Annons

Potatissallad med majs, chili och parmesan

En riktigt lyxig potatissallad är perfekt till försommarens och sommarens grillkvällar! Med parmesan, salladslök, rostad majs och chili blir den mättande och extra smakrik. Fungerar fint som en rätt i sig eller som tillbehör till exempelvis lax eller halloumi.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 maj, 2023
Potatissallad med majs, chili och parmesan

En riktigt lyxig potatissallad är perfekt till försommarens och sommarens grillkvällar! Med parmesan, salladslök, rostad majs och chili blir den mättande och extra smakrik. Fungerar fint som en rätt i sig eller som tillbehör till exempelvis lax eller halloumi.

”Salladen är mättande och man kan med fördel lägga till något proteinrikt. Till den genren hör ett mjukkokt ägg, tonfisk, varmrökt lax eller kikärter. Är grillen varm framåt kvällen är grillat kött, kryddstarka korvar eller halloumi goda alternativ”, tipsar Ylva Bergkvist som skapat detta recept, som vi tagit från hennes härliga bok ”Sallader med smak” (Bonnier Fakta).

Bokomslag Sallader med smak

Ingredienser

4 portioner
1 kg potatis, gärna färsk
200 g salladslök
2 vitlöksklyftor
1–2 gröna chilifrukter
2 färska majskolvar eller ca 5 dl majskorn
1 dl parmesanost, finriven
100 g blandad sallat, gärna med rucola
smör, salt och svartpeppar
1 dl aioli (gör egen eller köp färdig)
Citron- och dragondressing:
saft från 1 citron
1 krm strösocker
1 tsk dijonsenap
1 msk dragonblad i vinäger
4 msk olivolja
salt, svartpeppar och strösocker

Gör så här

Koka potatisen i saltat vatten. Dela den i mindre bitar när den svalnat något.
Vispa samman ingredienserna till dressingen i en skål eller skaka dem i en burk med lock. Salta, peppra och krydda med en nypa socker. Häll dressingen över den varma potatisen så att den får gotta till sig.
Strimla salladslöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.
Skär av majsen från kolvarna. Här kan du dra fram grillen och låta majskolvarna få fin färg, men det är verkligen en bonus. Annars tar du fram en stekpanna och steker dem. Först utan fett i ca 5 minuter tills de får fin färg, sedan tillsätter du lite smör, vitlök och chili och sänker värmen.
Stek i ytterligare 5–10 minuter tills löken och chilin är mjuk.
Vänd ner salladslöken och krydda med salt och peppar.
Blanda potatis och majs och toppa med rucola och riven ost. Servera med aioli.

LÄS OCKSÅ: Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Av Carolina Eriksson

Annons

Annons