”Underbart goda biffar som är krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Det går att halvera receptet om du önskar. Har du allergi, välj tahini i stället för jordnötssmör”, tipsar receptets skapare Madelene Lennartsson.
Hon är aktuell med boken ”Hälsomat” (Semic) som detta härliga höstrecept kommer ifrån.
18 biffar
3 dl röda linser
2 vitlöksklyftor
3 msk jordnötssmör
5 små rödbetor
2 msk potatismjöl
2 msk svart sesamfrö
1 msk torkad rosmarin
1 ½ tsk örtsalt och 1 tsk svartpeppar
rikligt med kokosolja att steka i
Dagen innan: Blötlägg de röda linserna i rikligt med vatten.
Dagen efter: Skölj linserna väl.
Mixa linser, skalade vitlöksklyftor och jordnötssmör fint med hjälp av en high speed blender, stavmixer eller matberedare. Lägg smeten i en skål.
Skala och riv rödbetorna fint. Blanda i rivna rödbetor, potatismjöl, sesamfrön, rosmarin, salt och peppar tillsammans med linssmeten. Smaka av med salt och peppar.
Forma till biffar och stek i rikligt med kokosolja.
(Foto: Madelene Lennartsson)