Annons
Annons

Så räddade Eleni sina hotade tänder

Eleni Kiriakidou fick ett tråkigt besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

Inger Palm

5 september, 2023
Så räddade Eleni sina hotade tänder
Dela inlägget

Eleni Kiriakidou upplevde inte att något var fel i hennes mun. Hon hade inte ont och hon borstade tänderna som vanligt, morgon och kväll och använde tandtråd regelbundet.

– Då, sommaren 2010, var det rätt rörigt i mitt liv. Jag hade nyligen gått igenom en skilsmässa och av separationer mår man inte bra. Jag skulle nog säga att jag var utbränd, känslomässigt utbränd, och väldigt ledsen. Men fysiskt mådde jag inte alls dåligt. Jag gick till jobbet som vanligt, tog promenader i friska luften och åt mina vitaminer, säger Eleni Kiriakidos.

Tandläkarbesöket minns hon så väl, till och med att det var den 29 juni. Men den helt vanliga rutinkontrollen, som Eleni gör varje år, visade ett riktigt tråkigt resultat.

Tål mycket smärta

– Tandläkaren sa att alla mina tänder rörde på sig. Min första reaktion var att det kan ju inte stämma. Hur kan det komma sig när jag inte kände något alls? Jag borde ju ha märkt något, men så här i efterhand tror jag att det berodde på att jag var utbränd. Tandköttet var lite rött och lite svullet, men jag tänkte inte mer på det, mina tankar var någon annanstans.

– Det finns också en annan förklaring. Jag är otroligt tålig för smärta. Tandläkaren kan borra utan bedövning och det berör mig inte så mycket, berättar Eleni som fick remiss till en specialist, en så kallade panoramabild togs och visade att hon hade tandlossning på alla tänderna.

När sjukdomar uppstår i tandköttet börjar det med gingivit som kan förvandlas till parodontit. Det första betyder att tandköttet är rött, svullet och inflammerat. Det andra stadiet – paradontit – innebär lösa tänder och att det ibland kan göra riktigt ont.

Studier har visat att personer med kroniskt trötthetssyndrom ofta har betydligt lägre nivåer av Q10 än friska personer. Och ju lägre nivåerna av Q10, desto svårare kan symtomen bli.

Inflammation försvann med Q10

– Oj, vad rädd jag blev när jag fick höra att tänderna rörde på sig, men eftersom jag visste att Q10 motverkar inflammation och hämmar de mikroorganismer som ger upphov till problemen i munnen så började jag dosera Q10 efter eget huvud, säger Eleni.

Första veckan tog hon en kapsel per dag, vecka två två kapslar och efter att hon kommit fram till vecka fem med hela fem kapslar varje dag trappade hon ner och gjorde proceduren baklänges innan hon började om igen.

Q10 är ett fettlösligt ämne som finns i kroppens alla celler och det drar igång en kedja av reaktioner som skapar energi (ATP). Allt som sker i kroppen är beroende av energi.

Ett inflammerat tandkött har brist på Q10 och ett tillskott kan därför relativt snabbt minska en bakteriell kontamination. Flera studier har visat att Q10 minskar tandköttsfickor och stramar åt tänderna.

Efter ett halvår var det dags för Eleni att gå på återbesök – och då hade alla tänderna slutat att röra på sig. Det fanns ingen tandlossning, men en tand kunde inte räddas och drogs ut. I övrigt såg allt perfekt ut i Elenis mun.

– Det kändes helt fantastiskt att bli friskförklarad. Jag har fortsatt med Q10 sedan dess. Jag törs inte chansa på att det ska komma tillbaka, säger Eleni.

Foto: Ateljé Photos 4 U

Fakta

Namn: Eleni Kiriakidou
Ålder:  66 år.
Bor: Sundbyberg.
Familj: Singel, två vuxna barn.
Jobbar med: Driver butiken Hälsohörnan.
Så mår jag bra: Är ute i friska luften så mycket jag kan, umgås med bra människor, jobbar med det jag brinner för och så är jag en nöjd person och tacksam för mitt liv.

Annons
Annons