Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.
Att små partiklar av plast hittats i såväl vanligt flaskvatten som fiskmagar är både äckligt och oroväckande. Men att det skulle utgöra ett stort hälso- eller miljöhot i de koncentrationer det handlar om är långt ifrån fastlagt enligt biologen Martin Ogonowski, forskare vid SLU:s sötvattenslaboratorium och vid Stockholms universitet.
”Små studier har fått stor publicitet”
De studier som gjorts hittills är enligt Martin Ogonowski små, experimentella och i vissa fall fel utförda, trots det har de fått stor publicitet. Det har funnits oro för är att mikropartiklarna skulle spä ut maten och leda till mindre näring för djur eller orsaka förstoppning. Men det finns i dag inga entydiga bevis för att mikroplastpartiklar skulle vara värre än andra mikropartiklar från till exempel lera eller sand som det finns betydligt mera av i naturen, menar Martin Ogonowski.
LÄS OCKSÅ: Storbritannien inför förbud mot mikroplaster
Inga bevis för skadlighet
Den andra stora rädslan har varit att plastpartiklarna sprider gifter och kemikalier i naturen som till slut hamnar i oss människor. Men att just mikroplasterna skulle utgöra en stor fara i de halter det handlar om finns det inga bevis för, enligt Bethanie Carney Almroth, ekotoxikolog vid Göteborgs universitet. Hon menar att även om plast kan innehålla olika tillsatser och andra kemikalier som inte är bra, är exponeringen från förpackningar, kläder, elektronik och heminredning fyrtio miljoner gånger större än den från mikroplaster.
LÄS OCKSÅ: Fragment av plast funna i dricksvatten
”Skrämmer upp människor i onödan”
Även om Bethanie Carney Almroth håller med om att det är oroande att vi hittar mikroplaster överallt i naturen menar hon att mikroplaster förmodligen inte utgör någon stor fara för hälsa och miljö, åtminstone inte i de halter som finns i miljön i dag. Båda forskarna tycker att rapporteringen om mikroplaster varit alltför alarmistisk och onyanserad. Dels har den skrämt upp människor i onödan, men de ser också allvarligt på att vilseledande forskning kan leda till förlorat förtroende menar de.
LÄS OCKSÅ; Vanliga gifter som kan utlösa diabetes
Alla instämmer inte i kritiken
Men oavsett vad man tycker om det har uppmärksamheten kring mikroplaster lett till förbud mot mikroplaster i kosmetika och fler liknande förbud är att vänta. Och alla instämmer inte i kritiken. Både Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket lägger stora resurser på att kartlägga riskerna med mikroplaster. Och från Naturvårdsverkets håll anser man inte att mikroplaster fått ett för stort fokus, istället menar representanter för myndigheten att vi behöver lära mer om riskerna.
Av redaktionen
Källa: Testfakta
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!