Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hund sträcker fram tassen till pojke

Sara Klinga Myrs son Alex och deras labrador Honey. (Foto: Linda Heintie)

Så undersöker du din hund hemma 

Dags för undersökning – förbered dig så här!

Välj gärna ett lugnt ställe och ha hundgodis till hand som belöning. Välj inte hundens bädd där den sover, där ska den få vara ifred. Bre gärna ut en filt på golvet. Hunden lär sig att filten är ett mysigt ställe där den blir ompysslad och får godis.

Bra att ha till hands:
 • En ficklampa

 • En filt

 • Ett stetoskop

 • En tandborste

 • En klotång eller klofil

 • Ännu mera hundgodis
 • Om du regelbundet känner igenom din hund och lär dig hur den ser ut och beter sig så upptäcker du snabbt när något avviker. Det säger veterinären Sara Klinga Myr som har skrivit en pedagogisk handbok för stora och små som vill lära sig att undersöka sin hund på egen hand.

  Sara Klinga Myr är veterinär och bor utanför Uppsala med sin familj, samt hund, katt och höns. Hon driver egen veterinärklinik och älskar att få jobba med djur. Nu är hon aktuell med boken ”Lilla veterinärskolan – din hund från nos till svans” (Triumf förlag), som är fint illustrerad och tilltalar hela familjen.

  Sara Klinga Myr

  Veterinär Sara Klinga Myr. (Foto: Linda Heintie)

   

  Pedagogiskt och enkelt

  Boken  går i pedagogiska steg igenom olika tips på enkla undersökningar som du som hundägare kan göra själv i hemmet. Sara berättar att hon själv önskade illustrationer som var verklighetstrogna och levande, något som Emma Jansson som står för bilderna i boken har lyckats bra med.

  LÄS OCKSÅ: Kan hundar äta bananer och annan frukt?

  Vilka är de vanligaste frågorna om hundvård och hundhälsa som du får? 

  – Varför kliar hon sig? Vad är det här för en knöl? Vad ska jag göra åt diarrén? Min hund haltar, är det något farligt eller bara en stukning? Är min hund lagom tjock? Han känns trött, är det normalt när han blir äldre? Hon har börjat dricka så mycket vatten, kan det vara en sjukdom? 

  LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

   Glöm inte tänder, öron och juver

  Sara tycker att den bästa stunden för att undersöka sin hund är när både du och hunden är lugna och på gott humör.

  Vilka undersökningar är allra viktigast att känna till och kunna utföra?

  –  Viktigt att tänka extra mycket på är de ställen på kroppen som inte syns så bra om man inte ser noga efter. Det går ofta snabbt att se om hunden har ont i en tass och haltar, men det är lätt att missa om till exempel en tand har gått av. Så tandköttet och tänderna är viktigt. Även öronen, särskilt på raser med hängande öron där öroninflammation ofta missas. Och juvret på tikar där det är bra att hitta små knölar innan de växer sig större. Det är även viktigt att hålla utkik efter tecken på att hunden är stel eller har ont.

   

  Bokomslag Lilla veterinärskolan

  – Jag ville att bilderna i boken skulle se ut som riktiga hundar och inte tecknade seriehundar med överdrivna proportioner. Och samtidigt ville jag absolut inte att boken skulle se ut som en torr och tråkig anatomiatlas. Så när jag fick syn på Emma Janssons bilder blev jag överlycklig! Hon utgår från hundar hon har träffat i sina porträtt och fångar verkligen djurens personlighet i bilderna. Dessutom lägger hon till små detaljer som är kul för barn att leta efter, till exempel gömmer det sig en liten äppelhalva på alla sidor i boken, berättar Sara Klinga-Myr.

  LÄS OCKSÅ: Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

  Var försiktig med nacken

  Känner man regelbundet igenom sin hund och lär sig hur den ser ut och beter sig i vanliga fall, upptäcker man snabbt när något avviker. 

  Finns det tvärtom undersökningar som man absolut inte bör göra själv på sin hund?

  – Man ska vara försiktig med att vrida hårt på hundens nacke – använd hellre en godisbit för att se att den själv kan böja och sträcka nacken åt alla håll. Tryck inte hårt på ryggen och använd alltid mjuka händer när du böjer och sträcker på benen. Tänk också på din egen säkerhet, så ingen blir biten. Om hunden morrar eller visar obehag på annat vis, till exempel genom att flåsa med öppen mun eller spärra upp ögonen, är det dags att avbryta. Och misstänker du att din hund är sjuk eller skadad – ge aldrig läkemedel utan att rådfråga veterinär. Varken naturläkemedel eller medicin som står med i Fass. Även om en väns hund har exakt samma symtom kan det bero på något helt annat än hos din hund, och fel behandling kan göra stor skada.

  Av Carolina Eriksson


  Dags för undersökning – förbered dig så här!

  Välj gärna ett lugnt ställe och ha hundgodis till hand som belöning. Välj inte hundens bädd där den sover, där ska den få vara ifred. Bre gärna ut en filt på golvet. Hunden lär sig att filten är ett mysigt ställe där den blir ompysslad och får godis.

  Bra att ha till hands:
 • En ficklampa

 • En filt

 • Ett stetoskop

 • En tandborste

 • En klotång eller klofil

 • Ännu mera hundgodis
 • Så vet du om din hund….

  ...har öroninflammation:
 • Lukta i örat. Luktar det illa? Starkt eller surt?

 • Titta. Är det rött? Mycket öronvax?

 • Kliar sig hunden när du tar i örat? Gör det ont?

 • Under hängande öron är det inte lika luftigt. Då är det extra viktigt att lyfta på öronlapparna för att titta och lukta.


 • ...har ont:

  • Den har svårt att hoppa.

  • Den reser sig långsamt

  • Den är trött eller sur

  • Den går långsammare på promenaderna

  • Den biter eller slickar mycket på en tass

  • Den håller upp en tass när den står eller sitter

  Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  Jordgubbstårta

  Härlig försommartårta i raw foodstil

  Raw food

  Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

  Ett par vilar

  9 tips för att hjälpa sömnen på traven

  Hälsa

  Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

  kvinna som får ansiktsbehandling

  7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

  Hud

  Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

  Annika Kvist och Viktoria Tindberg

  Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

  Kost

  Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

  Enkel hjälp vid IBS och problemmage

  Mage

  Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

  fisk på skärbräda

  Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

  Forskning

  Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

   

  Sallad i en träskål

  Fräsch regnbågssallad med tahinisås

  Recept

  En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

  Anders Wallensten

  Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

  Hälsa

  Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

   

  kvinna sover

  Örterna som får dig att sova bättre

  Hälsa

  En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

  Ljusa plagg hängande på galgar

  Här är de miljövänligare textilvalen

  Eko/miljö

  Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

  Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

  Forskning

  Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

  lever i genomskärning

  Fettlever förkortar livet

  Forskning

  Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

   

  Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

  Allergivänliga husdjur, finns det?

  Husdjur

  Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

  Ugnsfrittata med broccoli

  Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

  Recept

  Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

  Alun hjälper dina svullna ben

  Hälsa

  Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

   

  kvinna tar sig i ögat

  Vitamin B3 kan motverka glaukom

  Hälsa

  Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

  kvinna tittar ut över vatten

  Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

  Naturlig hälsa

  Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

  Jamande kattunge i gräset

  Det betyder din katts jamanden

  Husdjur

  När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!