Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Nasaleze

Pulvret som blockerar pollen att tränga in i kroppen kommer från tall. När du puffar upp det i näsan lägger sig pulver som en geléliknande hinna och blir en mur som pollen inte kan tränga igenom. På så sätt kommer inte allergenerna in i kroppen och allergiska reaktioner uteblir. 

Näspulvret skyddar mot mild till måttlig pollen- och gräsallergi, damm- och kvalsterallergi. Det har inga biverkningar och kan därför användas av gravida och ammande kvinnor och barn över 18 månader. 

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Det började, som så många andra framgångsrika upptäckter, av en tillfällighet:
I en liten fabrik på den brittiska ön Isle of Man tillverkades ansiktsmasker åt ett stort kosmetikaföretag som använde ett cellulosapulver från tall som bindningsmedel i skönhetsprodukterna. Det tunna och lätta pulvret yrde omkring i lokalerna och såg ut som ansamlingar av små vita moln. 

En av medarbetarna på fabriken, Mike Jones, blev fundersam en vår när lövsprickning startade och ingen i fabriken hade några allergisymtom, för han visste att flera av hans kollegor var pollenallergiker. Han fick en idé om att det vita cellulosapulvret kunde ha något att göra med att ingen nös. Eftersom Mike Jones son hade stora problem med hösnuva på våren samlade han ihop lite cellulosapulvret och bad sonen sniffa upp det i näsan.

Mike Jones testade cellulosapulvret på sin egen son som hade pollenallergi – och såg en omedelbar effekt.

Effekten var omedelbar, det var som att stänga av en lampa. Sonens nysande upphörde direkt och ingen var väl mer förbluffad än Mike Jones som snabbt insåg att han upptäckt något stort och anmärkningsvärt. Och i den stunden satte allt fart. Han startade en teknisk utveckling som pågick under ett decennium innan han kunde lansera den medicintekniska allergiprodukten Nasaleze.

 

LÄS OCKSÅ: Lindring för pälsdjursallergiker

Kvalster- och dammallergi

Produkten fanns först att få tag på via nätet 2002 och 2003 gjordes den första studien i England där 102 vuxna män och kvinnor med hösnuva deltog. Åtta av tio försökspersoner upplevde en stor förbättring av cellulosapulvret vad gällde snuva, rinnande ögon och kliande hals. 

De vetenskapliga studierna som sedan följde bekräftade resultaten. Mellan 80 och 90 procent av deltagarna i studierna uppger att hösnuvan blir bättre eller helt upphör när de tagit cellulosapulvret. Sammanlagt har det tills dags datum utförts 36 studier med 1500 deltagare från olika länder. De flesta studierna är gjorda i England av ett team från National Pollen and Aerobiology Research Unit, University of Worcester och Respiratory och General Medicine och Worcestershire Royal Hospital.

När forskarna undersökte hur mekanismen bakom effekten av pulvret fungerade, upptäckte de att när pulvret puffas upp i näsan så lägger det sig som en skyddande hinna, en slags barriär, när den kommer i kontakt med den fuktiga nässlemhinnan. Där fångas allergenerna som andas in upp och förhindras att tränga igenom slemhinnan och in i kroppen. Resultatet blir att allergisymtomen helt enkelt inte bryter ut. Effekten av en puff i respektive näshåla brukar sitta kvar i mellan sex och åtta timmar. Men snyter du dig ofta eller tränar försvinner pulvret snabbare. Vid sådana tillfällen bör näspulvret andas in mer frekvent.

Cellulosapulvret passar bäst för allergiker som har milda till måttliga symtom och fungerar även vid pälsdjurs- och pollenallergi. Det skyddar också vid kvalster- och dammallergi.

LÄS OCKSÅ: Så försvann Synnöves pollenallergi

Barnen blev bättre

Efter några år nådde nyheten om allergipulvrets goda egenskaper svenska forskare. Docenten och överläkare vid allergimottagningen vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, Nils Åberg, utförde under björkpollensäsongen 2009 en placebokontrollerad studie där 53 pollenallergiska barn mellan åtta och 18 deltog. 

