Foton: Kristian Peters Fabelfroh Wikimedia Commons / Farbror Grön

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Fakta

Kirskål
Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader. Du kan använda den på samma sätt som spenat eller mixa i en smoothie. Plockar man dem direkt när de sticker upp och inte låter de gå i blom så är inte risken så stor att de sprider sig vidare.
Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.

Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan köpa kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, enligt tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.

Löktrav
Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak.
God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gul lök och vitlök.

Receptet kommer från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén och deras härligt inspirerande blogg Farbror Grön.

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället!
Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel.
Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Dessutom går det knappast att äta mer efter säsong, eller hur?
Läs mer om varför du ska äta säsongssmart mat här.

 

En succépesto
Så här skriver Johannes och Theres i sin blogg:

"Bakom vårt hyreshus finns ett hav med kirskål. Men som tur är så håller sig kirskålen enbart där. Vi hade länge varit intresserade av att prova att göra något med detta ätbara ogräs. Så en dag plockade vi av de skrynkligaste bladknopparna och gjorde en ogräspesto av dem. Vi hade också upptäckt att löktrav växte lite här och där i vårt kvarter och blev nyfiken på om den kunde ersätta vitlöken i peston. Eftersom löktrav ofta växer under buskar i rabatter, så hade vi ett sjå att försöka hitta exemplar som troligen inte precis hade blivit gödslade av hundar.

Vi har en pestoälskande son som fick avgöra huruvida det var möjligt att göra pesto av ogräs eller ej. Det blev verkligen en succé och han åt med stor aptit en stor tallrik pasta med pesto. Snart är det dags igen att börja skörda och ta vara på naturens egna resurser."

LÄS OCKSÅ: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara


Ingredienser

7,5 dl kirskål
1 dl löktrav
flera dl olivolja
2 nävar finriven Parmesanost
1 dl solroskärnor
salt

Gör så här

Mixa alla ingredienser och späd med olja till önskad konsistens. Avsluta med att hälla lite olivolja överst. Förvara din ogräspesto i en glasburk med lock. Servera till nykokt tagliatelle.

Mer ogräsläsning?
Här hittar du mer läsning på temat ogräs.

Av redaktionen

Fakta

Kirskål
Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader. Du kan använda den på samma sätt som spenat eller mixa i en smoothie. Plockar man dem direkt när de sticker upp och inte låter de gå i blom så är inte risken så stor att de sprider sig vidare.
Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.

Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan köpa kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, enligt tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.

Löktrav
Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak.
God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gul lök och vitlök.

Receptet kommer från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén och deras härligt inspirerande blogg Farbror Grön.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

 

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.