Läkaren, författaren och epidemiologen Anders Wallensten vill med sin nya bok ”Hälsoresan – 52 veckor som förändrar ditt liv” (Bonnier Fakta), göra det lättare att gå från ord till handling för att få god hälsa och ett rikare liv. Det är en praktisk guidebok med veckoövningar och månatliga reflektioner.
12 månader som ger god hälsa
Boken är indelad i 12 delar, en per månad, med ett nytt tema inom hälsa och välmående i varje. Exempelvis: ”Den livsviktiga sömnen”, ”Naturlig återhämtning”, ”Rör dig frisk och smart” och ”Förstå dina tankar och känslor ”.
Varför valde du just dessa teman?
– Det finns många olika saker som kan påverka din hälsa och hur nöjd du är med livet, men jag tror att de flesta mest tänker kost och motion när vi vill börja leva mer hälsosamt. Genom att under ett år få testa övningar och vanor inom tolv områden vill jag ge läsaren en chans att upptäcka fler och kanske nya sätt att må bättre. Jag har valt områden där antingen forskning, praktiska livsfilosofier eller intervjuer med äldre visat att de är viktiga för att inte bara ha god hälsa fysisk utan också leva ett liv man blir nöjd med.
Hur hoppas du att läsarna ska använda sig av boken?
– Min förhoppning är att de börjar på första sidan och fyller i boken under ett helt år. Det är ett ambitiöst upplägg, men om läsaren gör det är jag övertygad om att den fått många nya insikter om vad som är viktigt i livet och testat övningar och tankar som kan hjälpa dem att leva mer hälsosamt.
LÄS OCKSÅ: Skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bestå!
Vilka råd har du till en stressad nutidsmänniska som är rädd att en guidebok med övningar och reflektionsuppgifter i sig ska kännas som ännu en ”pusselbit” att få in i vardagen?
–Det går inte att sticka under stol med att det krävs en tidsinvestering och engagemang. Vill man få till en förändring krävs en insats, men jag har valt att fokusera på aktiviteter som kan vävas in i vardagen och som i utbyte mot tid ger mer energi eller lugn. En stor del av bokens fokus ligger på att minska stressen och öka återhämtningen för att hjälpa just den stressade nutidsmänniskan. Vi har alla lika många timmar på ett dygn, och kan vi väva in vanor som hjälper snarare än stjälper har vi mycket att vinna.
Vilka teman ur boken anser du själv är topp 3 allra viktigast för god hälsa, om du måste välja?
– Jag tycker förstås alla är lika viktiga kuggar i ett liv med hälsa och välbefinnande. Men att få en god natts sömn, att prioritera relationer och lära sig hantera tankar och känslor är tre.
Vad vill eller behöver du själv fokusera lite extra på under 2025?
– Livet är oförutsägbart och vad man behöver prioritera mest i stunden kan variera allt eftersom det skiftar. För min egen del har jag flyttat in till stan och vill verkligen prioritera att komma ut mer i naturen på helgerna.
Läkaren, författaren och epidemiologen Anders Wallensten.
3 övningar som ger bättre hälsa!
1. Välj en positiv synvinkel
Något som forskningen (och Monty Python i filmen Life of Brian) visat är att de som tenderar att tolka situationer och sin livshistoria i en mer positiv dager också mår bättre. Det kan verka klämkäckt att säga att man ska tänka att glaset är halvfullt i varje situation, men faktum är att det verkar stämma. Om du tänker efter så finns det sällan en absolut sanning om vad som är bra eller dåligt. Det beror ofta på situationen och vilket perspektiv du har. I en konflikt tenderar samma situation att värderas helt olika beroende på vem du frågar. Och något som du tolkar som dåligt i stunden kan senare leda till något som du tycker är bra. Med andra ord är det faktiskt upp till dig att bedöma och du kan välja den tolkning du mår bättre av. Under veckan, när du upplever att något är jobbigt eller om det inte blir som du tänkt dig, se om du kan hitta en tolkning som är mer positiv för dig och fokusera på den.
2. Fyll ditt hem och arbetsplats med natur
Du behöver inte ens gå utanför dörren (fast det får du förstås gärna göra också!). Nu är uppgiften i stället att skapa naturliga blickfång i ditt hem och kanske på ditt arbete. Är du lyckligt lottad och har vacker utsikt från ett fönster är det förstås fantastiskt, men annars kanske du kan dekorera med lite vackra blommor eller krukväxter, sätta upp en plansch med naturmotiv på väggen eller byta ut datorns bakgrundsbild mot en rogivande vy av vackra berg eller liknande? Vad du än får till blir ditt eget hjärnspa. När du sedan tar pauser eller blickar upp från datorskärmen kan du genom att fästa blicken på de naturliga inslagen få en stunds återhämtning. Kanske kan det räcka att beundra de invecklade detaljerna på några blomblad. Reflektera sedan hur det känns när du tar dig an dina uppgifter efteråt, är hjärnan lite klarare?
3. Gör en kort rörelsesekvens varje dag
I likhet med muskelstyrka försvinner rörlighet om vi inte håller i gång den. Ett sätt att motverka detta är att göra en kort rörelsesekvens varje dag. Det låter kanske väl ambitiöst, men det behöver absolut inte ta mer än ett par minuter. Titta bara på djuren, när de vaknat efter vila sträcker de på sig, gärna i kombination med en gäspning. Det gör att deras muskler vaknar till liv och får extra syre så de piggnar till. Den här veckans övning blir att göra några enkla sträckövningar under dagen. Till exempel direkt när du kliver ur sängen på morgonen, när du väntar på att kaffebryggaren ska bli klar eller när du suttit länge på jobbet. Du kan till exempel sträcka armarna över huvudet, försöka nå golvet och vrida på kroppen åt bägge håll. Det finns massor av förslag på korta rörelseprogram på nätet som är gratis och man kan med fördel använda en sekvens från yoga eller thai chi. Det viktiga är att du använder hela ditt rörelseomfång varje dag, åtminstone en gång, så att du inte stelnar till.
(Källa: Boken ”Hälsoresan”)