Annons
Annons

Bladmyntan som lindrar pollenbesvär

Mitt i vintern kan den som är allergisk mot pollen känna besvär. Mycket beror förstås på var i landet du bor. För den extra känsliga eller den som vill förbereda sig för en pollenexplosion finns olika örter som ger lättnad. Perilla är ett exempel på en växt som är rik på antioxidanter och som har en naturlig antihistamineffekt.

Inger Palm

5 februari, 2024
Bladmyntan som lindrar pollenbesvär
Dela inlägget

Antalet personer som drabbats av pollenallergi har ökat relativt kraftigt sedan 70-talet. Att vara allergisk mot pollen innebär inte bara att näsan rinner och ögonen kliar. Hela kroppen påverkas på så sätt att man kan uppleva sig mycket tröttare än vanligt, att man blir irriterad och får svårt att koncentrera sig.

I ett avlångt och dessutom väldigt långt land som Sverige drar pollensäsongen igång under en längre period. Men vissa som är känsliga kan faktiskt känna av pollen året om. De allra flesta börjar med sin pollenmedicin i mars någon gång. Några väntar till april medan andra bara har uppehåll när det är som kallast.

Generellt kan man säga att pollensäsongen startar i februari och pågår en bit in i oktober.

Lider man mycket av pollen är det en bra idé att inte vänta tills pollensäsongen brutit ut i full kraft utan förebygga i god tid.

Naturlig antihistamineffekt

Tycker man sig få otrevliga biverkningar av konventionell medicin finns det örter som lindrar besvären. Till exempel finns växten perilla som är en japansk ört som har använts inom den österländska medicinen i hundratals år. Den innehåller antioxidanter och har en naturlig antihistamineffekt.

Perilla är släkt med mynta men den liknar mer en nässla och har något större blad. När extraktet tillverkas används enbart bladen som är rika på flavonoider och antioxidanter. 

Kroppen reagerar på de ofarliga ämnena

När du får en allergisk reaktion reagerar kroppen på vad som egentligen är ett harmlöst ämne, men som kroppen av någon anledning tycker är farligt. I det ögonblicket frigörs bland annat histaminer, men också andra inflammatoriska ämnen för att bekämpa de ämnen som kroppen tycker gör intrång. 

Det är frisättningen av histamin som gör att det kliar i ögonen, att du nyser och blir snuvig.

Det finns några studier på perillaörten som visat att örten blockerar frisättningen av histamin. 

I mastcellerna finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och när de frigörs startar en inflammatorisk reaktion. Men om histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. Mastcellerna är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp.

Rapporter har visat att perilla motverkar så kallade pro-inflammatoriska cytokiner som bidrar till allergiska reaktioner och även astma. Perilla försöker också hejda de antikroppar som bildas som ”känner igen” allergener som skadliga ämnen och på så sätt förhindrar perilla att en allergisk reaktion uppstår.

En klinisk studie från 2004 visade att rosmarinsyran i perilla minskade rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda. Andra studier som utfördes på möss visade att perilla minskade symtom på anafylaktisk chock. Analyser har också kunnat visa att perilla fungerar bra om du besväras av myggbett som kliar.

För äldre kan allergin gå över

Pollenallergi kan uppstå när som helst i livet, men det är vanligast att allergin debuterar vid sex års ålder eller tidigt i vuxenlivet. Det är ovanligt att bebisar eller barn under två år reagerar på pollen.

När man blir äldre kan pollenallergi gå över av sig själv, eller att symtomen klingar av, och man besväras så pass lite att mediciner inte behövs.

Tillskott med örter mot pollenallergi kan verka olika på olika individer. En god idé är att testa sig fram och hitta det som fungerar för just dig. Har du stora problem kanske inte ett örtpreparat hjälper till 100 procent och då kan man kombinera en ört som
perilla med annan konventionell medicin.

Annons
Annons