Patienter med benartärsjukdom sänkte sitt blodtryck med runt 10 mmHg om de dagligen åt bröd med malet linfrö, enligt en ny studie som presenterades vid AHA-kogressen den 5 november 2012.
Nu har man funnit en av de kraftigaste blodtryckseffekterna som någonsin observerats av en kostbehandling. Det hävdar i alla fall kanadensiska och kubanska forskare.
Under ett halvårs tid lottade de hälften av 110 patienter att dagligen äta 30 gram malet linfrö. Linfröna fanns i sådant som bullar, muffins eller bagels som forskarna tillgodosåg patienterna med. Patienterna i kontrollgruppen fick äta motsvarande produkter som smakade likadant men där det inte fanns linfrö.
Samtliga patienter i studien, ”Potent Anti-hypertensive Actions of Dietary Flaxseed in Patients With Peripheral Arterial Disease in The Flaxpad Trial”, var över 40 år och hade alla högt blodtryck och benartärssjukdom, enligt ankeltrycksmätning, skriver Dagens Apotek.
Sänkte blodtrycket
Resultatet blev att såväl de systoliska som de diastoliska blodtrycken i behandlingsgruppen som fick äta linfrön sjön med i snitt 10 respektive 8 mmHg. I kontrollgruppen som inte fick linfrön hade motsvarande värden istället stigit med 3 mmHg respektive inte ändrats alls. Resultaten bekräftar fynd som gjorts i djurförsök, enligt forskarna.
Nu förutspår forskarna att blodtrycksförändringen i studien skulle bidra till minskad förekomst av stroke och hjärtinfarkt med 50 respektive 30 procent bland dem som åt linfrö.
Läs också: Krossade linfröns vara eller icke vara
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!