Ayurvedisk rödbetssoppa för vata, kapha och pitta | Kurera.se
Ayurvedisk rödbetssoppa

Foto: Crelle photography /Chrelle.se

Ayurvedisk rödbetssoppa för vata, kapha och pitta

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är skapat av den ayurvediska läkaren Kristofer Edlund.

Fakta
Den indiska läkekonsten ayurveda är en hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp: Vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
När det finns lagom av doshorna i kroppen skapar de hälsa. När det finns för mycket, för lite, eller om de kommer på fel ställe i kroppen skapar de däremot sjukdom. Ayurveda handlar om hur man genom sin livsstil kan förebygga obalans och hur man vid sjukdom kan rätta till denna obalans. Hälsa är ett individuellt tillstånd och ayurveda tror inte på normalvärden som ska passa för alla.

Sex kroppstyper
För att ta reda på vilka hälsoproblem man har större risk att drabbas av har ayurveda ett system med sex olika kroppstyper: Vata-typ, pitta-typ, kapha-typ samt de tre blandtyperna Vatapitta-typ, pittakapha-typ och vatakapha-typ.
Hos de blandade kroppstyperna hittar man blandade egenskaper och också blandade tendenser till obalanser inom vata, pitta och kapha. Enligt ayurveca bestäms det redan vid befruktningsögonblicket hur mycket vata, pitta respektive kapha som är naturligt för just din kropp. Så länge kroppen kan bevara denna ursprungsbalans mår du bra. Så fort din livsstil ändrar balansen finns sjukdom runt hörnet.
Om du inte vet vilken kroppstyp du har kan du följa vataråden på höst och vinter, kapharåden på våren och pittaråden på sommaren.

Läs mer om Ayurveda här (extern länk)

Har du hört talats om ayurveda har du säkert också hört orden vata, pitta och kapha, som är de tre doshorna, det vill säga de tre krafter som påverkar kroppen i olika riktningar.
Enligt ayurveda ska det finnas lagom av dessa för att kroppen ska vara frisk, och obalans kan medföra sjukdom.
Men – du kan ställa balansen till rätta genom att äta för din kroppstyp.
Här är en ayurvedisk rödbetssoppa anpassad för vata, kapha och pitta.

Rödbetor är värmande, fuktskapande och ger tyngd till kroppen. Det är egenskaper som den lätta, torra och kalla vata mår så bra av. Fänkålsfrön, stekt vitlök och en klick yoghurt bättrar på den vata-sänkande och stärkande effekten hos denna soppa.
Se längre ner hur du kan anpassa soppan till din kroppstyp.

 

► Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya


Ingredienser

Rödbetssoppa för vata
4-5 rödbetor
2 potatisar
3 msk olivolja
1–2 msk smör eller ghee
½ röd lök
1 liter buljong
1 tsk fänkålsfrön (eller timjan)
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad dill
Himalayasalt, svartpeppar
2 dl grekisk yoghurt
Mald kanel
Flytande honung
Sesamfrön

► Läs också: Därför är granatäpple, tranbär och rödbeta bra för hälsan

Kryddig yoghurt
2 dl grekisk yoghurt
2 tsk honung
salt
kanel

► Läs också: Därför ska du välja rätt sorts kanel

Gör så här

Rödbetssoppa för vata
Värm ugnen till 200°. Skala och skär potatis och rödbeta i bitar, häll över cirka två matskedar olivolja samt fänkålsfrön och rosta i ugnen i ca 25 minuter, tills rotfrukterna är helt mjuka.

Skala och hacka löken grovt. Hetta upp 1 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt den hackade löken. Stek tills genomskinlig. Tillsätt nu de rostade rödbetorna och buljongen och låt puttra under lock i åtta till tio minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i hackad dill och smaka av med salt och färskt mald svartpeppar.

Skala vitlök och skär i tunna strimlor. Hetta upp smör eller ghee i en liten stekpanna. Stek den strimlade vitlöken tills den blir gyllenbrun. Häll upp soppan i en skål. Häll den stekta vitlöken och smöret ovanpå soppan. Garnera gärna med lite hackad dill och några nypor rostade sesamfrön (se nedan). Servera soppan rykande varm med en klick av den kryddiga yoghurten (se recept nedan).

Rostade sesamfrön
Rosta i ugnen i 200° tills de får en ljusbrun färg.

Kryddig yoghurt
Blanda samman ingredienserna och servera till soppan.

Anpassa rödbetssoppan till pitta

Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
Hoppa över vitlöken
Tillsätt extra dill
Servera soppan med en skvätt citronsaft och lite hackad ruccola
Hoppa över yoghurten

Anpassa rödbetssoppan till kapha

Minska ner mängden olja och smör
Tillsätt gärna extra svartpeppar och
Servera med hackad blekselleri eller lite ruccola istället för yoghurt

► Läs också: Ayurvedisk linssoppa med spenat

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är skapat av den ayurvediska läkaren Kristofer Edlund.

Fakta
Den indiska läkekonsten ayurveda är en hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp: Vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
När det finns lagom av doshorna i kroppen skapar de hälsa. När det finns för mycket, för lite, eller om de kommer på fel ställe i kroppen skapar de däremot sjukdom. Ayurveda handlar om hur man genom sin livsstil kan förebygga obalans och hur man vid sjukdom kan rätta till denna obalans. Hälsa är ett individuellt tillstånd och ayurveda tror inte på normalvärden som ska passa för alla.

Sex kroppstyper
För att ta reda på vilka hälsoproblem man har större risk att drabbas av har ayurveda ett system med sex olika kroppstyper: Vata-typ, pitta-typ, kapha-typ samt de tre blandtyperna Vatapitta-typ, pittakapha-typ och vatakapha-typ.
Hos de blandade kroppstyperna hittar man blandade egenskaper och också blandade tendenser till obalanser inom vata, pitta och kapha. Enligt ayurveca bestäms det redan vid befruktningsögonblicket hur mycket vata, pitta respektive kapha som är naturligt för just din kropp. Så länge kroppen kan bevara denna ursprungsbalans mår du bra. Så fort din livsstil ändrar balansen finns sjukdom runt hörnet.
Om du inte vet vilken kroppstyp du har kan du följa vataråden på höst och vinter, kapharåden på våren och pittaråden på sommaren.

Läs mer om Ayurveda här (extern länk)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.