Annons

Så märker du om din hund eller katt blivit dement

Med hög ålder ändras inte bara hjärnan hos oss människor utan även hos våra husdjur. Men hur märker du att din hund eller katt börjar bli dement – och hur hjälper du den bäst? Vi reder ut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 augusti, 2023
Så märker du om din hund eller katt blivit dement

Med hög ålder ändras inte bara hjärnan hos oss människor utan även hos våra husdjur. Men hur märker du att din hund eller katt börjar bli dement – och hur hjälper du den bäst? Vi reder ut!

Enligt veterinärkliniken Husdjurshälsan i Västra Frölunda har uppmärksamheten på senare tid riktats alltmer på demens, eller kognitiv dysfunktion som det också kallas, hos hund och katt.

Symtom kan komma långsamt – eller snabbt

Hos vissa hundar och katter är symtomen små och diffusa, men de kan också vara väldigt tydliga och därmed vara besvärande för både husdjuret och dess ägare. Och det är viktigt att inte låta åldrandet, som i sig förstås är en naturlig del av livet, innebära en försämrad livskvalitet hos din fyrbente vän.

Så hur märker man om ens hund eller katt utvecklar demens? Svaret är att symtomen kan både uppträda långsamt eller orsaka en snabb förändring i djurets beteende. Därför kan det vara viktigt att uppmärksamma symtomen tidigt, så att rätt behandling kan sättas in i tid. Risken för att en hund ska bli senil ökar också om den är passiv, till exempel.

Så här märker du av om ditt husdjur blivit dement!

  • Genom beteendeförändringar, som att hunden/katten blir mindre social eller blir mer rädd och ängslig och vill vara nära dig.
  • En del djur kan även utveckla separationsångest, få förändrad dygnsrytm som orsakar att den vandrar runt på natten, eller får ökat sömnbehov på dagen.
  • En tidigare rumsren hund/katt kan börja utföra sina behov inomhus och glömma ord som den tidigare förstått.
  • En senil hund reagerar ofta långsamt, blir inåtvänd och gör lite tokiga saker som de inte gjort förut.
  • En katt som drabbats av demens kan också börja jama mer än vanligt.

Uteslut andra sjukdomar först

Är du osäker, gå till en veterinär för en konsultation. Då ställer hen frågor samt undersöker djuret för att utesluta sjukdomar som kan ge liknande symtom och beteenden. Oftast sker det genom blodprov och/eller urinprov som en del av utredningen av äldre djur med misstänkt demens.

Annons

Behandlingen är individuell, men grundstenarna är ofta tillskott av antioxidanter, omega-3, feromoner, samt mental stimulans och fysisk aktivitet. Det kan även bli aktuellt med medicinsk behandling.

Men hur vanligt är det egentligen att hundar och katter utvecklar demens, och vid vilken ålder brukar symtomen oftast debutera?

Marita Stigelius är VD och djursjukskötare på Husdjurshälsan i Västra Frölunda.

– Det är vanligt att djur utvecklar demens, tidigare hos större raser än mindre, från 6-10 år. I princip kan man säga att alla utvecklar demens om de blir tillräckligt gamla, säger Marita Stigelius, djursjukskötare på Husdjurshälsan.

Är det vanligare hos hundar eller katter? Eller lika vanligt hos bägge?

– Vi upplever att det är lika vanligt hos katt som hos hund hos oss.

Annons

Slutligen, finns det något man som matte eller husse kan göra för att förebygga demens hos sitt husdjur?

– Fullvärdig kost och fysisk aktivitet inklusive problemlösning, samt att få lära sig nya saker hela livet bland annat, är bra.

Källa, utöver interjvun: Husdjurshälsan och Agria

Av Carolina Eriksson

Annons