Matprofilen Julia Tuvesson är känd som @tuvessonskan. 2018 utkom hennes populära kokbok ”Plåtmat: Grönt i en långpanna”, där hon introducerade den så kallade ”plåtmodellen”; en slags modern tallriksmodell för en grönare vardag. Nu har uppföljaren ”Plåtmat 2” kommit och den består både av praktiska tips på hur man komponerar vegetariska rätter (med en rostad bas, smaksättare, topping och sås) – samt cirka 30 nya recept. Här bjuder vi på ett av dem!
Ingredienser:
4 portioner
Bas:
1 liten rotselleri à ca 600 g
700 g delikatesspotatis med skal
20 g smör
salt och nymalen svartpeppar
Curry- och äppeldipp:
1 ½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
2 tsk currypulver
½ grönt äpple, skalat, rivet och urkramat
salt och nymalen svartpeppar
Topping och tillbehör:
300 g ostronskivling + smör till stekning
3 stjälkar grönkål + 1 msk färskpressad citronsaft
2 dl buljongkokta linser
1 knippe dill
1 citron, i klyftor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Skala rotsellerin, dela den i stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Halvera potatisen och lägg den runtom rotsellerin, med den skurna sidan nedåt. Hyvla smöret tunt och täck rotsellerin med det. Salta och peppra. Placera i mitten av ugnen och rosta i cirka 20 minuter, tills både rotsellerin och potatisen har fått fin färg och mjuknat.
3. Blanda ingredienserna till curry- och äppeldippen. Låt stå kallt till servering.
4. Riv svampen i mindre bitar och stek den i en klick smör tills den blivit riktigt krispig.
5. Riv grönkålen i mindre bitar, häll på citronsaft och krama kålen tills den är mjuk.
6. Toppa plåten med svamp, grönkål, linser, dill och citronklyftor. Servera med dippen vid sidan.
Foto: Campher
LÄS OCKSÅ: Allt på en plåt – à la Tareq Taylor
