Annons

Omättat fett

Omättade fettsyror kan indelas i olika familjer beroende på var den sista dubbelbindningen i molekylen är placerad. Det är främst 3 fettsyrafamiljer som är av intresse: omega-9-fettsyror, omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror.

Redaktionen

11 juli, 2012
Dela inlägget

Omättade fettsyror innehåller en eller flera dubbelbindningar mellan kolatomerna. Enkelomättade fettsyror (MUFA eller monounsaturated fatty acids) innehåller endast en dubbelbindning och fleromättade fettsyror (PUFA eller polyunsaturated fatty acids) innehåller 2 eller flera dubbelbindningar. Ju flera dubbelbindningar fettet innehåller, desto mera lättflytande är det. Omättade fettsyror kan indelas i olika familjer beroende på var den sista dubbelbindningen i molekylen är placerad. Det är främst 3 fettsyrafamiljer som är av intresse: omega-9-fettsyror, omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror.

Enkelomättat fett (MUFA)
Enkelomättade fettsyror är inte helt mättade, utan något omättade. De kan alltså binda lite mer syre till sig, men påverkas också lättare av syret i luften. De blir därmed inte lika hållbara som de mättade fettsyrorna. De flyter i rumstemperatur och stelnar först vid minusgrader. MUFA minskar högt blodtryck och inflammation. Det förbättrar också slemhinnefunktionen och minskar blodplättssammanklumpning.

Enkelomättat fett minskar det onda kolesterolet, LDL och ökar det goda kolesterolet, HDL. Enkelomättat fett finns i olivolja, rapsolja och andra vegetabiliska oljor. Men även nötter, mandel och avokado är rikt på enkelomättat fett.

Exempel på oljor med stor andel enkelomättade fettsyror
Olivolja – 75%
Avocadoolja – 70%
Mandelolja – 65%
Rapsolja – 60%
Sesamolja – 50%
Jordnötsolja – 47%
Linfröolja – 34%
Pumpakärnolja – 34%

Fleromättat fett kan minska det onda kolesterolet, LDL men kan också minska det goda kolesterolet, HDL. Fleromättat fett delas i 2 huvudgrupper, omega-6 och omega-3. De är de enda fettsyror vi behöver äta eftersom kroppen själv kan framställa övriga. De kallas även de essentiella, livsviktiga fettsyrorna och de används bl.a. till uppbyggnad av celler, till utveckling av hjärna och nervsystem och till att bilda de signalämnen som reglerar en mängd processer i kroppen.

Annons

Fleromättat fett (PUFA)
Fleromättade fettsyror är ”mer öppna” än de enkelomättade. De binder ännu lättare syre till sig, vilket gör att de ganska lätt oxiderar/härsknar om de inte förvaras svalt, mörkt och syrefritt. Vår egen hud (hudcellerna) består till stor del av fleromättade fettsyror.

Fleromättat fett finns i skaldjur, fet fisk som lax, makrill, sill och strömming, linfröolja, majsolja och sojaolja. Detta fett är mjukt i kylskåpstemperatur.

Exempel på oljor med stor andel fleromättade fettsyror
Tistelolja – 80%
Jättenattljus – 80%
Druvkärnolja – 71%
Solrosolja – 65%
Gurkörtsolja – 65%
Vetegroddsolja – 63%

Annons