Pumpakärnor (Cucurbita pepo L.) och pumpakärnolja innehåller både linolsyra och alfalinolensyra.
För pressning av en liter olja behöver man cirka 2,5 kilo pumpakärnor. Pumpakärnor innehåller cirka 30–50 procent olja.
Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 9 procent
Enkelomättade fettsyror 34 procent:
Oljesyra 34 procent.
Fleromättade fettsyror 57 procent:
Linolsyra 42 procent
Linolensyra 15 procent.
Fytosteroler utgör 2 g av 100 g olja.
Pumpakärnolja är mycket god och en utmärkt salladsdressing eller ingrediens i salladsdressing. Pumpakärnor är en mycket bra källa dessutom för zink, E-vitamin och A-vitamin.
De mest näringsrika oljorna är hampaolja, linfröolja och pumpakärnolja. Dessa är utmärkta källor för både omega-3 och omega-6 fettsyror och kan intas dagligen genom saladsdressing, smoothies med mera.
Pumpakärnolja är den överlägset godaste av dessa 3 och kan användas som salladsdressing eller blandas med andra oljor och kryddor till en mycket god salladsdressing. Pumpakärnolja är speciellt bra för att stärka prostatan och blåsan.
Oljan är känslig för all upphettning. Den bör förvaras i kylskåp eller kallt skafferi i en temperatur om 12–16 grader.