Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Nasaleze

Pulvret som blockerar pollen att tränga in i kroppen kommer från tall. När du puffar upp det i näsan lägger sig pulver som en geléliknande hinna och blir en mur som pollen inte kan tränga igenom. På så sätt kommer inte allergenerna in i kroppen och allergiska reaktioner uteblir. 

Näspulvret skyddar mot mild till måttlig pollen- och gräsallergi, damm- och kvalsterallergi. Det har inga biverkningar och kan därför användas av gravida och ammande kvinnor och barn över 18 månader. 

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Det började, som så många andra framgångsrika upptäckter, av en tillfällighet:
I en liten fabrik på den brittiska ön Isle of Man tillverkades ansiktsmasker åt ett stort kosmetikaföretag som använde ett cellulosapulver från tall som bindningsmedel i skönhetsprodukterna. Det tunna och lätta pulvret yrde omkring i lokalerna och såg ut som ansamlingar av små vita moln. 

En av medarbetarna på fabriken, Mike Jones, blev fundersam en vår när lövsprickning startade och ingen i fabriken hade några allergisymtom, för han visste att flera av hans kollegor var pollenallergiker. Han fick en idé om att det vita cellulosapulvret kunde ha något att göra med att ingen nös. Eftersom Mike Jones son hade stora problem med hösnuva på våren samlade han ihop lite cellulosapulvret och bad sonen sniffa upp det i näsan.

Mike Jones testade cellulosapulvret på sin egen son som hade pollenallergi – och såg en omedelbar effekt.

Effekten var omedelbar, det var som att stänga av en lampa. Sonens nysande upphörde direkt och ingen var väl mer förbluffad än Mike Jones som snabbt insåg att han upptäckt något stort och anmärkningsvärt. Och i den stunden satte allt fart. Han startade en teknisk utveckling som pågick under ett decennium innan han kunde lansera den medicintekniska allergiprodukten Nasaleze.

 

LÄS OCKSÅ: Lindring för pälsdjursallergiker

Kvalster- och dammallergi
Produkten fanns först att få tag på via nätet 2002 och 2003 gjordes den första studien i England där 102 vuxna män och kvinnor med hösnuva deltog. Åtta av tio försökspersoner upplevde en stor förbättring av cellulosapulvret vad gällde snuva, rinnande ögon och kliande hals. 

De vetenskapliga studierna som sedan följde bekräftade resultaten. Mellan 80 och 90 procent av deltagarna i studierna uppger att hösnuvan blir bättre eller helt upphör när de tagit cellulosapulvret. Sammanlagt har det tills dags datum utförts 36 studier med 1500 deltagare från olika länder. De flesta studierna är gjorda i England av ett team från National Pollen and Aerobiology Research Unit, University of Worcester och Respiratory och General Medicine och Worcestershire Royal Hospital.

När forskarna undersökte hur mekanismen bakom effekten av pulvret fungerade, upptäckte de att när pulvret puffas upp i näsan så lägger det sig som en skyddande hinna, en slags barriär, när den kommer i kontakt med den fuktiga nässlemhinnan. Där fångas allergenerna som andas in upp och förhindras att tränga igenom slemhinnan och in i kroppen. Resultatet blir att allergisymtomen helt enkelt inte bryter ut. Effekten av en puff i respektive näshåla brukar sitta kvar i mellan sex och åtta timmar. Men snyter du dig ofta eller tränar försvinner pulvret snabbare. Vid sådana tillfällen bör näspulvret andas in mer frekvent.

Cellulosapulvret passar bäst för allergiker som har milda till måttliga symtom och fungerar även vid pälsdjurs- och pollenallergi. Det skyddar också vid kvalster- och dammallergi.

LÄS OCKSÅ: Så försvann Synnöves pollenallergi

Barnen blev bättre
Efter några år nådde nyheten om allergipulvrets goda egenskaper svenska forskare. Docenten och överläkare vid allergimottagningen vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, Nils Åberg, utförde under björkpollensäsongen 2009 en placebokontrollerad studie där 53 pollenallergiska barn mellan åtta och 18 deltog. 

