Annons

Professorn: ”Därför behöver vi kosttillskott”

Idag på Allt för Hälsan höll professor Mikael Björnstedt ett seminarium om hur vi kan förhålla oss till kosttillskott utifrån den moderna människans livsstil och förutsättningar. Han främsta forskningsområde är selen och han tycker att vi ligger farligt nära gränserna för selenbrist i Sverige.

Redaktionen

7 november, 2013
Professorn: ”Därför behöver vi kosttillskott”
Dela inlägget

Idag på Allt för Hälsan höll professor Mikael Björnstedt ett seminarium om hur vi kan förhålla oss till kosttillskott utifrån den moderna människans livsstil och förutsättningar. Hans främsta forskningsområde är selen och han tycker att vi ligger farligt nära gränserna för selenbrist i Sverige.

Nyligen höjdes rekommendationerna på dagligt intag av till exempel selen och vitamin D i de nya nordiska näringsrekommendationerna. Många ställer sig frågan vad vi egentligen behöver för tillskott och varför. Vilka vitaminer och mineraler är extra viktiga att vi får i oss tillräckligt av och hur kan vi som konsumenter handla kosttillskott säkert?

Läs också: Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Urlakade jordar
Mikael Björnstedt har över 25 års erfarenhet från forskningen kring selen och Q10 och han har ett stort intresse för hur vår livsstil påverkar hälsan. Under dagens seminarium berättade han om varför kosttillskott i viss mån är nödvändigt i dagens samhälle.
– Idag räcker det inte med maten vi äter, för det är mycket svårt för oss att få i oss alla nödvändiga ämnen, på grund av urlakade jordar och processad mat.

Selen nödvändigt
Han berättar att vår moderna diet är fattig på viktiga ämnen som magnesium, kalium och kalcium och han är övertygad om att detta leder till negativa hälsoeffekter. Selen beskriver han som absolut nödvändigt supplement.
– Det skyddar mot fria radikaler och är en antioxidant som är extremt viktig för kroppens försvar.

Annons

Läs också: Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel

Nära selenbrist
Livsmedelsverket rekommenderar endast 50 mikrogram selen till kvinnor och 60 mikrogram till män. Detta tycker Mikael Björnstedt är för lite och menar att vi ligger farligt nära gränserna för selenbrist i Sverige. Studier tyder på att en dålig selenstatus är förknippad med ökad risk för vissa cancerformer. Vissa studier visar också på mer hjärt-kärlsjukdomar i selenfattiga områden.

Läs också: Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons

Annons