Annons
Annons

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Inger Palm

4 april, 2020
Pulvret som skapar en mur mot pollen
Dela inlägget

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Det började, som så många andra framgångsrika upptäckter, av en tillfällighet:
I en liten fabrik på den brittiska ön Isle of Man tillverkades ansiktsmasker åt ett stort kosmetikaföretag som använde ett cellulosapulver från tall som bindningsmedel i skönhetsprodukterna. Det tunna och lätta pulvret yrde omkring i lokalerna och såg ut som ansamlingar av små vita moln.

En av medarbetarna på fabriken, Mike Jones, blev fundersam en vår när lövsprickning startade och ingen i fabriken hade några allergisymtom, för han visste att flera av hans kollegor var pollenallergiker. Han fick en idé om att det vita cellulosapulvret kunde ha något att göra med att ingen nös. Eftersom Mike Jones son hade stora problem med hösnuva på våren samlade han ihop lite cellulosapulvret och bad sonen sniffa upp det i näsan.

Mike Jones testade cellulosapulvret på sin egen son som hade pollenallergi – och såg en omedelbar effekt.

Effekten var omedelbar, det var som att stänga av en lampa. Sonens nysande upphörde direkt och ingen var väl mer förbluffad än Mike Jones som snabbt insåg att han upptäckt något stort och anmärkningsvärt. Och i den stunden satte allt fart. Han startade en teknisk utveckling som pågick under ett decennium innan han kunde lansera den medicintekniska allergiprodukten Nasaleze.

LÄS OCKSÅ: Lindring för pälsdjursallergiker

Kvalster- och dammallergi

Produkten fanns först att få tag på via nätet 2002 och 2003 gjordes den första studien i England där 102 vuxna män och kvinnor med hösnuva deltog. Åtta av tio försökspersoner upplevde en stor förbättring av cellulosapulvret vad gällde snuva, rinnande ögon och kliande hals.

De vetenskapliga studierna som sedan följde bekräftade resultaten. Mellan 80 och 90 procent av deltagarna i studierna uppger att hösnuvan blir bättre eller helt upphör när de tagit cellulosapulvret. Sammanlagt har det tills dags datum utförts 36 studier med 1500 deltagare från olika länder. De flesta studierna är gjorda i England av ett team från National Pollen and Aerobiology Research Unit, University of Worcester och Respiratory och General Medicine och Worcestershire Royal Hospital.

När forskarna undersökte hur mekanismen bakom effekten av pulvret fungerade, upptäckte de att när pulvret puffas upp i näsan så lägger det sig som en skyddande hinna, en slags barriär, när den kommer i kontakt med den fuktiga nässlemhinnan. Där fångas allergenerna som andas in upp och förhindras att tränga igenom slemhinnan och in i kroppen. Resultatet blir att allergisymtomen helt enkelt inte bryter ut. Effekten av en puff i respektive näshåla brukar sitta kvar i mellan sex och åtta timmar. Men snyter du dig ofta eller tränar försvinner pulvret snabbare. Vid sådana tillfällen bör näspulvret andas in mer frekvent.

Cellulosapulvret passar bäst för allergiker som har milda till måttliga symtom och fungerar även vid pälsdjurs- och pollenallergi. Det skyddar också vid kvalster- och dammallergi.

LÄS OCKSÅ: Så försvann Synnöves pollenallergi

Barnen blev bättre

Efter några år nådde nyheten om allergipulvrets goda egenskaper svenska forskare. Docenten och överläkare vid allergimottagningen vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, Nils Åberg, utförde under björkpollensäsongen 2009 en placebokontrollerad studie där 53 pollenallergiska barn mellan åtta och 18 deltog.

Halva gruppen fick cellulosapulvret och andra halvan fick en verkningslös substans. Barnen behandlades tre gånger om dagen i fyra veckor, och fick även en antihistamintablett per dag. Pollenhalten mättes varje dag för att jämföras med barnens besvär från ögonen, i luftvägarna, deras snuva, nysningar och klåda. För att barnen skulle komma ihåg att puffa i näsan fick alla påminnelser visa SMS. Där fick de också rapportera sina besvär.

Vid avslutad studie kunde forskarna se en signifikant minskning av allergisymtomen hos barnen som fick cellulosapulvret jämfört med de som fick placebo.

Nils Åberg.

– Vi kunde bevisa att barnens allergiska näsbesvär klart förbättrades hos de som använde cellulosapulvret. Den bästa effekten sågs vid låga till måttliga koncentrationer av pollen, motsvarande de nivåer som var allra vanligast vid pollensäsongerna under 31 års mätningar i området. Dessutom fanns det inga rapporter om några biverkningar av cellulosapulvret, säger Nils Åberg.

Att som barnläkare kunna rekommendera ett biverkningsfritt preparat var en stor vinst för Nils Åberg, eftersom antihistamintabletter och kortisonsprayer har otrevliga biverkningar.

Det finns inga hittills kända biverkningar av cellulosapulvret som därför är ett bra alternativ till allergiläkemedel för gravida och ammande kvinnor och för små barn. Den som får en kraftigare histaminattack kan behöva komplettera med en antihistamintablett. Läkemedel går kanske inte alltid att undvika helt, men kan de minskas så kan det ur hälsosynpunkt betyda mycket för barn som växer.

Hösnuva som orsakas av pollenallergi är den vanligaste av de allergiska sjukdomarna, och allergiska näsbesvär finns hos cirka en tredjedel av unga svenskar. Antihistamintabletter är den vanligaste behandlingen. Kortisonspray som puffas upp i näsan är en annan vanlig medicin.

– Den totala avsaknaden av biverkningar gör detta medel särskilt lämpligt för behandling av barn. Kontrollerade vetenskapliga studier som denna ger även sjukvården en bas att tryggt pröva produkten som komplement till annan behandling. Ofta måste man kombinera olika medel, åtminstone under delar av pollensäsongen, säger Nils Åberg.

Det finns fler användningsområden för cellulosapulvret. Om du åker tåg, buss, är på en offentlig plats med mycket människor eller sitter på ett flygplan där luften cirkulerar runt och inte vill andas in virus och bli förkyld, så skyddar cellulosapulvret dig även där.

Av Inger Palm

Referenser:

Pediatric allergy and immunology in Italy.

Methyl-cellulose powder for prevention and management of nasal symptoms.

A double blind, placebo controlled trial of inert cellulose powder for the relief of symptoms of hay fever in adults.

A double blind, placebo-controlled cross over trial of cellulose powder by nasal provocation with Der p1 and Der f1.

Use of cellulose powder for the treatment of seasonal allergic rhinitis.

Annons
Fakta

Nasaleze

Pulvret som blockerar pollen att tränga in i kroppen kommer från tall. När du puffar upp det i näsan lägger sig pulver som en geléliknande hinna och blir en mur som pollen inte kan tränga igenom. På så sätt kommer inte allergenerna in i kroppen och allergiska reaktioner uteblir.

Näspulvret skyddar mot mild till måttlig pollen- och gräsallergi, damm- och kvalsterallergi. Det har inga biverkningar och kan därför användas av gravida och ammande kvinnor och barn över 18 månader.

Så här sniffar du näspulver:

1. Snyt dig.
2. Skaka flaskan och skruva av korken.
3. Provpuffa en gång innan första användning. Då ser du hur hårt du behöver trycka för att få upp rätt mängd pulver i näsan.
4. Placera flaskan i ena näsborren och tryck till samtidigt som du andas in lite lätt.
5. Upprepa i den andra näsborren.
6. Pulvret verkar oftast inom några minuter, men i vissa fall kan det dröja upp till tre timmar.

Annons
Annons