Annons

Saffran vände Andreas nedstämdhet

Andreas Nilsson är en levnadsglad och sportig man på 38 år. Han lever sunt, har ett roligt jobb och trivs med familjelivet. Därför kom det som en obehaglig överraskning att han hösten 2016 plötsligt blev trött och orkeslös. Räddningen blev ett kosttillskott baserat på saffran. Det vände Andreas sinnesstämning på bara några dagar.

Redaktionen

19 februari, 2018
Saffran vände Andreas nedstämdhet
Dela inlägget

Andreas Nilsson är en levnadsglad och sportig man på 38 år. Han lever sunt, har ett roligt jobb och trivs med familjelivet. Därför kom det som en obehaglig överraskning att han hösten 2016 plötsligt blev trött och orkeslös. Räddningen blev ett kosttillskott baserat på saffran. Det vände Andreas sinnesstämning på bara några dagar.

När Andreas Nilsson var yngre tävlade han i både boxning och brottning. Men när jobb, fru och barn tog den mesta tiden blev tävlingsmomentet inte lika viktigt och numera tränar Andreas för att hålla formen och för att han fortfarande tycker att det roligt. Han har ett bra liv och har varit förskonad från svåra händelser och har därför aldrig behövt känna hur det är att må dåligt. Inte förrän hösten 2016 då Andreas känsloläge förvandlades från glad och energisk till trött och orkeslös.
– Jag orkade väldigt lite. Min vanliga glädje och motivation var plötsligt borta, ett stämningsläge som inte alls var likt mig, och det kom som en obehaglig överraskning. Jag förstod inte hur jag kunde bli så trött och varför jag inte mådde bra. De hade inte hänt något som kunde få mig att känna så. Det hade varit lätt att förstå min trötthet och sinnesstämning om något tråkigt hade hänt, säger Andreas.

LÄS OCKSÅ: Saffran höjer mängden aktivt serotonin i hjärnan


Började med hösttrötthet

Andreas jobbar som eftermarknadschef på ett företag i Sala som säljer grävmaskiner och hjullastare. Mycket av jobbet handlar om att lösa problem åt andra men när det var dags att lösa det egna problemet med bristen på ork fick Andreas jobba länge för att hitta det som skulle fungera för honom.
– Jag har känt mig hösttrött i flera år, framförallt i november, vilket har påverkat sinnesstämningen. Men det var först förra hösten som det blev sämre. Jag är ganska insatt i vilka kosttillskott jag behöver och tar vitaminer i olika omgångar. Först provade jag att ta extra mycket D-vitamin eftersom jag vet att bristen på solljus kan bero på D-vitaminbrist och i sin tur sänka humöret, men det blev ingen skillnad. Sedan bokade jag tid hos läkare för en utredning. Men enligt provsvaren var jag helt frisk, berättar Andreas.

Andreas Nilsson
Andreas Nilsson. Foto: Foto Friberg

Höjer sinnesstämningen
Det gick någon månad och Andreas tog sig igenom en jobbig höst. Men i januari, för precis ett år sedan, när han var inne i en hälsokostbutik blev han rekommenderad Saframyl, ett kosttillskott baserat på saffran som kan höja sinnesstämningen ganska snabbt.
– Det blev en jättstor förändring på bara tre dagar. Från att nästan ha känt mig utmattad och trött hamnade jag i ett totalt lyckorus. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det kunde bli en så stark effekt. Men det kanske mest anmärkningsvärda var att det gick så snabbt när jag blev pigg och glad igen, säger Andreas.

Annons

LÄS OCKSÅ: Saffran kan muntra upp – och vara hjälpen ur en depression

Effekten bekräftad i studier
Saframyl innehåller ett saffranextrakt som påverkar signalsubstansen serotonin, ett ämne som avgör om en person är trött eller pigg. Serotonin styr vårt känsloläge, humör och mentala balans. För att få en ännu bättre effekt av saffranextraktet har man i Saframyl tillsatt magnesium och ett B-vitaminkomplex som motverkar trötthet, nedstämdhet och depression samt vitamin D3 som bland annat kan reglera hormonbalans och immunsystem. Studier visar att tillskottet verkar redan efter 14 dagar men för att få bästa effekt kan man ta en tablett dagligen under två månader.
– Jag fortsatte med Saframyl under några månader förra året men när ljuset kom tillbaka på våren och jag slarvade med tabletterna så slutade jag. Men det kändes bra att veta att om jag skulle bli lika trött igen så var det bara att börja om med tillskottet. I höstas blev jag lika trött och orkeslös igen, precis som året innan, och då tog jag Saframyl med en gång. Det gjorde att jag mådde bra under hela hösten, säger Andreas.

