Annons

Vad är fria radikaler?

Antioxidanter är kroppens bästa försvar mot fria radikaler, vilket många redan känner till. Du kanske även har hört talas om termen ORAC? Men vet du egentligen vad de olika termerna betyder eller hur de påverkar din hälsa? Kureras kostrådgivare och personliga tränare Carolin Helt förklarar närmare.

Redaktionen

15 november, 2012
Vad är fria radikaler?
Dela inlägget

Fria radikaler, antioxidanter och ORAC. Vet du egentligen vad de olika termerna betyder eller hur de påverkar din hälsa? Kureras kostrådgivare och personliga tränare Carolin Helt förklarar närmare.

Antioxidanter är kroppens bästa försvar mot fria radikaler vilket du säkert känner till. Du kanske har hört talas om ORAC också? Men vet du egentligen vad de olika termerna betyder eller hur de påverkar din hälsa.

Levnads- och kostvanor av betydande roll
Vi börjar med de fria radikalerna. Fria radikaler är ett samlingsnamn för en stor grupp olika ämnen. De flesta radikaler bilas från syre.
Syre är livsviktigt för allt liv men en del av det syre vi andas in bildar fria syreradikaler, en biprodukt som i stora mängder påverkar vår hälsa negativt. Processen där alltför många fria radikaler blir skadliga kallas oxidativ stress.
Andas måste vi göra så att hålla andan för att minimera de fria radikalerna är alltså ingen god idé. Det finns många olika faktorer som påverkar bildandet av fria radikaler. Våra levnads- och kostvanor är till exempel av betydande roll.

Källor till ökad bildning av fria radikaler
– Läkemedel
– Strålning från solen
– Föroreningar som rökning och avgaser
– Hård träning
– Inflammationer
– Stress
– Alkohol och tillsatser i mat

Solens strålar ökar nybildningen av fria radikaler
Allsidig motion på låg- till medelintensiv nivå mår vi däremot bra av. Genom att välja ekologisk mat undviker vi onödiga gifter och kemiska tillsatser som påfrestar kroppen.
Även om strålning ökar bildandet av fria radikaler i kroppen så behöver vi också solens strålar. När solens strålar träffar huden bildas vitamin D som vi nordbor ofta lider brist på. Var därför inte överdrivet rädd för solen, men sola med måtta.

Annons

Hur kan vi då skydda oss mot fria radikaler och oxidativ stress?
Antoxidanterna är vårt skydd. De skyddar oss mot oxidativ stress likt bilens rostskydd skyddar bilen från att rosta. Antioxidanter är likt fria radikaler ett samlingsnamn för ett stort antal ämnen. De är olika varandra till storlek och sammansatta av olika grundämnen. En del är fettlösliga medan andra är vattenlösliga.
För att stärka vårt skydd behöver vi äta mat med ett brett spektra av olika antioxidanter. ”Den bästa” antioxidanten finns inte, så att äta mycket av ett livsmedel med högt antioxidantvärde är inte lösningen. Det finns tusentals olika antioxidanter. De samarbetar med varandra och vi behöver dem alla.

Orac (oxygen radical absorbance capacity) är ett mått på ett livsmedels förmåga att oskadliggöra fria radikaler i kroppen. Det är ett bra mått som ger en uppfattning om ett livsmedels antioxidantinnehåll.

Värdena baseras på 100 gram av livsmedlet. Värt att tänka på är att 100 gram mörk choklad innehåller mycket energi (kcal) jämfört med 100 gram blåbär. Så även om mörk choklad innehåller mycket antioxidanter är det inte särskilt hälsosamt att äta i stora mängder. En kost baserad på varierade livsmedel innehållandes mycket antioxidanter är att föredra.

Av Carolin Helt

Annons
Fakta

Fakta

Livsmedels ORAC-värde per 100 gram:

Gojibär, torkade 20000-30000
Acaibär, torkade 18400
Mörk choklad 13120
Mangostan 12000
Granatäpplejuice 10500
Mjölkchoklad 6740
Katrinplommon 5770
Pekannöt 5770
Yerba Mate 5102
Blåbär 4460
Granatäpple 3307
Rooibos Te 3132
Svart Te 2947
Russin 2830
Grönt Te 2701
Björnbär 2036
Grönkål 1770
Tranbär 1750
Vitlök 1662
Jordgubbar 1540
Spenat 1260
Hallon 1220
Gul squash 1150
Brysselkål 980
Plommon 949
Ångkokt spenat 909
Broccoli 890
Rödbetor 840
Avocado 782
Apelsin 750
Blåa vindruvor 739
Röd paprika 710
Körsbär 670
Kiwi 610
Baked Beans 503
Blodgrape 495
Grapefrukt 460
Kidneybönor 460
Gul lök 450
Majs 400
Aubergine 390
Blomkål 385
Frusna ärtor 375
Potatis 300
Sötpotatis 295
Kål 295
Sallad 265
Nätmelon 250
Äpple 218
Morot 210
Banan 210
Tofu 205
Tomat 195
Zucchini 176
Aprikos 175
Persika 170
Päron 134
Vattenmelon 100

Tabell från www.matdagboken.se

Annons