Annons
Annons

Rotselleriplåt med curry­-och äppeldipp

Lägg rotselleri, grönkål, svamp och linser på en plåt och skjuts in i ugnen i 20 minuter! Servera sedan med en god dipp. En både god, grön och snabb rätt från boken "Plåtmat 2".

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 mars, 2025
Rotselleri på en plåt med svamp och grönkål

Matprofilen Julia Tuvesson är känd som @tuvessonskan. 2018 utkom hennes populära kokbok ”Plåtmat: Grönt i en långpanna”, där hon introducerade den så kallade ”plåtmodellen”; en slags modern tallriksmodell för en grönare vardag. Nu har uppföljaren ”Plåtmat 2” kommit och den består både av praktiska tips på hur man komponerar vegetariska rätter (med en rostad bas, smaksättare, topping och sås) – samt cirka 30 nya recept. Här bjuder vi på ett av dem!

Ingredienser:

4 portioner

Bas:

1 liten rotselleri à ca 600 g

700 g delikatesspotatis med skal

Annons
Annons

20 g smör

salt och nymalen svartpeppar

Curry- och äppeldipp:

1 ½ dl majonnäs

½ dl crème fraiche

Annons
Annons

2 tsk currypulver

½ grönt äpple, skalat, rivet och urkramat

salt och nymalen svartpeppar

Topping och tillbehör:

300 g ostronskivling + smör till stekning

3 stjälkar grönkål + 1 msk färskpressad citronsaft

2 dl buljongkokta linser

1 knippe dill

1 citron, i klyftor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

2. Skala rotsellerin, dela den i stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Halvera potatisen och lägg den runtom rotsellerin, med den skurna sidan nedåt. Hyvla smöret tunt och täck rotsellerin med det. Salta och peppra. Placera i mitten av ugnen och rosta i cirka 20 minuter, tills både rotsellerin och potatisen har fått fin färg och mjuknat.

3. Blanda ingredienserna till curry- och äppeldippen. Låt stå kallt till servering.

4. Riv svampen i mindre bitar och stek den i en klick smör tills den blivit riktigt krispig.

5. Riv grönkålen i mindre bitar, häll på citronsaft och krama kålen tills den är mjuk.

6. Toppa plåten med svamp, grönkål, linser, dill och citronklyftor. Servera med dippen vid sidan.

Foto: Campher

LÄS OCKSÅ: Allt på en plåt – à la Tareq Taylor

 

Annons