Eva Rusz är psykologen, psykoterapeuten och författaren som i många år varit Kureras relationsexpert. Nu är hon aktuell med boken ”Våga byta liv”, som handlar om Evas eget kliv att flytta till den karibiska ön Aruba. Med den vill hon inspirera och utmana oss att våga göra något annorlunda med våra liv.
Med böcker som ”Relationspsykopater” i bagaget, och genom att synas och höras som relationsexpert i såväl tv och radio som i tidningar har Eva Rusz blivit ett välkänt namn. Men för tio år sedan lämnade hon Sverige – och har fram till våren 2023 bott hela 900 mil från sitt hemland.
Behövde bryta upp från sitt liv i Sverige
Efter dramatiska omständigheter i sitt privatliv kände nämligen Eva att hon behövde bryta upp från sitt liv i Stockholm och starta om någon annanstans, långt borta. Men att det blev just Aruba var en slump, berättar hon.
– Jag gifte om mig 2002 efter att ha levt singelliv med tre barn under många år. Men äktenskapet blev inte som jag hade hoppats så jag beslöt att skilja mig hösten 2004. Samtidigt kände jag pressen att skriva en ny relationsinriktad bok då min första, ”Den ultimata Singelhandboken”, blev en stor succé. Jag insåg att jag behövde resa långt bort för att kunna fokusera på att skriva och för att smälta det äktenskapliga haveriet.
Sagt och gjort; Eva satte fingret på yngste sonens jordglobslampa, mitt på en pytteliten ö som Eva trodde låg i Sydamerika– och dit hade hon alltid velat resa. Så dagen därpå gick hon till resebyrån, som upplyste henne om att ön i fråga tillhörde Nederländerna sedan flera hundra år tillbaka.
– Jag hade aldrig tidigare hört talas om Aruba men tyckte att just därför vore det spännande att resa dit.
Växte av att ta beslut och risker i annat land
Eva Rusz förälskade sig i Aruba och beslöt sig för att bygga ett rosa hus och bo och arbeta där. Och hon beskriver i nya boken ”Våga byta liv” (Ordberoende förlag) både nackdelar och fördelar med ö-livet.
Vad betydde flytten för din hälsa och ditt välmående? Och hur har du utvecklats som person jämfört med innan flytten?
– Otroligt mycket! I och med att slumpen medförde att jag beslöt mig för att bygga ett hus och sedan arbeta där så fokuserade jag dagligen enbart på nuet och fick mental distans till det äktenskapliga haveriet. Jag har ofta hört av män att jag inte skulle kunna klara av att bo själv i ett hus, utan dem. Men jag har klarat mig alldeles utmärkt och har växt otroligt av att ensam har fått ta mängder av strategiska beslut och risker på en annan kontinent.
Det okända gjorde henne mer alert och nyfiken
Ingen dag var den andra lik på Aruba och hon utsattes dagligen för det okända, berättar Eva vidare. Bland annat ställdes hon inför både psykologiska problem, klienter och situationer hon aldrig kunnat föreställa sig.
– Det har gjort mig mer alert, mer medveten och nyfiken faktiskt. Trots att många upplevelser och möten har varit otäcka och skrämmande så har jag känt mig verkligt levande och stimulerad i denna annorlunda miljö. Och tacksam över att få uppleva situationer och människor som jag aldrig har gjort förut. Även om de verkligen har varit väldigt ovanliga. Jag har i slutändan för det mesta känt mig djupt tacksam över att jag har fått uppleva så annorlunda möten. Det oförväntade har dominerat men det har också varit väldigt stimulerande.
Vad var det bästa respektive svåraste?
– Det bästa förutom det underbara klimatet, att det alltid är sommar, var arubanernas vänliga attityd gentemot mig, med några få undantag . Fina människor som lärde mig leva mer i nuet och minska stressen genom att dagligen ”bara vara”. Jag blev faktiskt lite spirituell vilket jag inte har upplevt mig vara i Sverige. Det svåra var att utsättas för korrupta människor och att vara ensam i sådana situationer, att inte ha vän att rådgöra med. Eller då jag fann en död boaorm i min pool eller blev mordhotad av min advokats hjälpreda. Även om jag gillade att så gott som vara ensam svensk på ön så skulle det i dessa påfrestande situationer ha varit skönt att ha någon att stödja sig emot.
Slutligen: hur har det känts att flytta hem till Sverige igen?
– Jag arbetade i åtta års tid inom staten på Aruba, på deras motsvarighet till Försäkringskassan, på universitetet och på hotellen och samtidigt även som expert på Kurera. Jag kom under pandemin till en insikt om att det var dags att arbeta mindre och umgås mer med min familj. Aruba var under flera månader helt avskild från Europa, USA och Sydamerika och då kände jag att jag verkligen var väldigt långt borta från mitt hemland. Jag har pensionerat mig vid 66 års ålder. Resorna upplever jag också som mer ansträngande numera, tidigare reste jag hem till Sverige tre gånger per år. Flygtiden som jag tidigare inte hade några problem med känns numera väldigt lång och seg: cirka 20 timmar Men jag kommer alltid att älska Aruba och säkert resa dig någon gång per år och hälsa på min arubanska familj och många vänner.
Tips! Vi lottar ut 3 ex av”Våga byta liv”! Gå in och tävla här!
Av Carolina Eriksson
Fördelarna för din personliga utveckling med att leva i en annan kultur
– enligt Eva Rusz.
Evas 4 tips för att förbereda dig inför en utlandsflytt och underlätta livet i det nya landet!
1. Lär dig det lokala språket, då visar du att du är en intresserad gäst som vill lära dig förstå folket och är villig att integreras och anpassa dig till landets olika seder och vanor.
2. Ta reda på landets lagar och andra regelsystem.
3. Var öppen för att ta hjälp av de lokala invånarna.
4. Fokusera på vad du lär dig i stället för att fokusera på vad som kanske inte ”stämmer” med dina förväntningar.