Annons

Så får du fin hy – med blommor

Ringblomma reparerar, rosor föryngrar. Våra vanligaste sommarblommor kan göra under för huden. Här är listan på blommorna som löser dina hudproblem.

Redaktionen

20 juni, 2013
Så får du fin hy – med blommor

Ringblomma reparerar, rosor föryngrar. Våra vanligaste sommarblommor kan göra under för huden. Här är listan på blommorna som löser dina hudproblem.

Ringblomma
Ringblomma vårdar torr och känslig hud. Sedan länge har blomman använts för att reparera skadad och torr hud samt för läkning av små sår. Idag är den mycket vanlig i hudvård för känslig hud och i barnprodukter. Ringblomman innehåller stora mängder av verksamma ämnen som i sin tur vårdar den hud som är känslig, ömtålig eller irriterad. Den lugnar huden och minskar orenheter. Ringblomman passar alla hudtyper, men är särskilt bra för ömtålig barnhud.

Ros
Rosor innehåller mängder med naturliga och uppfriskande näringsämnen för hyn, bland annat C-vitamin, karoten och antioxidanter. Den är även känd för att vara lugnande, svalkande och antiseptisk. Rosor balanserar kroppens hjärta och sinne samt främjar hudens naturliga balans. Som om inte det är nog gör rosen huden dessutom piggare och yngre. Hudvård med rosor är därför idealiskt för mogen hy och hud med rynkor.

Lavendel
Lavendeln är lugnande för kroppen samt motverkar stress och oro. Blomman har många bra egenskaper, den verkar bland annat är antiseptiskt, sammandragande och balanserande. Namnet lavendel kommer från det latinska ordet ”lavare” som betyder ”att tvätta” som också speglas i dess rengörande egenskaper. Lavendeln renar kroppen från topp till tå, läker sår och kyler ett överhettat sinne. Hudvård innehållandes lavendel är idealiskt för personer med oren hy.

Salvia
Salvia är en blomma med bakteriedödande egenskaper och används därför också i många läkemedel. Blomman motverkar hudbesvär som till exempel akne, grova porer, hormonella besvär men är även bra för de som lider av dålig matsmältning, huvudvärk, blödande tandkött och halsont. Hudvård med salvia är även den idealisk för oren hy.

Annons

Kamomill
Kamomill har många hud- och hälsobringande egenskaper. Blomman motverkar bland annat stress, är antiinflammatorisk och antiseptisk. På grund av de antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaperna är den vanlig i hudvård, framförallt för oren och stressad hud med akne eller andra utslag. Krämer med kamomill är också passande för torr hud som behöver repareras.

Iris
Iris har framförallt balanserande egenskaper för hud i obalans. Blomman hjälper huden att hitta den optimala balansen mellan fett och fukt och innehåller dessutom rikligt med naturliga antioxidanter som skyddar. Iris är inte bara mycket fuktighetsbevarande utan också sammandragande och lungande. Hudvård med iris är idealiskt för obalanserad hy, exempelvis fet hy eller torr hy med feta T-zoner.

Trollhassel
Trollhassel är en inflammationshämmande, svalkande och sammandragande växt. Den innehåller höga halter garvämnen, vilket tros vara nyckeln till växtens fantastiska egenskaper. Den har länge använts till olika sorters hudbesvär, exempelvis akne, solskadad hud och åderbråck. Trollhassel har en naturlig förmåga att dra ihop porer, ökar hudens elasticitet och förbättrar dess läkningsförmåga. Trollhasseln är idealisk för de med ojämnheter i huden.

Arnika
Arnika har länge använts som läkeväxt för både in- och utvärtes bruk. Den har många hudvårdande egenskaper, flavonoider och kiselsyra är bara några av de hudvårdande ämnen som man hittar i blomman. Den är sårläkande, inflammationshämmande och sammandragande. Därför är den passande i hudvård för utslag och akne. Blomman är också vanligt förekommande i många muskelliniment och massageoljor för stela och värkande muskler, stukningar och muskelsträckningar.

Viol
Precis som arnika har violen använts som läkeväxt sedan länge. Den är känd för att motverka olika typer utav hudsjukdomar/besvär. Blomman är bra mot akne, eksem, torr och sprucken hud.

Annons

Läkemalva
Läkemalvan är bland de äldsta hudvårdsblommorna av alla. Enda sedan 700-talet har läkemalva används som både läkeväxt och som skönhetsmedel. Namnet kommer från det grekiska ordet ”malakhe” som betyder ”göra mjuk” vilket också är den främsta egenskapen blomman har på huden. Det är främst blommans geléaktiga vätska man använder för att behandla inflammationer i huden och för att göra huden mjukare och slätare.

 

Av Beatrice Nordmark

Annons