Ayurvedisk rödbetssoppa för vata, kapha och pitta | Kurera.se
Ayurvedisk rödbetssoppa

Foto: Crelle photography /Chrelle.se

Ayurvedisk rödbetssoppa för vata, kapha och pitta

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är skapat av den ayurvediska läkaren Kristofer Edlund.

Fakta
Den indiska läkekonsten ayurveda är en hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp: Vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
När det finns lagom av doshorna i kroppen skapar de hälsa. När det finns för mycket, för lite, eller om de kommer på fel ställe i kroppen skapar de däremot sjukdom. Ayurveda handlar om hur man genom sin livsstil kan förebygga obalans och hur man vid sjukdom kan rätta till denna obalans. Hälsa är ett individuellt tillstånd och ayurveda tror inte på normalvärden som ska passa för alla.

Sex kroppstyper
För att ta reda på vilka hälsoproblem man har större risk att drabbas av har ayurveda ett system med sex olika kroppstyper: Vata-typ, pitta-typ, kapha-typ samt de tre blandtyperna Vatapitta-typ, pittakapha-typ och vatakapha-typ.
Hos de blandade kroppstyperna hittar man blandade egenskaper och också blandade tendenser till obalanser inom vata, pitta och kapha. Enligt ayurveca bestäms det redan vid befruktningsögonblicket hur mycket vata, pitta respektive kapha som är naturligt för just din kropp. Så länge kroppen kan bevara denna ursprungsbalans mår du bra. Så fort din livsstil ändrar balansen finns sjukdom runt hörnet.
Om du inte vet vilken kroppstyp du har kan du följa vataråden på höst och vinter, kapharåden på våren och pittaråden på sommaren.

Läs mer om Ayurveda här (extern länk)

Har du hört talats om ayurveda har du säkert också hört orden vata, pitta och kapha, som är de tre doshorna, det vill säga de tre krafter som påverkar kroppen i olika riktningar.
Enligt ayurveda ska det finnas lagom av dessa för att kroppen ska vara frisk, och obalans kan medföra sjukdom.
Men – du kan ställa balansen till rätta genom att äta för din kroppstyp.
Här är en ayurvedisk rödbetssoppa anpassad för vata, kapha och pitta.

Rödbetor är värmande, fuktskapande och ger tyngd till kroppen. Det är egenskaper som den lätta, torra och kalla vata mår så bra av. Fänkålsfrön, stekt vitlök och en klick yoghurt bättrar på den vata-sänkande och stärkande effekten hos denna soppa.
Se längre ner hur du kan anpassa soppan till din kroppstyp.

 

► Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya


Ingredienser

Rödbetssoppa för vata
4-5 rödbetor
2 potatisar
3 msk olivolja
1–2 msk smör eller ghee
½ röd lök
1 liter buljong
1 tsk fänkålsfrön (eller timjan)
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad dill
Himalayasalt, svartpeppar
2 dl grekisk yoghurt
Mald kanel
Flytande honung
Sesamfrön

► Läs också: Därför är granatäpple, tranbär och rödbeta bra för hälsan

Kryddig yoghurt
2 dl grekisk yoghurt
2 tsk honung
salt
kanel

► Läs också: Därför ska du välja rätt sorts kanel

Gör så här

Rödbetssoppa för vata
Värm ugnen till 200°. Skala och skär potatis och rödbeta i bitar, häll över cirka två matskedar olivolja samt fänkålsfrön och rosta i ugnen i ca 25 minuter, tills rotfrukterna är helt mjuka.

Skala och hacka löken grovt. Hetta upp 1 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt den hackade löken. Stek tills genomskinlig. Tillsätt nu de rostade rödbetorna och buljongen och låt puttra under lock i åtta till tio minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i hackad dill och smaka av med salt och färskt mald svartpeppar.

Skala vitlök och skär i tunna strimlor. Hetta upp smör eller ghee i en liten stekpanna. Stek den strimlade vitlöken tills den blir gyllenbrun. Häll upp soppan i en skål. Häll den stekta vitlöken och smöret ovanpå soppan. Garnera gärna med lite hackad dill och några nypor rostade sesamfrön (se nedan). Servera soppan rykande varm med en klick av den kryddiga yoghurten (se recept nedan).

Rostade sesamfrön
Rosta i ugnen i 200° tills de får en ljusbrun färg.

Kryddig yoghurt
Blanda samman ingredienserna och servera till soppan.

Anpassa rödbetssoppan till pitta

Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
Hoppa över vitlöken
Tillsätt extra dill
Servera soppan med en skvätt citronsaft och lite hackad ruccola
Hoppa över yoghurten

Anpassa rödbetssoppan till kapha

Minska ner mängden olja och smör
Tillsätt gärna extra svartpeppar och
Servera med hackad blekselleri eller lite ruccola istället för yoghurt

► Läs också: Ayurvedisk linssoppa med spenat

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är skapat av den ayurvediska läkaren Kristofer Edlund.

Fakta
Den indiska läkekonsten ayurveda är en hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp: Vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
När det finns lagom av doshorna i kroppen skapar de hälsa. När det finns för mycket, för lite, eller om de kommer på fel ställe i kroppen skapar de däremot sjukdom. Ayurveda handlar om hur man genom sin livsstil kan förebygga obalans och hur man vid sjukdom kan rätta till denna obalans. Hälsa är ett individuellt tillstånd och ayurveda tror inte på normalvärden som ska passa för alla.

Sex kroppstyper
För att ta reda på vilka hälsoproblem man har större risk att drabbas av har ayurveda ett system med sex olika kroppstyper: Vata-typ, pitta-typ, kapha-typ samt de tre blandtyperna Vatapitta-typ, pittakapha-typ och vatakapha-typ.
Hos de blandade kroppstyperna hittar man blandade egenskaper och också blandade tendenser till obalanser inom vata, pitta och kapha. Enligt ayurveca bestäms det redan vid befruktningsögonblicket hur mycket vata, pitta respektive kapha som är naturligt för just din kropp. Så länge kroppen kan bevara denna ursprungsbalans mår du bra. Så fort din livsstil ändrar balansen finns sjukdom runt hörnet.
Om du inte vet vilken kroppstyp du har kan du följa vataråden på höst och vinter, kapharåden på våren och pittaråden på sommaren.

Läs mer om Ayurveda här (extern länk)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.