Annons
Annons

Vegansk färskost på mandlar – med tomatsallad

Du behöver inte vara utan ost bara för att du äter veganskt. Det säger Kureras bloggare Sophie Bohnstedt i samband med att hon presenterar sin goda veganska cream cheese gjord på mandel. "Jag vill inte vara utan ost i mitt liv. Det går att göra god växtbaserad ost på till exempel olika nötter eller kokt vit potatis. För en mer krämig ost, kan du mixa ner en liten kokt vit potatis utan skal i detta recept".

Redaktionen

1 april, 2019
Vegansk färskost på mandlar – med tomatsallad
Dela inlägget

Du behöver inte vara utan ost bara för att du äter veganskt. Det säger Kureras bloggare Sophie Bohnstedt i samband med att hon presenterar sin goda veganska cream cheese gjord på mandel.
– Jag vill inte vara utan ost i mitt liv. Det går att göra god växtbaserad ost på till exempel olika nötter eller kokt vit potatis. För en mer krämig ost, kan du mixa ner en liten kokt vit potatis utan skal i detta recept.

Är du nyfiken på veganska pålägg och annat veganskt? Och kanske även vill veta mer om begreppet ”mat för miljön och hälsan”? Titta då in hos Sophie Bohnstedt och hennes blogg om just detta, där du hittar massor av inspiration. Till exempel smaskiga recept. Som det här.

Så här säger Sophie själv om receptet:
– Jag vill inte vara utan ost i mitt liv. Samtidigt vill jag inte stödja en mjölkproduktion där man separerar kalven från sin mamma direkt efter födseln eller, som i ekologisk mjölkproduktion, tre dagar efter födseln vilket inte är bättre, ur flera avseenden, säger hon och utvecklar:
– Så själv köper jag inte mjölkprodukter, även om jag tycker att eko alltid är ett bättre alternativ eftersom djuren generellt har det bättre i ekologisk produktion.
Hon tillägger:
– Dessutom är komjölksbaserad ost mycket naturresurs- och klimatkrävande. Vidare är komjölksallergi en av de vanligaste allergierna. Det går att göra god växtbaserad ost på till exempel olika nötter eller kokt vit potatis.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från härliga Sophie Bohnstedt och Kurerabloggen ”Bästa maten för din hälsa och planeten”.

Ingredienser

2 dl sötmandlar utan skal, blötlagda i minst fem timmar
1 dl vatten
4–5 msk citronjuice
1–2 msk näringsjäst
5 msk olivolja av god kvalitet
1 vitlöksklyfta
1 tsk havssalt

Notera: För en mer krämig ost kan du mixa ner en liten kokt vit potatis utan skal i receptet.

Tomatsallad
Sophie gjorde tomatsalladen på bilden av körsbärstomater i klyftor, olivolja, lite balsamvinäger, lite dijonsenap, tunt skivad rödlök, riven vitlök, hackad basilika, salt och peppar.

LÄS OCKSÅ: Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Gör så här

1. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj mandlarna.
2. Mixa samtliga ingredienser, utom vattnet, i en blender eller matberedare. Häll försiktigt ner vattnet och mixa krämigt. Variera citronjuice och näringsjäst efter smak.
3. Osten kan serveras direkt men blir ännu mer krämig om den får stå kallt i kylskåpet i några timmar eller över natten.
4. Servera gärna osten på ett bröd och toppa till exempel med en liten tomatsallad, lite nymortlad peppar och flingsalt.

Av Isabelle G Hedander

 

Annons
Annons