Att kostfibrer från växtbaserad mat är bra för magen och tarmfloran är känt sedan tidigare. Detta eftersom fibrer bland annat fungerar som mat till de goda bakterierna i tarmen.
Men det som kemiforskaren Victor Castro-Alves vid Örebro universitet ville undersöka närmre i denna forskningsstudie var om dessa kostfibrer även påverkar tarmens celler och därmed immunförsvaret. Han studerade därför i ett labb vad som händer med fibrerna efter att de har jäst i en miljö som liknar tjocktarmens. Och närmare bestämt hur något som kallas oligomerer påverkar cellerna i tarmen, som i sin tur är en del av immunförsvaret.
Fibrer inte bara föda – interagerar med cellerna
Så vad är då oligomerer? Jo, det är, förenklat förklarat, en struktur av sammanlänkade molekyler som bildas när tjocktarmen bryter ner fibrer från havre och vete. Och studiens resultat visar att de oligomerer som fibrerna producerade antingen kan aktivera eller hämma speciella receptorer på cellerna. Vilket betyder att fibrerna faktiskt inte bara fungerar som föda för de goda tarmbakterierna – utan att de även påverkar immunförsvaret direkt genom att interagera med tarmens celler.
LÄS OCKSÅ: Synbiotika stärker tarmfloran och immunförsvaret
Oligomerer stor potential vid IBS
Victor Castro-Alve menar att oligomererna har stor potential och kan hjälpa oss att förstå IBS och inflammatoriska tarmsjukdomar som IBD. Med hjälp av denna arbetsmetod kan man upptäcka hur man kan använda sig av funktionella ingredienser i mat för att minska symtomen.
Forskarna kommer nu att studera vidare på hur fibrer påverkar immunförsvaret, eftersom det finns skillnader i hur fibrer påverkar tarmfloran mellan olika människor, något som man upptäckte i kompletterande avföringsprover. Även om fibrer påverkar tarmfloran ungefär likadant hos oss alla.
Läs hela den vetenskapliga artikeln här!
Källa: Forskning.se