Ogräspesto av kirskål och löktrav | Kurera.se

Foton: Kristian Peters Fabelfroh Wikimedia Commons / Farbror Grön

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Fakta

Kirskål
Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader. Du kan använda den på samma sätt som spenat eller mixa i en smoothie. Plockar man dem direkt när de sticker upp och inte låter de gå i blom så är inte risken så stor att de sprider sig vidare.
Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.

Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan köpa kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, enligt tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.

Löktrav
Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak.
God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gul lök och vitlök.

Receptet kommer från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén och deras härligt inspirerande blogg Farbror Grön.

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället!
Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel.
Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Dessutom går det knappast att äta mer efter säsong, eller hur?
Läs mer om varför du ska äta säsongssmart mat här.

 

En succépesto
Så här skriver Johannes och Theres i sin blogg:

"Bakom vårt hyreshus finns ett hav med kirskål. Men som tur är så håller sig kirskålen enbart där. Vi hade länge varit intresserade av att prova att göra något med detta ätbara ogräs. Så en dag plockade vi av de skrynkligaste bladknopparna och gjorde en ogräspesto av dem. Vi hade också upptäckt att löktrav växte lite här och där i vårt kvarter och blev nyfiken på om den kunde ersätta vitlöken i peston. Eftersom löktrav ofta växer under buskar i rabatter, så hade vi ett sjå att försöka hitta exemplar som troligen inte precis hade blivit gödslade av hundar.

Vi har en pestoälskande son som fick avgöra huruvida det var möjligt att göra pesto av ogräs eller ej. Det blev verkligen en succé och han åt med stor aptit en stor tallrik pasta med pesto. Snart är det dags igen att börja skörda och ta vara på naturens egna resurser."

LÄS OCKSÅ: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara


Ingredienser

7,5 dl kirskål
1 dl löktrav
flera dl olivolja
2 nävar finriven Parmesanost
1 dl solroskärnor
salt

Gör så här

Mixa alla ingredienser och späd med olja till önskad konsistens. Avsluta med att hälla lite olivolja överst. Förvara din ogräspesto i en glasburk med lock. Servera till nykokt tagliatelle.

Mer ogräsläsning?
Här hittar du mer läsning på temat ogräs.

Av redaktionen

Fakta

Kirskål
Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader. Du kan använda den på samma sätt som spenat eller mixa i en smoothie. Plockar man dem direkt när de sticker upp och inte låter de gå i blom så är inte risken så stor att de sprider sig vidare.
Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.

Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan köpa kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, enligt tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.

Löktrav
Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak.
God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gul lök och vitlök.

Receptet kommer från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén och deras härligt inspirerande blogg Farbror Grön.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.

Experten: Så skyddar du huden mot föroreningar

Hud

Du är kanske noga med att skydda dig mot solens strålar för att undvika att bränna dig men vad gör du för att skydda huden från föroreningar? Visste du att avgaser och andra föroreningar kan bidra till att huden åldras i förtid? Här berättar Kureras hudvårdsexpert, hudterapeuten Johanna Bjurström om vad vi kan göra för att skydda huden om vi exponeras mycket för avgaser.