Annons
Annons

Allt du behöver veta om ”superfrukter”

Superfrukter är frukter och bär som närmast kan beskrivas som rena bomber av vitaminer, mineraler, goda fetter och antioxidanter.

Redaktionen

5 december, 2010
Dela inlägget

Att frukt och bär innehåller nyttigheter som vitaminer och mineraler är ju ingen nyhet för oss. Nu har begreppen ”Superfruits och ”Superfood” börjat dyka upp allt oftare. Det rör sig om frukter och bär som närmast kan beskrivas som rena bomber av vitaminer, mineraler, goda fetter och antioxidanter.

 

Att lägga till dessa livsmedel i den dagliga kosten är ett smakrikt sätt att boosta kroppen med naturlig energi. Nedan följer några exempel på exotiska bär som du hittar i de flesta hälsokostbutiker.

 

Incabär (Physalis peruviana L)

Dessa gyllene bär hittar vi i fruktdiskens exotiska avdelning där de kallas Physalis.
De syrliga guloranga bären innehåller mycket Vitamin A, C, B1, B2, B6 och B12. De innehåller även mycket protein, bioflavonoider och karotenoider. De små fröna i Incabäret och pektin (en polysackarid, kolhydrat) är hälsosam för matsmältningen och upptagningsförmågan.
Inkabären har länge använts i traditionell folkmedicin för olika ändamål.

Ät Incabären som de är, färska eller torkade, i sallader, desserter eller smoothies.

 

Mullbär (Morus alba L.)

Mullbär har på senare tid mest uppmärksammats för sin förmåga att stabilisera blodsockret och öka halten av det goda kolesterolet. Bären innehåller mycket vitamin C, vitamin K, järn och kalcium, men även andra viktiga näringsämnen som polyfenoler, flavonoider och protein. Mullbär är också en god källa för resveratrol som fungerar både som antioxidant och antikoagulant.
Torkade mullbär är söta och nötiga i smaken och kan ätas som de är eller blandas i sallader eller smoothies.

 

Gojibär (Lycium barbarum)

Gojibäret är extremt rikt på antioxidanter. Det innehåller mer Vitamin C än apelsiner per viktenhet och det innehåller även mer Betakaroten än morötter. Gojibäret är också mycket rikt på polysackarider, varav några av dem är helt unika för bäret. De spelar en avgörande roll för vår hälsa och förmåga att oskadliggöra fria radikaler.
Gojibäret innehåller även andra näringsämnen som exempelvis Omega 6, hela 18 olika aminosyror, Vitamin A, B1, B2, B6, C, E och 21 olika mineraler, däribland mangan, zink och järn. Gojibäret har en komplett proteinuppsättning, stimulerar immunförsvaret och har leverrensande egenskaper.
En riktig näringsbomb alltså! Hur smakar då detta bär som är så full av nyttigheter? Smaken kan beskrivas som en blandning av körsbär och tranbär med ett inslag av grön te.

 

Açai (Euterpe oleracea)

Studier har visat att Açai kanske är den mest näringsrika av alla superbär. Det innehåller bland annat vitamin B1, B2, B3, C, E, samt mineralerna järn, kalium, magnesium, fosfor och kalcium.
Açai innehåller även aminosyror och fettsyrorna omega 6 och omega 9. Mycket av energin i Açai kommer från dessa nyttiga fettsyror som förbättrar blodcirkulationen.
Det som verkligen gör Açai speciellt är halten av antioxidanter. Açai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glas rött vin.
Acai finns som pulver, puré, kapsel och juice. Acaijuice smakar som en blandning mellan blåbär och banan. Mycket gott!

Av Margareta Nilsson

Annons
Annons