet.se.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

petra månström

Petra Månström: ”Det är känslan som räknas”

Intervju

Hon var den lågmälda plugghästen med löpning som sämsta gren i skolgympan.  20 år senare är Petra Månström expert på just löpning. Hennes blogg om hur hon förberedde sig inför Stockholm Marathon blev snabbt en av landets mest lästa. Och i augusti kom hennes bok om smartare löpning, med tips för att göra oss alla till gladare och bättre löpare.

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Intervju

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

gron_trendsåaning

Kurera guidar bland hudvårdstrenderna

Hud

Micellärvatten, dubbeltvätt och stamceller. Det kommer ständigt nya trender inom hudvård och skönhet, många försvinner lika snabbt medan vissa är här för att stanna. Kurera har tagit hjälp av hudterapeuten Johanna Bjurström att titta närmre på de senaste årens trender.

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.

maria borelisu

Maria vill revolutionera synen på hälsa

Intervju

Maria Borelius är bosatt i London och har världen som sin arbetsplats, något som stundtals slitit på hälsan. För fem år sedan nådde hon sin personliga botten och kände att nu får det räcka, kroppen sade helt enkelt ifrån och den här gången valde Maria att lyssna.

äldre kvinna i solglasögon

Professor: ”Vår livslängd har ingen fast gräns”

Forskning

De råder delade meningar om huruvuda det finns en absolut gräns för hur gammal en människa kan bli eller inte. En svensk professor i matematisk statistik menar att det inte finns någon fast gräns och forskning visar att vare sig livsstil som genetiska faktorer verkar spela roll efter 110 års ålder.

C och en kvinna som snyter sig

Förkorta förkylningen med C-vitamin

Naturlig hälsa

Hösten närmar sig med stormsteg och med den följer ofta förkylningar som byter av varandra samt en lång rad med sjukdagar. Det finns en mängd, mer eller mindre beprövade, huskurer att ta till för att lindra symptom som följer med sjukdomen. En av dessa som nu får stöd genom ny forskning är att inta höga doser av C-vitamin.

halsovalet2018 fi

Feministiskt initiativ: “Minska köttkonsumtionen”

Politik

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö.  Vi har även slängt in en joker i leken och idag har turen kommit till Feministiskt initiativ där riksdagskandidaten Sandra Isaksson och Gubb Marit Stigsson, miljöpolitisk talesperson har svarat på frågor från Kureras expertpanel.