Matcha odlingssugna med trädgårdsägare.
Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara.
– Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.
Vi lever i en tid där larmrapporter om klimatkriser avlöser varandra i kombination med att allt fler lider av ökad psykisk ohälsa.
Ett steg i rätt riktning kan vara att spendera mer tid ute i naturen, hjälpas åt och ta tillvara på outnyttjade trädgårdar – så resonerade i alla fall odlingsintresserade Rebecka Hagman, som under sina barnvagnspromenader i grannskapet under sin föräldraledighet noterade att många villaträdgårdar var helt outnyttjade.
– Själv längtade jag efter något mer än min överfulla balkong att odla på och jag började ana att det kunde finnas
ett intresse för trädgårdsdelning hos fler än bara mig.
Läs också: Trädgården läkte artistens psykiska ohälsa – släpper nu bok om odling
Matchar odlare och trädgårdsägare
Först skrev Rebecka Hagman en liten notis i en lokal Facebookgrupp om att hon sökte testpar under sommaren 2016. Hon fick snabbt napp.
Sedan dröjde det inte länge innan hon startade plattformen Co-Grow, där odlare och trädgårdsägare kan komma i kontakt med varandra.
– När människor delar odlingsyta får fler möjlighet att odla mat. Samtidigt tar vi vara på resurser som annars inte nyttjas till fullo och dessutom skapas nya, fina möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.
Efter att lokalmedier hade uppmärksammat henne har fler mediekanaler gjort reportage om Co-Grow. Tjänsten har sedan lanseringen för två år sedan använts över 1000 gånger, det finns över 800 användare på kartan och ett 50-tal Co-Growpar över hela landet.
– Under de här åren har vi gått från att vara ett lokalt pilotprojekt i en Stockholmsförort till en nationell rörelse för trädgårdsdelning med Co-Growers över hela landet.
Läs också: Börjar trädgårdsarbetet kännas i kroppen? Fyra tips mot värk
Enkelt att komma i kontakt med varandra
Men hur går det då till rent praktiskt?
– Tidigare matchade vi Co-Growers manuellt, men nu sker all kommunikation mellan trädgårdsägare och odlare direkt via mejl efter att kontakt skapats genom vår webb. På webben finns även mallar för samarbete som går att ladda ner och använda när ett nytt Co-Growsamarbete inleds. Det positiva är att det är enkelt för alla att komma i kontakt med varandra, det negativa är att vi inte kan föra någon statistik över hur många som hittat varandra.
Läs också: Vinn kriget mot mördarsniglarna – 8 knep som fungerar!
Två tredjedelar är kvinnor
Men de känner till en hel del om sina användare – bland annat bor de främst i städer eller tätorter, två tredjedelar är kvinnor, man täcker de flesta åldersgrupper, lika många bor i lägenhet som i villa och det är lika vanligt med nya som erfarna odlare. Både odlare och trädgårdsägare lyfter sociala mervärden kring trädgårdsdelning och särskilt odlarna lyfter hur trädgårdsdelning leder till vinster för miljön och ekologisk hållbarhet.
Att fler går ihop och delar trädgård och odlar tillsammans innebär uppenbara vinster för samhället, menar Rebecka Hagman.
– Fler får tillgång till egenodlad mat. Och egenodlad mat är oftare ekologiskt odlad och giftfri. Genom att fler odlar hemma ökar också den biologiska mångfalden och outnyttjade trädgårdar tas tillvara.
Hur ser framtiden ut för hemmaodling?
– Vi är övertygade om att det redan ökande intresset för odling kommer att öka än mer. Att vistas i och påta i trädgården gör människor friskare. Dessutom ökar intresset för närodlad mat och fler vill veta hur och varifrån maten producerats och transporterats.
Av Tina Harr