En värmande och matig allt-i-ett-rätt med örtiga smaker, full av nyttigheter. Bakade grönsaker och sötpotatis tillsammans med linser och salt fetaost blir en perfekt kombo. Ett smidigt, enkelt och gott sätt att få in mer grönt i vardagen.
Fakta
Receptet kommer från Urtekram
Portioner: 4
Ingredienser
1 ekologisk sötpotatis (á ca 300 g)
1 ekologisk zucchini (á ca 300 g)
1 ekologisk rödlök
1 burk (á 190 g) grillade kronärtskockor i olja
50 g soltorkade tomater
1 1/2 dl gröna linser
3 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
400 g ekologiska krossade tomater
2 msk extra jungfruolivolja
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1/2 tsk hackad vitlök
1/2 tsk himalayasalt
1 krm svartpeppar
200 g ekologisk fetaost
Färsk ekologisk timjan till garnering
Tillbehör
Grönsallad, gärna en blandning av olika ekologiska bladgrönsaker
Citronbalsamico
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skär sötpotatisen i små tärningar 1×1 cm. Skölj och tärna zucchinin i munsbitar. Skala och klyfta rödlöken. Häll av och klyfta kronärtskockorna, strimla de soltorkade tomaterna. Lägg sötpotatisen och grönsakerna i en ugnssäker form och blanda runt med olivolja, örter, hackad vitlök, salt och peppar.
Skölj av linserna väl och blanda ner tillsammans med grönsakerna. Koka upp vatten, grönsaksbuljongtärning och krossade tomater. Slå vätskan över gratängformen och blanda runt så att allt täcks av vätskan.
Baka gratängen i mitten av ugnen i 45 minuter. Ta ut formen, smula över fetaost och ställ tillbaka in i ugnen. Gratinera i ytterligare 15 minuter, tills fetaosten fått en fin gyllene färg.
Låt gratängen svalna något innan servering. Garnera med färsk timjan.
Servera gärna gratängen med en grönsallad och citronbalsamico.
Av redaktionen