Annons
Annons

Så skapar du en må-bra-trädgård

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Redaktionen

15 juni, 2019
Så skapar du en må-bra-trädgård
Dela inlägget

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker.
Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård
där du får ro och kan koppla av.

Att skrota runt i trädgården är inte bara härligt – det kan också göra under för din hälsa!
Studier vid Alnarps Lantbruksuniversitet, SLU, visar nämligen att naturen läker utbrändhet bättre än mediciner och leder till lägre sjukhuskostnader.

Läs också: Vi blir lyckligare av att påta i jorden

Behöver mer tid att låta tankarna bara komma och gå
I en studie med över hundra deltagare var trädgårdsterapi en mer effektiv behandlingsmetod mot utmattningsdepression än andra terapiformer och mediciner. Fem år efter avslutad behandling var personerna som fått trädgårdsterapi i större utsträckning tillbaka i arbetslivet och hade även mindre kontakt med sjukvården.

Enligt örtspecialisten Lisen Sundgren som skrivit böcker som ”Vildvuxet” och ”Lisens Gröna Värld” behöver vi ge oss själva mer tid att låta tankarna få komma och gå som de vill – och ett effektivt sätt att göra det är genom att vara ute i trädgården.
– Naturen ställer inga krav och när vi vistas i trädgården så aktiveras vårt parasympatiska nervsystem. Blodtrycket sjunker, hjärtat slår lugnare och andningen blir djupare. Man känner mindre ångest och smärta.

Läs också: Naturen läker utmattning bättre än mediciner visar forskning

Involvera samtliga sinnen
Men hur skapar vi oss då vår egna må-bra-trädgård?
Genom att involvera samtliga sinnen, enligt Lisen Sundgren.
– Att höra ljudet av vinden som susar i trädkronorna, vattnet som porlar eller kvittrande fåglar är ljud som vi är anpassade till, som gör att vi känner oss trygga och mår bra.

Även dofter är viktigt för att vi ska trivas.
– Jag tänker på läkeväxter som timjan som doftar ljuvligt, isop som bina älskar, citronmeliss för doften och för att man får ett lugnande te, men också på lavendel.

En läkande trädgård bör även ha öppna ytor där man kan plantera lättodlade, användbara och kravlösa blommor som ringblommor och ängsblommor, som både bina älskar, är vackra och går att göra fina buketter av. Se också till att det finns slutna och lummiga platser, avgränsade som små rum med träd och buskar, eller med stenar eller liknande.
– Personligen har slutna platser, som ett litet hörn i en trädgård, en god effekt när jag vill känna mig omsluten, trygg och skyddad. I mer öppna landskap trivs jag när jag vill känna mig fri, vill utforska och känna av större sammanhang.

Läs också: 7 sorters ätbara blommor

En plats där du kan räkna myror
Därför kan man också möblera med några sittplatser för olika syften. En plats där du är mer social och har några stolar och ett bord. Och en plats, som en skön sittbänk under ett träd, där du kan vara själv och bara räkna myror eller följa soluppgången eller solnedgången.
Undvik alltför raka linjer eller att trädgården blir för uppstyrd eller konstgjord och försök istället låta trädgården bli en miniatyr av vild natur, tycker Lisen Sundgren.
– I naturen finns inga raka linjer och vi mår bra av en levande och vild trädgård, där man har rabatter och örtagård – men också en vild hörna där nässlor och maskrosor får växa i lugn och ro.

När det kommer till färger – lås dig inte vid vad du ”borde” ha, utan välj de färger du tycker om och trivs med.
– Vill man ha knallorange dahlior och illröda tulpaner för att det är det man blir glad av, så kör på det! Poängen ligger i att inte låta någon annans tyckande spela in i beslutet, utan att gå på sin egen känsla.

Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Sätt växter i olika höjder
Men misströsta inte om du inte har en trädgård utan bara en balkong. Genom att sätta dit en stol eller lägga ut kuddar för en skön sitthörna och plantera lite väldoftande örter som lavendel och citronmeliss, så kan du enkelt skapa en grön oas, där det är härligt att bara vara.
– Jag rekommenderar också att ha växter i olika höjder och olika former om det går. Sätt en klätterväxt för att skapa rumskänsla. Oavsett hur mycket växter man har så är det viktigt att det känns kravlöst, och att man gör det på sitt sätt. Det är ju du själv som ska trivas där och ingen annan!

Här är tips på vad du kan göra med örterna i din må-bra-trädgård

Läs också: Därför ska du äta nässlor

• Nässlor går att använda både som mat och medicin. Ät nässlor hela säsongen, från de späda skotten på våren till topparna senare på sommaren. Lägg nässlor i en kanna hett vatten för ett välgörande, renande te.

• Maskrosor ät maskrosblad, blom och knopp! Maskrosor är fantastiska läkeväxter som gör gott för mage och lever.

• Timjan man blir glad bara av att lukta på den och den är god i maten. Timjan anses också ha en välgörande inverkan på nervsystemet.

• Kamomill har en lugnande inverkan på nervsystemet, är kramplösande när man har ont i magen eller mensvärk, är också bakteriedödande och antiinflammatorisk.

• Salvia är bra för lever och mage och är allmänt stärkande. Starkt bakteriedödande. Använd som krydda i maten – friterad salvia är en italiensk delikatess.

• Mejram är gott att dricka som te när man känner sig orolig. Kombinera gärna med kamomill och citronmeliss. Det går också att smaksätta vinäger med mejram, tillsätt en kvist i en flaska äppelcidervinäger och låt dra i någon vecka.

Läs också: Må bra och sov gott – med örter

• Citronmeliss är fantastiskt när man är orolig, har stressmage, svårt att sova eller känner sig nedstämd. Bered gärna som te, tillsätt några kamomillblommor och drick innan läggdags. Citronmelissblad i sallader eller desserter är gott.

• Myskmadra har gjort nytta som antiseptiskt, urindrivande, svettdrivande och rogivande medel som också lindrar magont. En annorlunda krydda som är rolig att använda som smaksättare i vin, drinkar, i färskpressad äppelmust eller som en extra touch i flädersaft. Spara torkad myskmadra till äppelsäsongen och ha med några kvistar i koket innan du häller ner äppelmoset på burk.

• Lavendel har bland annat kramplösande, muskelavslappnande och antidepressiv verkan. Används vid stress, nervositet, sömnsvårigheter, klimakteriebesvär, menstruationsbesvär, hjärtklappning och spänningshuvudvärk.

Av Tina Harr

Annons
Annons