”En glutenfri saffranskaka som nästan är som konfekt för att den är så saftig! Garnera gärna med färska fikon, tranbär och florsocker”, skriver Malin Landqvist, som skapat detta recept som är hämtat ur hennes härliga kokbok ”En grön jul” (Bokförlaget Max Ström).
Ingredienser:
Cirka 12 bitar
2 kuvert saffran (1 g)
1 msk konjak eller annan sprit
500 g mandelmassa
1 ekologisk apelsin
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 ägg
1 dl majsmjöl
1 dl riven kokos + extra till formen
Vaniljfrosting:
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
Gör så här:
Lägg saffran i sprit i cirka 10 minuter (eller gärna över natten i en burk med lock).
Sätt ugnen på 175 °C. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, beströ den med kokosflingor.
Riv mandelmassan grovt. Finriv apelsinskalet och pressa ut saften.
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.
Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter tills kakan har stannat och fått lite färg. Låt kallna.
Vispa ihop frostingen luftig och slät. Bred eller spritsa frostingen på den kalla kakan.
Foto: Susana Blåvarg
TESTA OCKSÅ: Goda glutenfria lussekatter och saffranssnurror