Depression kan ha olika orsaker och alla deprimerade personer insjuknar inte av samma orsak och svarar därför även olika på olika behandlingsformer. Men vissa personer som insjuknar har samtidigt förhöjda inflammationsmarkörer i blodet. Forskare från Lunds universitet ville ta reda på hur depression kan hänga samman med inflammation, eller mer specifikt så kallad låggradig kronisk inflammation, som man i regel inte känner av själv.
Hög dos av omega 3 testades
Man ville även se om omega 3 med högt innehåll av fettsyran EPA (eikosapentaensyra) skulle kunna hjälpa personer med samtidig låggradig inflammation. Tidigare forskning har inte visat på någon effekt av omega-3 på depression, men då har man inte specifikt undersökt kopplingen till inflammation.
I denna nya studie deltog 101 patienter som delades upp i flera olika grupper utifrån graden av kronisk inflammation i kroppen, som fastställts genom blodprov. Deltagarna behövde ha testat antidepressivt läkemedel i minst sex veckor innan, utan resultat, för att få vara med.
LÄS OCKSÅ: Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar
Tydligt förbättrat mående av omega 3
Alla deltagare, även de som inte hade någon inflammation, fick äta omega 3-tillskott med hög dos av EPA i åtta veckors tid (2 gram EPA per dag). Gruppen som hade låg inflammation i kroppen fick ett tydligt förbättrat mående av tillskottet.
– Vi såg en signifikant förbättring, både när vi gjorde en expertskattning utifrån 17 frågor som handlar om depression och när deltagarna själva fick skatta sitt mående avseende till exempel uttröttbarhet och sömnproblem, säger forskaren Klara Suneson, som disputerat i psykiatri vid Lunds universitet.
Ingen skillnad vid hög grad av inflammation
I gruppen som hade högst inflammation i kroppen märkte man dock ingen skillnad av omega 3-tillskottet.
Nu vill forskarna forska vidare, bland annat för att se om depressionen kommer tillbaka hos de personer som mådde bättre av omega 3, om de skulle sluta med tillskottet. Samt om omega 3 skulle kunna hjälpa även de personer som har en höggradig inflammation, om EPA-dosen höjs ytterligare.
Källa: Lunds universitet
Fakta: Låggradig inflammation
Den exakta orsaken till låggradig inflammation är inte klarlagd.
Många faktorer kan påverka, exempelvis samsjuklighet med exempelvis reumatism, övervikt, stillasittande, rökning och ensidig kost.
Källa: Lunds universitet