LÄS OCKSÅ: Lika bra effekt som SSRI-preparat – men med färre biverkningar

Har inga biverkningar
En tablett Saframyl motsvarar lika mycket saffran som det finns i 32 lussebullar. En rapport från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) visar att användningen av antidepressiva medel i Sverige har fördubblats de senaste tio åren. I en tid där allt fler drabbas av psykisk ohälsa är en snabbverkande produkt som Saframyl ett naturligt alternativ till antidepressiv medicin som ofta för med sig oönskade biverkningar.
En metaanalys baserad på fem studier visade att saffranextraktet kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat. Den enda skillnaden som framkom var att saffran ger färre och mildare biverkningar. Saffran kan användas i förebyggande syfte och studier har visat att saffran kan ge bättre sömn och stärka koncentrationen, något som får vardagen att fungera bättre.
– Det jag tycker är så bra är att kosttillskottet verkade så snabbt. Många produkter har en lite längre startsträcka och eftersom min orkeslöshet under hösten kommer plötsligt så känns det tryggt med Saframyl. Förutom att jag blev piggare och gladare så kände jag att fokus och förmågan att koncentrera mig kom tillbaka, säger Andreas.

Tillskottet förändrade allt
Trots att Andreas gjorde fler olika undersökningar där tester togs på allt från vanliga blodprov, salt- och sockerbalans, den totala näringsstatusen och testosteronnivån för att spåra orsaken till förändringen i energi- och känsloläget så hittades ingenting avvikande.
– Eftersom jag är påläst om kost och näring så tycker jag att det hade varit intressant att veta vad som fattades i min kropp när jag blev så trött och fick konstiga tankar. Det känns ju lite obehagligt att ingenting var fel på mig samtidigt som jag var dränerad på energi. Det hade varit skillnad om jag fått en diagnos eller hade drabbats av psykisk ohälsa tidigare. Men att kosttillskottet kunde förändra allt på några dagar är ju helt fantastiskt, avslutar Andreas.

Annons

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Andreas Nilsson

Ålder: 38 år.
Bor: Sala
Familj: Fru och en son på 11 år
Yrke: Eftermarknadschef
Intressen: Allt som rör hälsa och träning.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Tränar boxning och brottning fem till sex gånger i veckan. Ibland blir det också pass på gymmet. Tar vitamin- och proteintillskott regelbundet. Äter sunt och är noga med sömnen.

7 fakta om depression

Kvinnor mest drabbade
Depression är mer vanligt bland kvinnor än hos män. Rapporter säger att en av fyra kvinnor någon gång under livet kommer att drabbas av en depression och studier visar att psykisk ohälsa kryper allt längre ner i åldrarna.

17 procent äter psykofarma
En allt större del av Sveriges befolkning äter idag preparat som antidepressiva, lugnande och SSRI, det som tidigare så flitigt omskrev som ”lyckopiller”. Enligt siffror från Socialstyrelsen var det under år 2015 drygt 1, 6 miljoner individer i Sverige, det vill säga cirka 17 procent av befolkningen, som åt psykofarmaka – en samlad benämning på läkemedel som riktar sig mot psyket.

Sök ljuset
När dagarna är korta blir det extra viktigt med solljus. Det har hittats samband mellan depression och låga nivåer av D-vitamin i blodet. En studie från 2014 visar att 60 procent av undersökta suicidala patienter led av D-vitaminbrist och att bristen i sin tur är kopplad till en ökad inflammation i kroppen. Studien har genomförts på 59 personer av ett forskarteam från bland annat Lunds universitet. Forskarna tror att D-vitaminbrist kan vara en av underliggande förklaringar till den inflammation vi funnit hos patientgruppen, vilket i sin tur också då bidrar till depressions- och självmordssymptomen.

Motion
Allt mer forskning visar att man med motion och ökad fysisk rörelse kan åstadkomma mycket när det gäller att öka sitt välmående. Att röra sig minst 30 minuter om dagen kan göra under för den mentala hälsan, menar experter.

Naturen
I studier har det visat sig att personer med stress och utmattningssyndrom mått betydligt bättre och känt sig mer harmoniska och gladare av att ta promenader i skog och natur.

SAD
Årstidsbunden depression förkortas SAD efter den engelska benämningen ”seasonal affective disorder”. Tillståndet innebär att man drabbas av depressiva besvär i samband med årstidernas växlingar. Årstidsbunden depression är vanligast under senhösten och vintern men förekommer även under sommarhalvåret. Ett påtagligt och vanligt inslag är extrem trötthet, trots att man sover mer än vanligt. Det som utmärker en årstidsbunden depression är:
• Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
• Depressionen försvinner efter ett tag.
• Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

Serotoninbrist
En teori är att en kemisk obalans har uppstått i hjärnan. Serotoninbrist gör att kommunikationen mellan olika hjärnceller försämras vilket leder till att man inte mår bra. Serotonin är en signalsubstans som styr vårt känsloläge, humör och vår mentala balans och det avgör om en person känner sig trött eller pigg, om den har initiativförmåga och en fungerande nattsömn. Serotonin styr också lust och sexuell förmåga. Många studier har visat att man kan motverka detta genom att öka tillgången på serotonin. Kosttillskottet Saframyl, som innehåller det patenterade saffranextraktet satiereal, kan bidra till att öka mängden fritt serotonin. Saffran rättar till obalansen genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. På så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning.

Annons