Skolan har börjat och när alla barnen träffas igen frodas bakterier, virus, löss och mollusker. Här kan du läsa tipsen för att klara höstens plågor.
Vårtor?
Vårtor orsakas av virus och drabbar övervägande barn eftersom deras immunförsvar inte är fullt så utvecklat som vuxnas. Vårtor hos både barn och vuxna behandlas bäst med vårtmedlet Vårtfri som i placebokontrollerade studier hjälpt 92 procent av användarna att bli helt besvärsfria inom loppet av tre månader. Endast sex procent av personerna i placebogruppen blev besvärsfria under samma tid.
VAB?
D-vitamin köper många vuxna till sig själva för att boosta immunförsvaret inför hösten och den kommande vintern men glömmer att barnen också behöver extra tillskott, särskild då barn skyddas extra noga med både kläder och solkräm så fort solen tittar fram.
Zink behövs för ett normalt fungerande immunförsvar bland annat då zink har viktiga virusdödande egenskaper. Barn upp till 12 år vars immunförsvar behöver stärkas rekommenderas ett dagligt tillskott mellan 5-10 mg. Barn från 12 år rekommenderas 15 mg dagligen.
Fläderbärsextrakt har i studier visats förkorta influensaperioder med flera dagar. Det är också tydligt att fläderbärsextrakt är mycket effektivt för att stärka och aktivera kroppens försvarsmekanismer så att motståndskraften mot framförallt virusinfektioner ökar. Sambucol Kids är ett fläderbärsextrakt för barn från 1 år och uppåt.
Småkryp i håret?
Efter förkylningar är löss det som sprids mest bland skolbarn och upptäckten är störst kring terminstarterna. Läkemedelsverket, smittskyddsinstitutet samt barn- och skolhälsovården är eniga om kammandets vikt för att bli kvitt lössen. Lusmedlen idag är fulla av kemikalier men dödar bara löss. Nit free är luskammen som rekommenderas av skolhälsovården eftersom den tar både löss och ägg. Förebygg med schampo innehållandes tea tree oil, lössen gillar inte doften av oljan.
Mollusker?
Mollusker är virusblåsor som ofta läker ut av sig självt men de kan ta flera år att bli av med. Det finns många huskurer som påskyndar läkningen. Badda antingen molluskerna med tea tree oil, vilket även minskar risken för att de blir infekterade, alternativt med Molkosan. De kan även smörjas med en kombinerad ringbloms- och zinksalva som både verkar läkande och uttorkande på molluskerna. Tjärsalvor likt Skillingarydsalvan har också varit framgångsrik vid behandling av mollusker.
Av Johanna Gustafsson