Halva gruppen fick cellulosapulvret och andra halvan fick en verkningslös substans. Barnen behandlades tre gånger om dagen i fyra veckor, och fick även en antihistamintablett per dag. Pollenhalten mättes varje dag för att jämföras med barnens besvär från ögonen, i luftvägarna, deras snuva, nysningar och klåda. För att barnen skulle komma ihåg att puffa i näsan fick alla påminnelser visa SMS. Där fick de också rapportera sina besvär.

Vid avslutad studie kunde forskarna se en signifikant minskning av allergisymtomen hos barnen som fick cellulosapulvret jämfört med de som fick placebo. 

 

Nils Åberg.

– Vi kunde bevisa att barnens allergiska näsbesvär klart förbättrades hos de som använde cellulosapulvret. Den bästa effekten sågs vid låga till måttliga koncentrationer av pollen, motsvarande de nivåer som var allra vanligast vid pollensäsongerna under 31 års mätningar i området. Dessutom fanns det inga rapporter om några biverkningar av cellulosapulvret, säger Nils Åberg.

Att som barnläkare kunna rekommendera ett biverkningsfritt preparat var en stor vinst för Nils Åberg, eftersom antihistamintabletter och kortisonsprayer har otrevliga biverkningar. 

Det finns inga hittills kända biverkningar av cellulosapulvret som därför är ett bra alternativ till allergiläkemedel för gravida och ammande kvinnor och för små barn. Den som får en kraftigare histaminattack kan behöva komplettera med en antihistamintablett. Läkemedel går kanske inte alltid att undvika helt, men kan de minskas så kan det ur hälsosynpunkt betyda mycket för barn som växer.

Hösnuva som orsakas av pollenallergi är den vanligaste av de allergiska sjukdomarna, och allergiska näsbesvär finns hos cirka en tredjedel av unga svenskar. Antihistamintabletter är den vanligaste behandlingen. Kortisonspray som puffas upp i näsan är en annan vanlig medicin.

– Den totala avsaknaden av biverkningar gör detta medel särskilt lämpligt för behandling av barn. Kontrollerade vetenskapliga studier som denna ger även sjukvården en bas att tryggt pröva produkten som komplement till annan behandling. Ofta måste man kombinera olika medel, åtminstone under delar av pollensäsongen, säger Nils Åberg.

Det finns fler användningsområden för cellulosapulvret. Om du åker tåg, buss, är på en offentlig plats med mycket människor eller sitter på ett flygplan där luften cirkulerar runt och inte vill andas in virus och bli förkyld, så skyddar cellulosapulvret dig även där.

 

Av Inger Palm

Referenser:

Pediatric allergy and immunology in Italy.

Methyl-cellulose powder for prevention and management of nasal symptoms.

A double blind, placebo controlled trial of inert cellulose powder for the relief of symptoms of hay fever in adults.

A double blind, placebo-controlled cross over trial of cellulose powder by nasal provocation with Der p1 and Der f1.

Use of cellulose powder for the treatment of seasonal allergic rhinitis.


Nasaleze

Pulvret som blockerar pollen att tränga in i kroppen kommer från tall. När du puffar upp det i näsan lägger sig pulver som en geléliknande hinna och blir en mur som pollen inte kan tränga igenom. På så sätt kommer inte allergenerna in i kroppen och allergiska reaktioner uteblir. 

Näspulvret skyddar mot mild till måttlig pollen- och gräsallergi, damm- och kvalsterallergi. Det har inga biverkningar och kan därför användas av gravida och ammande kvinnor och barn över 18 månader. 

Så här sniffar du näspulver:

1. Snyt dig.
2. Skaka flaskan och skruva av korken.
3.  Provpuffa en gång innan första användning. Då ser du hur hårt du behöver trycka för att få upp rätt mängd pulver i näsan.
4. Placera flaskan i ena näsborren och tryck till samtidigt som du andas in lite lätt.
5. Upprepa i den andra näsborren.
6. Pulvret verkar oftast inom några minuter, men i vissa fall kan det dröja upp till tre timmar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.