Annons

Så minskar du din biologiska ålder

Vår kronologiska ålder ökar år för år, men vår biologiska ålder är ett flytande begrepp, som ökar och minskar tillfälligt beroende på hur vi reagerar på stress och hur vi tar hand om vår hälsa. Här förklarar vi hur – och vilka knep som gör dig biologiskt yngre!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 maj, 2023
Så minskar du din biologiska ålder

Vår kronologiska ålder ökar år för år, men vår biologiska ålder är ett flytande begrepp, som ökar och minskar tillfälligt beroende på hur vi reagerar på stress och hur vi tar hand om vår hälsa. Här förklarar vi hur – och vilka knep som gör dig biologiskt yngre!

Visste du att vår så kallade biologiska ålder inte går hand i hand med vår kronologiska ålder, utan att vi kan vara biologiskt äldre eller yngre än vad vår kronologiska ålder säger? Tidigare har forskare menat att åldrande handlar om en lineär process, där kroppen gradvis förfaller med åldern, men det fungerar på ett lite annorlunda sätt. Kortfattat så blir vår biologiska ålder tillfälligt högre av stress – men den kan minska igen när stressen försvinner och vi återhämtat oss.

LÄS OCKSÅ: 5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det

Stress gör oss biologiskt äldre

Även om forskarna har vetat att den biologiska åldern är formbar och vändbar, så har man inte vetat i vilken utsträckning och vad som triggar dessa förändringar. Men nu visar en laboratoriestudie gjord på möss och publicerad i tidskriften Cell Metabolism, på möjligheten att kunna vända, alltså minska, vårt biologiska åldrande. Forskarna använde något som kallas DNA-metyleringsklockor, som är den främsta metoden för att mäta och notera förändringar i den biologiska åldern som respons på stress, hos såväl möss som människor.

Våra kroppar och psyken reagerar nämligen på stressorer i form av trauman, som stora operationer, graviditeter, svåra sjukdomar och andra omvälvande livshändelser. Vår biologiska ålder ökar tillfälligt på grund av den stress som sådana händelser medför, men kan sedan vändas igen.

Annons

LÄS OCKSÅ: Andning – ett underskattat verktyg att hantera stress

Återhämtning är nyckeln

Nyckeln ligger i att få till den viktiga återhämtningen både mentalt och fysiskt efter den stressande händelsen. Tar vi oss inte den tiden så kommer det kapp oss fysiskt och skyndar på åldrandeprocessen. Men ser vi till att återhämta oss ordentligt så kan vi vända på det biologiska åldrandet. Och det sker genom att få in hälsosamma vanor i våra liv. Dessa vanor gör att vi kan ta kontroll över stressen istället för att låta stressen styra oss.

8 vanor som vänder ditt biologiska åldrande

Så lite som 10 minuter per dag av något av följande hjälper till att minska stressen och därmed din biologiska ålder.

  • Träna – Det kan förbättra ditt känslomässiga välbefinnande att dansa, röra på dig eller stretcha.
  • Öva på djupandning – Sätt dig ner med slutna ögon och andas djupt och långsamt tio gånger.
  • Meditera –Sitt tyst i 10 minuter och fokusera på ditt andetag. Lägg märke till hur varje andetag känns på in- och utandning. Vandrar dina tankar iväg, så för dem bara tillbaka till ditt andetag.
  • Yoga – Är inte bara bra för vår fysiska rörlighet, styrka och hälsa utan även för vår förmåga att hantera stress. Det är en aktivitet som är bra för både kropp och sinne.
  • Var social – Umgås och skratta med vänner och skapa relationer som ger känslor av tillhörighet och mening med livet.
  • Lyssna på musik – Gör en spellista med musik du gillar, luta dig tillbaka, blunda och lyssna.
  • Ta hand om din kropp – Genom att äta bra, dra ner på alkohol och inte röka eller använda tobak.
  • Öva på tacksamhet – Varje dag kan du ägna några minuter åt att skriva ner tre till fem saker du är tacksam för. Det gör dig mer positiv och får dig att regelbundet uppmärksamma det som gör dig lycklig.

Av Carolina Eriksson

Källa: Medical News Today

Annons

Fakta

Om akut och kronisk stress

När vi utsätts för akut stress, antingen verklig eller en uppfattad sådan, så får vi direkt en kamp eller flykt-reaktion. Då sänder hjärnan kroppen signaler och kroppen svarar genom att antingen göra sig redo för att kämpa mot faran, eller fly från den. Det kan bland annat leda till kroppsliga reaktioner som att hjärtfrekvensen och blodtrycket ökar och andningen blir snabbare och ytligare.

*Kronisk stress uppstår dock när vi inte lyckas sakta ner våra reaktioner på stress, även efter att den stressiga händelsen har passerat.

*Att ha höga nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen under lång tid kan leda till: ökad aptit och ökad mängd fettvävna, högt blodtryck, försämrat immunsystem, sömnsvårigheter, oro och ångest, huvudvärk och muskelspänningar. Allt detta kan leda till att vi åldras snabbare biologiskt och att livet förkortas. Men de glada nyheterna är att vår biologiska ålder kan återställas och vända neråt.

Annons