Det är bara fantasin som sätter gränser för din smoothie. Drick den till frukost, efter träning eller som en svalkande sommarlunch. Så här får du till en perfekt smoothie för alla tillfällen.
Basen
Det finns många alternativ som kan utgöra en bra bas i en smoothie. Beroende på vilken bas du väljer får smoothien olika karaktär, en gräddigare bas ger en krämigare och lenare smoothie, medan en tunnare bas ger en mer sorbetliknande smoothie.
Bas för en krämig smoothie
Turkisk yoghurt
Kokosmjölk
Grädde
Bas för en mjölkig smoothie
Mjölk
Mandelmjölk
Hasselnötsmjölk
Sojamjölk
Rismjölk
Havredryck
Bas för en sorbetliknande smoothie
Vatten
Krossad is
Kokosvatten
Juice
Mättnadskänsla
Ibland vill man ha en smoothie som ger en riktig mättnadskänsla, kanske som kall sommarlunch. Ett tips är att göra den lite tjockare och äta den i djup tallrik istället för att dricka den i glas.
Matigare smoothie
Ägg
Keso
Kvarg
Chiafrön
Psylliumfröskal
Proteinpulver
Proteinpulver finns både med- och utan smak, vegetabiliskt, laktosfritt eller raw. Välj det som passar dig. Om du väljer chia- eller psylliumfrön (skalen) bör du dricka smoothien direkt, innan fröna sväller och smoothien tjocknar.
Topping
Extra gott – och snyggt – är att lägga på lite topping ovanpå smoothien.
Toppentips för topping
Gojibär
Färska bär
Torkade mullbär
Torkade incabär
Kokoschips
Raw kakao-nibs
Hampafrön
Recepttips: Testa en havtornssmoothie eller Hallon & granatäpple.
Av Johanna Gustavsson