”Jag höftar alltid proportionerna, det blir efter tycke och smak. Jag fryser in i små burkar och använder till soppor och matlagning. Önskar man en mer neutral smak skippar man lök, vinäger och örter”, tipsar Jenny Bäcklund som ligger bakom receptet.
Jenny är aktuell med boken ”Mat för snåla och fattiga” (Mondial), som vill hjälpa dig som har en tajt budget att med enkla medel laga god och varierad mat till en billig peng!
Ingredienser:
Tomater
Olivolja
Röd lök
Vitlök
Balsamvinäger
Salt
Svartpeppar
Färska örter
Gör så här:
Skölj och klyfta tomaterna
Ringla olivolja i botten på en ugnssäker form och lägg i tomaterna.
Skala och skiva lök och lägg i formen.
Skvätt över balsamvinäger, salta och peppra.
Grovhacka örter, strö över och ringla över mer olja.
Ställ in i ugnen 150°C i cirka en timme. Sänk värmen om du ser att ytan börjar bli bränd. Rör om då och då med en träslev.
Ta ut formen och häll över i en gryta, mixa till en slät sås med stavmixer.
(Foto: Miriam Preis)
Av Carolina Eriksson