Halva gruppen fick cellulosapulvret och andra halvan fick en verkningslös substans. Barnen behandlades tre gånger om dagen i fyra veckor, och fick även en antihistamintablett per dag. Pollenhalten mättes varje dag för att jämföras med barnens besvär från ögonen, i luftvägarna, deras snuva, nysningar och klåda. För att barnen skulle komma ihåg att puffa i näsan fick alla påminnelser visa SMS. Där fick de också rapportera sina besvär.

Vid avslutad studie kunde forskarna se en signifikant minskning av allergisymtomen hos barnen som fick cellulosapulvret jämfört med de som fick placebo. 

 

Nils Åberg.

– Vi kunde bevisa att barnens allergiska näsbesvär klart förbättrades hos de som använde cellulosapulvret. Den bästa effekten sågs vid låga till måttliga koncentrationer av pollen, motsvarande de nivåer som var allra vanligast vid pollensäsongerna under 31 års mätningar i området. Dessutom fanns det inga rapporter om några biverkningar av cellulosapulvret, säger Nils Åberg.

Att som barnläkare kunna rekommendera ett biverkningsfritt preparat var en stor vinst för Nils Åberg, eftersom antihistamintabletter och kortisonsprayer har otrevliga biverkningar. 

Det finns inga hittills kända biverkningar av cellulosapulvret som därför är ett bra alternativ till allergiläkemedel för gravida och ammande kvinnor och för små barn. Den som får en kraftigare histaminattack kan behöva komplettera med en antihistamintablett. Läkemedel går kanske inte alltid att undvika helt, men kan de minskas så kan det ur hälsosynpunkt betyda mycket för barn som växer.

Hösnuva som orsakas av pollenallergi är den vanligaste av de allergiska sjukdomarna, och allergiska näsbesvär finns hos cirka en tredjedel av unga svenskar. Antihistamintabletter är den vanligaste behandlingen. Kortisonspray som puffas upp i näsan är en annan vanlig medicin.

– Den totala avsaknaden av biverkningar gör detta medel särskilt lämpligt för behandling av barn. Kontrollerade vetenskapliga studier som denna ger även sjukvården en bas att tryggt pröva produkten som komplement till annan behandling. Ofta måste man kombinera olika medel, åtminstone under delar av pollensäsongen, säger Nils Åberg.

Det finns fler användningsområden för cellulosapulvret. Om du åker tåg, buss, är på en offentlig plats med mycket människor eller sitter på ett flygplan där luften cirkulerar runt och inte vill andas in virus och bli förkyld, så skyddar cellulosapulvret dig även där.

 

Av Inger Palm

Referenser:

Pediatric allergy and immunology in Italy.

Methyl-cellulose powder for prevention and management of nasal symptoms.

A double blind, placebo controlled trial of inert cellulose powder for the relief of symptoms of hay fever in adults.

A double blind, placebo-controlled cross over trial of cellulose powder by nasal provocation with Der p1 and Der f1.

Use of cellulose powder for the treatment of seasonal allergic rhinitis.


Nasaleze

Pulvret som blockerar pollen att tränga in i kroppen kommer från tall. När du puffar upp det i näsan lägger sig pulver som en geléliknande hinna och blir en mur som pollen inte kan tränga igenom. På så sätt kommer inte allergenerna in i kroppen och allergiska reaktioner uteblir. 

Näspulvret skyddar mot mild till måttlig pollen- och gräsallergi, damm- och kvalsterallergi. Det har inga biverkningar och kan därför användas av gravida och ammande kvinnor och barn över 18 månader. 

Så här sniffar du näspulver:

1. Snyt dig.
2. Skaka flaskan och skruva av korken.
3.  Provpuffa en gång innan första användning. Då ser du hur hårt du behöver trycka för att få upp rätt mängd pulver i näsan.
4. Placera flaskan i ena näsborren och tryck till samtidigt som du andas in lite lätt.
5. Upprepa i den andra näsborren.
6. Pulvret verkar oftast inom några minuter, men i vissa fall kan det dröja upp till tre timmar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.