Att äta mat efter säsong har inte bara en positiv inverkan på smaken utan även på plånboken och miljön. Men det är inte lätt att veta när olika grönsaker är i säsong. Så här går du tillväga för att bli mer säsongssmart.
Vi har blivit så vana vid att kunna äta jordgubbar på vintern och pumpa på sommaren att vi inte ifrågasätter hur det egentligen är möjligt. Förr anpassade vi maten efter den säsong då råvarorna fanns tillgängliga och var som bäst. Vi hade inte samma möjlighet att importera färska frukter och grönsaker så vi använde helt enkelt det som fanns till hands. De enorma valmöjligheterna och det utbudet vi har idag gör valen svåra för oss konsumenter. Även om vi skulle vilja äta mer säsongsanpassat kan det vara svårt att veta när olika livsmedel är i säsong.
Begränsad hållbarhet
Redan direkt efter skörd, när de färska grönsakerna har lämnat ursprungsplantan, påbörjas en kvalitetsförsämring. Livsprocesser i grönsakerna, som till exempel cellandning och mognad, fortsätter även efter skörd. Grönsakernas näringsinnehåll bryts ner, den går bland annat åt till energi och näring till grönsakernas celler, vilket är en anledning till att grönsaker har begränsad hållbarhet. Av den anledningen kan det vara bra att istället välja svenska livsmedel som är i säsong eftersom både lagringstiden och frakttiden är kortare, vilket gör att vi får ett fräschare och färskare livsmedel.
Positivt för miljön
Att välja grönsaker efter säsong – samt välja de grönsaker som tål att lagras under en längre tid – har även en positiv inverkan på miljön. En lagringstålig grönsak eller frukt gör att vi kan minska svinnet både hemma och i butikerna. Många frukter och grönsaker med kort hållbarhet fraktas ofta med flyg för att komma fram medan de fortfarande är färska. Detta gör att vi får en stor klimatpåverkan då transporterna är en stor bidragande orsak till utsläpp av växthusgaser. Växthusodlade grönsaker kräver mer energi och ger större miljöpåverkan än frilandsodlade grönsaker, det vill säga grönsaker som odlas på odlingsfält istället för i växthus. Dock kan det ibland vara svårt att hitta vissa grödor som är odlade på detta sätt. Gurka och tomat är två exempel på grönsaker som nästan alltid odlas i växthus då de kräver ett varmare klimat.
Klimatpåverkan
Uppvärmningen av växthus har en stor klimatpåverkan. I Sverige värms dock 80 procent av tomatväxthusen upp med förnyelsebart bränsle vilket minskar växthusgaserna markant. I Holland värms majoriteten av växthusen upp med fossila bränslen, vilket gör svenska tomater i säsong ett bättre val om man vill minska miljöpåverkan. Gurkor är mer energikrävande än tomater men cirka en tredjedel av gurkväxthusen i Sverige värms idag upp med förnybara bränslen vilket är bättre än i många andra länder.
Bättre kvalitet i rätt säsong
Svenska grönsaker behandlas överlag med mindre bekämpningsmedel än grönsaker odlade i andra länder, så även detta kan vara en anledning till att välja svenska råvaror. Välj gärna ekologiska grönsaker då dessa odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Forskning har visat att ekologiskt odlade tomater har ett högre näringsvärde än konventionellt odlade. Vi ser också att både pris och kvalitet på grönsakerna varierar under året. När vi köper färska örter i till exempel januari får vi ofta betala ett högt pris för en vissen och tråkig växt. Om vi istället väljer att i större utsträckning köpa de färska örterna när de är i säsong kan vi få en stor, fin och fräsch örtväxt för samma eller bättre pris.
Mer smak
När vi handlar säsongsanpassat väljer vi livsmedel som det finns god tillgång på under den perioden, vilket gör att vi kan få varorna till ett bättre pris. Även smaken påverkas av säsong. Aromen i till exempel tomater utvecklas när de får sitta kvar på plantan och mogna. Tomater som transporteras längre sträckor plockas ofta omogna och får sedan eftermogna under transporten, detta påverkar smaken negativt. Hur kul är det egentligen att äta en smaklös och vattnig tomat mitt i vintern när det finns många andra grönsaker som är i säsong, och som är mycket mer smakrika just då. Är det inte bättre att strunta i tomaterna under vinterhalvåret och sedan frossa i dessa på sommaren när de smakar betydligt bättre!?
Säsongssmarta val
Låter det inte bra att kunna välja ett billigare, godare och mer miljövänligt livsmedel under en del av året istället för att äta smaklösa och dyrare livsmedel när de inte är i säsong? Att äta säsongsanpassat behöver naturligtvis inte betyda att man utesluter alla importerade frukter och grönsaker. Man kan istället se dessa varor som ”lyxvaror” som man toppar sin konsumtion med.
Av Maya Dilek
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!