Annons

Robotdjur höjer livskvaliteten hos äldre

Robotdjur i form av hundar och katter som sällskap på äldreboenden har både lugnande effekt och höjer livskvaliteten hos de äldre. Det visar ny forskning från Linköpings universitet.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 augusti, 2024
Robothund

Att låta äldre umgås med riktiga hundar på demens- och äldreboenden ger många fördelar, vilket vi skrivit om tidigare. Men en ny avhandling från Linköpings universitet visar nu att de positiva effekterna gäller även umgänge med husdjursrobotar som ser ut som hundar eller katter. Dessa robotdjur finns numera i drygt hälften av landets kommuner, som använder dem främst på demensboenden, men även på vanliga äldreboenden och korttidsboenden.

Robotdjur har en lugnande effekt

Även om robotdjuren saknar kel- och klappvänlig päls, så kan de röra sig, göra ljud och även reagera på människor. Och avhandlingen visar att de artificiella hundarna och katterna har en lugnande effekt på de boende, som i regel inte ser på dem som en teknisk pryl utan mer som ett gosedjur. Och de kan leda till bättre livskvalitet för de äldre.

Enligt Sofia Thunbergs vid institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet som ligger bakom avhandlingen, är Sverige ett av få länder där robotdjur är så pass vanliga. Troligen tack vare att vi som nation är snabba på att anamma ny teknik.

Robotkatt  blev del av gemenskap

I sin avhandling gjorde Sofia Thunberg bland annat fältstudier i nio månader hos ett demensboende i Motala, som hade en robotkatt sedan flera år. Även om robotkatten delvis ledde till nya krav och mer arbete för personalen, så var den både användbar och populär hos de boende. Även om personalen berättade att det inte var en riktig katt om en boende ställde en rak fråga, så blev robotkatten en del av gemenskapen på boendet. Man köpte till och med in en kattlåda och matskål för att det verkligen skulle se ut som att en riktig katt levde där.

LÄS OCKSÅ: Kattens spinnande sänker dina stressnivåer

Annons

Började prata tack vare robotdjuret

Några fördelar med robotkatten på det undersökta demensboendet:

  • Den blev ett hjälpmedel för att lugna de boende.
  • De äldre fick någon att ta hand om, vilket bidrog till förbättrad livskvalitet.
  • Boende som inte sagt ett ord på flera år började i vissa fall att prata med katten – och även med varandra.
  • De äldre som haft mycket oro kunde dra ner på sin lugnande medicin tack vare robotkatten.

Bråkade om robotkatt

Fanns då inga nackdelar alls? Jo, ibland kunde robotkatten leda till osämja, då de äldre bråkade om vem som skulle få ha den i knät. Och de boende som inte gillade djur alls eller identifierade sig som hundmänniskor reagerade även negativt på katten.

Men de verksamheter som överväger att köpa in robotdjur bör fundera var de kan används bäst, eftersom de artificiella husdjuren inte passar alla, understryker Sofia Thunberg.

Källa: Forskning.se och avhandlingen ”Companion Robots for Older Adults: A Mixed-Methods Approach to Deployments in Care Homes”

Om avhandlingen: Studierna genomfördes i huvudsak i fält på särskilda boenden och aktivitetscenter där både kvalitativa- (exempelvis observationer och workshops) och kvantitativa data (enkäter) samlades in.

Annons

Annons