Fredrik Paulún: "Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer" | Kurera.se
Fredrik Paulún

Foto: Peter Knutsson

Fredrik Paulún: “Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva.
Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

Fredrik Paulún är näringsfysiolog, författare och utbildare vid Paulúns Näringscenter. Han är flitigt förekommande i media, som föreläsare i olika sammanhang och som livsmedelsutvecklare under varumärket Paulúns.
Många känner honom också som mannen som satte dieterna GI och LCHQ på kartan i Sverige.

Förespråkare av probiotika
Kurera var nyfiken på hur han ställer sig till kosttillskott och frågade honom: ”Vilka kosttillskott, om några, anser du att man rent generellt bör prioritera och vilka äter du personligen?”

 

Här är hans svar:
– Kosttillskott är mycket intressanta och många av dem har dokumenterade effekter, men det är b måste veta vad du äter och varför. I vissa fall är effekterna oönskade och olämpliga, så var påläst. Själv äter jag probiotika året runt och det är något jag förespråkar även för andra, berättar Fredrik.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Inte varit förkyld på tio år
Han fortsätter med att prata om hur viktig tarmfloran är för hälsan och hur mycket nytta man kan ha av att värna sin tarmflora genom att tillföra den så kallade goda bakterier:
– Probiotika är detsamma som nyttiga, eller "goda" bakterier, och gör massor av nytta i bakgrunden, som till exempel att skydda mig mot diabetes, depressioner, övervikt, inflammationer, muskelnedbrytning etcetera, säger han och tillägger:
– Uppenbart håller det mitt immunförsvar starkt eftersom jag inte varit förkyld på över tio år.

Påverkar vår psykiska hälsa
Idag finns det väldigt mycket forskning som stödjer vikten av att värna sin tarmflora, berättar Fredrik.
– Man vet idag att tarmfloran påverkar väldigt mycket, och då inte minst just immunförsvaret, allergier, vikten, risken för diabetes typ 2 och vår psykiska hälsa.

 

Ämnena probiotika/nyttiga bakterier/tarmflora är hjärteämnen för Fredrik Paulún och något han ofta pratar om, inte minst under sina föreläsningar. Kurera har även djupdyksintervjuat honom i ämnet. Den intervjun kan du läsa här.

 Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Äter D-vitamin
Men probiotika är inte allt Fredrik Paulún är förespråkare av - och själv äter. Även om han inte är någon direkt kosttillskottsjunkie finns det ett annat tillskott han är noga med att ta.
– Jag äter tillskott av D-vitamin, speciellt under den mörka delen av året. Låga D-vitaminnivåer har i mängder av forskning kopplats bland annat till ökad risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och autoimmuna sjukdomar.

Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

 

Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer
Han poängterar också vikten av att få i sig nyttiga fetter.
– Omega-3 från marin föda är tveklöst en typ av fett som många har brist på. Omega-3 bygger upp hjärnan, ökar fettförbränningen, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom och minskar inflammationer. Även rapsolja, olivolja, nötter och avokado med sina enkelomättade fetter är bra för både hjärtat och fettförbränningen.

Kosttillskott för bättre återhämtning
– När jag tränar hårt händer det också att jag äter någon typ av återhämtningsprodukt, till exempel proteinpulver, säger han och fortsätter:
– Det är för övrigt ett tips jag brukar ge till personer som vill gå ner i vikt: att öka proteinintaget. Protein mättar bra och ger bättre blodsockerbalans. En måltid med lågt innehåll av protein riskerar att ge blodsockersvängningar och ökat sötsug. Ett högre proteinintag kommer dessutom att leda till bättre kroppssammansättning eftersom muskelmassan stimuleras. Det ger högre förbränning eftersom musklerna både förbränner blodfetter och blodsocker.

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.