Pulvret som skapar en mur mot pollen

Nasaleze

Pulvret som blockerar pollen att tränga in i kroppen kommer från tall. När du puffar upp det i näsan lägger sig pulver som en geléliknande hinna och blir en mur som pollen inte kan tränga igenom. På så sätt kommer inte allergenerna in i kroppen och allergiska reaktioner uteblir. 

Näspulvret skyddar mot mild till måttlig pollen- och gräsallergi, damm- och kvalsterallergi. Det har inga biverkningar och kan därför användas av gravida och ammande kvinnor och barn över 18 månader. 

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Det började, som så många andra framgångsrika upptäckter, av en tillfällighet:
I en liten fabrik på den brittiska ön Isle of Man tillverkades ansiktsmasker åt ett stort kosmetikaföretag som använde ett cellulosapulver från tall som bindningsmedel i skönhetsprodukterna. Det tunna och lätta pulvret yrde omkring i lokalerna och såg ut som ansamlingar av små vita moln. 

En av medarbetarna på fabriken, Mike Jones, blev fundersam en vår när lövsprickning startade och ingen i fabriken hade några allergisymtom, för han visste att flera av hans kollegor var pollenallergiker. Han fick en idé om att det vita cellulosapulvret kunde ha något att göra med att ingen nös. Eftersom Mike Jones son hade stora problem med hösnuva på våren samlade han ihop lite cellulosapulvret och bad sonen sniffa upp det i näsan.

Mike Jones testade cellulosapulvret på sin egen son som hade pollenallergi – och såg en omedelbar effekt.

Effekten var omedelbar, det var som att stänga av en lampa. Sonens nysande upphörde direkt och ingen var väl mer förbluffad än Mike Jones som snabbt insåg att han upptäckt något stort och anmärkningsvärt. Och i den stunden satte allt fart. Han startade en teknisk utveckling som pågick under ett decennium innan han kunde lansera den medicintekniska allergiprodukten Nasaleze.

 

LÄS OCKSÅ: Lindring för pälsdjursallergiker

Kvalster- och dammallergi
Produkten fanns först att få tag på via nätet 2002 och 2003 gjordes den första studien i England där 102 vuxna män och kvinnor med hösnuva deltog. Åtta av tio försökspersoner upplevde en stor förbättring av cellulosapulvret vad gällde snuva, rinnande ögon och kliande hals. 

De vetenskapliga studierna som sedan följde bekräftade resultaten. Mellan 80 och 90 procent av deltagarna i studierna uppger att hösnuvan blir bättre eller helt upphör när de tagit cellulosapulvret. Sammanlagt har det tills dags datum utförts 36 studier med 1500 deltagare från olika länder. De flesta studierna är gjorda i England av ett team från National Pollen and Aerobiology Research Unit, University of Worcester och Respiratory och General Medicine och Worcestershire Royal Hospital.

När forskarna undersökte hur mekanismen bakom effekten av pulvret fungerade, upptäckte de att när pulvret puffas upp i näsan så lägger det sig som en skyddande hinna, en slags barriär, när den kommer i kontakt med den fuktiga nässlemhinnan. Där fångas allergenerna som andas in upp och förhindras att tränga igenom slemhinnan och in i kroppen. Resultatet blir att allergisymtomen helt enkelt inte bryter ut. Effekten av en puff i respektive näshåla brukar sitta kvar i mellan sex och åtta timmar. Men snyter du dig ofta eller tränar försvinner pulvret snabbare. Vid sådana tillfällen bör näspulvret andas in mer frekvent.

Cellulosapulvret passar bäst för allergiker som har milda till måttliga symtom och fungerar även vid pälsdjurs- och pollenallergi. Det skyddar också vid kvalster- och dammallergi.

LÄS OCKSÅ: Så försvann Synnöves pollenallergi

Barnen blev bättre
Efter några år nådde nyheten om allergipulvrets goda egenskaper svenska forskare. Docenten och överläkare vid allergimottagningen vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, Nils Åberg, utförde under björkpollensäsongen 2009 en placebokontrollerad studie där 53 pollenallergiska barn mellan åtta och 18 deltog. 

