Komjölkens hälsofördelar blir allt mer omtvistade ju fler studier som görs. Bland annat har en stor svensk studie visat att kvinnor som dricker mer än tre glas mjölk om dagen löpte större risk att dö i förtid jämfört med de som drack mindre än ett glas men även andra sjukdomar har visa sig kunna triggas av att konsumera mejeriprodukter.
Den svenska studie som visade på samband mellan mjölkdrickande och förkortad livsslängd kunde heller inte finna något stöd för påståendena att mjölkdrickare skulle ha starkare ben – tvärtom drabbades de av fler benbrott. Fermenterade mejeriprodukter som ost och yoghurt däremot minskade risken att dö i förtid, även risken för frakturer minskade. Så då borde det vara fritt fram att äta ost och yoghurt eller? Nja, kanske inte, andra studier har visat samband mellan intag av mejeriprodukter alltså inte bara mjölk och risk för olika sjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Stärkt samband mellan mejeriprodukter och prostatacancer
Några exempel där mjölk visat sig kunna bidra till sjukdomsutveckling
• Ökad risk för livmodercancer.
• Komjölkprotein har visat sig kunna bidra till att trigga typ 1 diabetes
• Länder där befolkningen konsumerar mycket mejeriprodukter är förekomsten av MS större än i andra länder.
• Mejeriprodukter har visat sig höja nivåerna av kolesterol och öka risken för arterioskleros.
• Högt mjölkintag är kopplat till acne.
• Förstoppning och öroninflammation kan ha ett samband med konsumtion av mejeriprodukter
LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter
Av redaktionen
Källa med fullständig vetenskaplig förteckning: Nutrition studies
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!