Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.
Man har sedan länge vetat att att fysisk aktivitet förebygger ohälsa och att prognosen för olika sjukdomar, bland annat cancer förbättras när man motionerar. Däremot har man inte kunnat förklara kopplingen mellan motion och utvecklingen av cancer.
Men nu verkar forskare vid Karolinska Institutet ha kommit närmare en förklaring. Rörelse kan aktivera immunförsvaret vilket stärker kroppens förmåga att hämma cancern.
LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Få vet vilken träning kvinnor över 40 behöver”
Dödligheten minskade
Randall Johnson är professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska Institutet och en av författarna till studien. Han säger i ett pressmeddelande att biologin bakom träningens positiva effekter kan ge ny insikt om hur kroppen upprätthåller hälsa och hjälpa forskarna att både förbättra och utforma behandlingar mot cancer.
Forskarna fann att metabolismen hos immunförsvarets cytotoxiska T-celler ändras vid fysisk aktivitet. Förändringen gör T-cellerna starkare och deras förmåga att angripa cancerceller blir bättre.
Resultatet kom de fram till genom att studera möss med cancer som delades in i två grupper, varav den ena gruppen tränade regelbundet och den andra gruppen var inaktiva. Bland de möss som tränade minskade dödligheten och cancern växte långsammare.
LÄS OCKSÅ: Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka
Samma resultat på människa
När forskarna injicerade antikroppar som tog bort T-cellerna i de tränade mössen såg man att antikropparna tog bort den positiva effekten av träningen. Man provade också att föra över cytotoxiska T-celler från de fysisk aktiva mössen till de inaktiva, då förbättrades deras cancerprognos.
Forskarna tittade också på hur vi människor påverkas av träning. Åtta friska män fick lämna blodprov efter 30 minuters intensiv cykling. Forskarna såg att samma metaboliter utsöndrats i blodbanan.
Helene Rundqvist som är forskare vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska sjukhuset och studiens förste författare säger:
– Vår forskning visar att träning påverkar utsöndringen av flertalet molekyler och metaboliter som stärker cancerbekämpande immunceller och därigenom hämmar cancertillväxt. Vi hoppas att dessa resultat kan leda till en djupare förståelse för hur vår livsstil påverkar immunförsvaret och informera om utvecklingen av nya immunterapier för cancer.
Av Inger Palm
Källa: Karolinska Institutet
Studien: Elif science