Halva gruppen fick cellulosapulvret och andra halvan fick en verkningslös substans. Barnen behandlades tre gånger om dagen i fyra veckor, och fick även en antihistamintablett per dag. Pollenhalten mättes varje dag för att jämföras med barnens besvär från ögonen, i luftvägarna, deras snuva, nysningar och klåda. För att barnen skulle komma ihåg att puffa i näsan fick alla påminnelser visa SMS. Där fick de också rapportera sina besvär.

Vid avslutad studie kunde forskarna se en signifikant minskning av allergisymtomen hos barnen som fick cellulosapulvret jämfört med de som fick placebo. 

 

Nils Åberg.

– Vi kunde bevisa att barnens allergiska näsbesvär klart förbättrades hos de som använde cellulosapulvret. Den bästa effekten sågs vid låga till måttliga koncentrationer av pollen, motsvarande de nivåer som var allra vanligast vid pollensäsongerna under 31 års mätningar i området. Dessutom fanns det inga rapporter om några biverkningar av cellulosapulvret, säger Nils Åberg.

Att som barnläkare kunna rekommendera ett biverkningsfritt preparat var en stor vinst för Nils Åberg, eftersom antihistamintabletter och kortisonsprayer har otrevliga biverkningar. 

Det finns inga hittills kända biverkningar av cellulosapulvret som därför är ett bra alternativ till allergiläkemedel för gravida och ammande kvinnor och för små barn. Den som får en kraftigare histaminattack kan behöva komplettera med en antihistamintablett. Läkemedel går kanske inte alltid att undvika helt, men kan de minskas så kan det ur hälsosynpunkt betyda mycket för barn som växer.

Hösnuva som orsakas av pollenallergi är den vanligaste av de allergiska sjukdomarna, och allergiska näsbesvär finns hos cirka en tredjedel av unga svenskar. Antihistamintabletter är den vanligaste behandlingen. Kortisonspray som puffas upp i näsan är en annan vanlig medicin.

– Den totala avsaknaden av biverkningar gör detta medel särskilt lämpligt för behandling av barn. Kontrollerade vetenskapliga studier som denna ger även sjukvården en bas att tryggt pröva produkten som komplement till annan behandling. Ofta måste man kombinera olika medel, åtminstone under delar av pollensäsongen, säger Nils Åberg.

Det finns fler användningsområden för cellulosapulvret. Om du åker tåg, buss, är på en offentlig plats med mycket människor eller sitter på ett flygplan där luften cirkulerar runt och inte vill andas in virus och bli förkyld, så skyddar cellulosapulvret dig även där.

 

Av Inger Palm

Referenser:

Pediatric allergy and immunology in Italy.

Methyl-cellulose powder for prevention and management of nasal symptoms.

A double blind, placebo controlled trial of inert cellulose powder for the relief of symptoms of hay fever in adults.

A double blind, placebo-controlled cross over trial of cellulose powder by nasal provocation with Der p1 and Der f1.

Use of cellulose powder for the treatment of seasonal allergic rhinitis.


Nasaleze

Pulvret som blockerar pollen att tränga in i kroppen kommer från tall. När du puffar upp det i näsan lägger sig pulver som en geléliknande hinna och blir en mur som pollen inte kan tränga igenom. På så sätt kommer inte allergenerna in i kroppen och allergiska reaktioner uteblir. 

Näspulvret skyddar mot mild till måttlig pollen- och gräsallergi, damm- och kvalsterallergi. Det har inga biverkningar och kan därför användas av gravida och ammande kvinnor och barn över 18 månader. 

Så här sniffar du näspulver:

1. Snyt dig.
2. Skaka flaskan och skruva av korken.
3.  Provpuffa en gång innan första användning. Då ser du hur hårt du behöver trycka för att få upp rätt mängd pulver i näsan.
4. Placera flaskan i ena näsborren och tryck till samtidigt som du andas in lite lätt.
5. Upprepa i den andra näsborren.
6. Pulvret verkar oftast inom några minuter, men i vissa fall kan det dröja upp till tre timmar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.