Annons
Annons

Så tacklar du torra vinterläppar

Vinter innebär inte bara kyla utan även torr luft både ute och inne. Huden och inte minst läpparna kan bli extra torra – och vips är narigheten ett faktum. Så här gör du för att behålla mjuka, återfuktade läppar vintern ut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
6 januari, 2023
Så tacklar du torra vinterläppar

Vinter innebär inte bara kyla utan även torr luft både ute och inne. Huden och inte minst läpparna kan bli extra torra – ch vips är narigheten ett faktum. Så här gör du för att behålla mjuka, återfuktade läppar vintern ut!

Av Carolina Eriksson

Torra läppar på vintern är många av oss vana vid att dras med, men ibland övergår torrheten i en narighet och fnasighet som det är lättare sagt än gjort att bli kvitt. Vi vill med andra ord helst slippa att ens hamna där. Och hitta knepen som faktiskt hjälper när fnaset är ett faktum.

Vilken är den största boven bakom torra och nariga läppar på vintern?

Torr luft och kyla, alltså att luftfuktigheten sjunker, vilket gör vintern till en väldigt kritisk period för att hålla läpparna återfuktade och mjuka, säger Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert
Viktigaste ingrediensen i en läpprodukt enligt Sara Nomberg? Återfuktande ingredienser som glycerin och vaxer, som bivax, karnaubavax eller candelillavax! (Foto: Anton Svedberg)

LÄS OCKSÅ: Välj rätt ögonkräm för just din hud

Smörj läpparna innan du går ut

Hon tillägger också att ju torrare hud du normalt har, desto större risk att läpparna blir torra på vintern.

Så hur förebygger man bäst torra läppar?

– Smörj innan du upplever torrheten, egentligen så ofta du kan men absolut innan du går utanför dörren. Använd dock inte för ocklusiva fetter, till exempel mineraloljor som täpper till. Då riskerar du att det ”tar över” den egna produktionen av fett och skydd, vilket gör dig beroende av produkten. Många upplever att om de slutar med sådana produkter blir läpparna helt uttorkande. Det är inte bra. Så smörj enbart med läppbalsam som är naturliga/ekologiska. De innehåller naturliga fetter som lättare går in i huden med små mängder vaxer. Som mandelolja och bivax eller liknande. Vi vill stötta och stärka huden, men inte ta över de naturliga funktionerna.

Och hur behandlar man torra läppar när de redan är ett faktum?

– En bra läpprutin är att först skrubba försiktigt (inte för ofta) och sedan lägga en läppmask eller flera lager läppbalsam. Man behöver sedan kontinuerligt vårda för att få läpparna mjuka. Samt skydda mot framtida påfrestning genom att addera läppvårdande produkter som lägger sig som ett skyddande lager och förhindrar fuktförlust. Smörj alltså alltid in läpparna innan du går ut.

Grunda alltid med läppbalsam

Tänk också på att även inomhusluften är torr, så ha helt enkelt läppbalsam i närheten hela tiden, understryker Sara Nomberg.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du torra läppar

Vad är viktigt att tänka på för den som vill använda läppglans och läppstift, men har problem med torra läppar?

– Grunda alltid med läppbalsam/balm. Basen på läpparna är så viktig för att få ett snyggt och hållbart resultat med makeup ovanpå. Om det blir narigt och torrt, gör en vårdande läpprutin cirka en gång i veckan för att underhålla. Välj mycket vårdande produkter som känns mjuka. Kanske håller inte färgen lika länge då, men återapplicera hellre produkten oftare än att välja en ”long lasting”-produkt, för de är ofta torrare i sin formula. Om du återapplicerar ofta kan det vara bra att då och då helt ta bort det gamla lagret med exempelvis en oljelöslig remover och sedan lägga på nytt. Det kan bli väldigt torrt att lägga nytt läppstift eller glans på det gamla i många omgångar.

Annons
Fakta

Då ska du använda…

1) Peeling/skrubb
Om du redan fått nariga läppar. Då behöver det skrubbas bort det, för det är i princip omöjligt att få bort narighet med enbart insmörjande, vårdande produkter.

2) Läppolja
Som läppmask över natten eller vårdande produkt under dagen, inomhus. Ger även fin glans. Olja är bättre för läpparna än till exempel läppglans som ofta kan torka ut lite.

3) Fetare salvor
När du går utanför dörren och utsätts för utomhusluft är det allra mest skyddande en fetare balm/salva med vax i. De är bäst på att skydda mot kyla och påfrestning tack vare just sina vaxaktiga fetter.

Annons
Annons