Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.
Portioner: 4
Ingredienser
1 stor gul lök
4 mindre rödbetor
3 dl kamutvete
1 dl vitt vin
ca 7 dl god grönsaksbuljong
50 g smör
150g parmesan
olja till stekning
persilja till garnering
Gör så här
Koka upp en kastrull med buljong. Finhacka löken och fräs i olja i en stor stekpanna, på medelhög värme tills löken blivit mjuk. Tillsätt kamutvete och fräs lätt tillsammans med löken. Slå på det vita vinet och låt koka in under omrörning. Slå på lite buljong i taget och låt sjuda under omrörning. Skrubba och ansa rödbetorna. Finriv dessa och tillsätt i pannan tillsammans med kamutvetet. Fortsätt att slå på lite buljong i taget som sakta får koka in i kamutvetet under omrörning. Låt sjuda tills vetet blivit mjukt och buljongen kokat in till en lätt fast konsistens. Riv parmesan, spara lite till garnering, och tillsätt tillsammans med en stor klick smör i rödbetsotton. Rör noga och smaka av med salt och peppar.
Om du har rödbetor över är dessa trevliga att ugnsbaka och toppa rätten med på slutet. Toppa annars med persilja och parmesan innan servering.
Recept och foto av Maya Dilek
Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!