Annons

Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel

Oetisk marknadsföring, förfalskade mediciner och mutor. Vård och behandling av patienter runt om i världen hotas av korruptionen inom den globala läkemedels- och hälsosektorn. Det konstateras i en ny granskningsrapport, utförd av antikorruptionsorganisationen Transparent International, som för första gången har granskat den globala vårdsektorn.

Redaktionen

4 juni, 2016
Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel
Dela inlägget

Oetisk marknadsföring, förfalskade mediciner och mutor.
Vård och behandling av patienter runt om i världen hotas av korruptionen inom den globala läkemedels- och hälsosektorn.
Det konstateras i en ny granskningsrapport, utförd av antikorruptionsorganisationen Transparent International, som för första gången har granskat den globala vårdsektorn.

För första gången har Transparency International granskat den globala vårdsektorn. Resultatet publicerades i torsdags och är inte någon munter läsning.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

”Frestelsen stor för en del att stoppa pengar i egen ficka”
Sophie Peresson, som är ansvarig för den nya granskningen, säger till Sveriges radio att det handlar om stora pengar på den globala medicinmarknaden. Pengar som många vill vara med och dela på:
– Hälsobranschen är ett område där det är mycket pengar i omlopp. När man ser till mängden läkemedel som köps in, så är frestelsen stor för en del personer att stoppa lite pengar i egen ficka.

Dyr och dålig sjukvård, läkemedel till överpris och onödiga dödsfall
En dyrare och sämre sjukvård, läkemedel till överpris och dödsfall, helt i onödan, är effekterna av den korruption som pågår inom hälso- och läkemedelssektorn, enligt Transparency International.

Annons

Läs också: Så får apotek kunder att hämta ut mer receptbelagt

Hela hälsosystemet hotas
Rapporten, som publicerades torsdagen den 2 juni 2016, är fylld av exempel på oegentligheter såsom till exempel oetisk marknadsföring, förfalskade mediciner och mutor till beslutsfattare och läkare, något som kan få långtgående effekter, menar Sophie Peresson och säger till Ekot att hela hälsosystem kan hotas om patienterna förlorar tron på sina läkare.
– Om du inte litar på din läkare och sjukvårdssystemet, kommer du då verkligen att gå på läkarbesök eller hörsamma medicinska råd?

Läs också: Läkemedelsföretag finansierar svensk sjukvård

Skapar oro att läkare helst skriver ut de mediciner de fått betalt för att favorisera
I förlängningen ger korruptionen bristande tillit, menar Transparency International. Detta dels hos befolkningen som inte kan lita på att myndigheterna kan garantera dem en säker vård och dels hos enskilda patienter som ska behöva oroa sig över huruvida läkarna helst skriver ut de piller de fått betalt för att favorisera.

Behövs bättre övervakning och sanktioner
Enligt Transparency International satte den västafrikanska ebolakrisen fokus på hur fallfärdiga hälsosystemen faktiskt kan vara – och visar att världen behöver ett vitalare ledarskap i hälsosektorn:
– Det behövs bättre övervakning och sanktioner. Vi måste se till att våra euro, kronor, dollar och pund räcker tillräckligt långt för att ta hand om vår åldrande befolkning, säger Sophie Peresson.

Annons

Läs också: Kraftig övermedicinering av äldre

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons