Annons

Saftig saffransmazarin med vaniljfrosting

Bästa adventsfikat: en saftig och stor glutenfri saffransmazarin som blir extra god och vacker av att garneras med frosting, färska fikon och tranbär.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
4 december, 2024
Saffransmazarintårta garnerad med en cirkel av frosting, färska fikon och tranbär

”En glutenfri saffranskaka som nästan är som konfekt för att den är så saftig! Garnera gärna med färska fikon, tranbär och florsocker”, skriver Malin Landqvist, som skapat detta recept som är hämtat ur hennes härliga kokbok ”En grön jul” (Bokförlaget Max Ström).

Ingredienser:

Cirka 12 bitar

2 kuvert saffran (1 g)

1 msk konjak eller annan sprit

500 g mandelmassa

Annons

1 ekologisk apelsin

250 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

4 ägg

1 dl majsmjöl

Annons

1 dl riven kokos + extra till formen

Vaniljfrosting:

2 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

200 g naturell färskost

Gör så här:  

Lägg saffran i sprit i cirka 10 minuter (eller gärna över natten i en burk med lock).

Sätt ugnen på 175 °C. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, beströ den med kokosflingor.

Riv mandelmassan grovt. Finriv apelsinskalet och pressa ut saften.

Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.

Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter tills kakan har stannat och fått lite färg. Låt kallna.

Vispa ihop frostingen luftig och slät. Bred eller spritsa frostingen på den kalla kakan.

Foto: Susana Blåvarg

TESTA OCKSÅ: Goda glutenfria lussekatter och saffranssnurror

Annons