Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.
Det är forskare vid Umeå universitet som nu kan visa att genen GM17, en genvariant som försämrar immunförsvarets förmåga att hantera herpesinfektioner, också ökar risken för Alzheimers sjukdom. Genen i fråga har inte tidigare studerats när det gäller vilken betydelse gener generellt har för uppkomsten av Alzheimers, eftersom den ligger i ett område av arvsmassan som normalt inte undersöks.
LÄS OCKSÅ: Så påverkar depression och oro kroppen
70 procent bär på herpes
Vanligt herpesvirus (herpes simplex typ 1) bärs av ca 70 procent av befolkningen. Och det är när herpesviruset når hjärnan hos äldre personer som det kan orsaka en infektion som leder till Alzheimers sjukdom efter flera år, enligt vad forskarna tidigare kunnat utröna. Men forskargruppen i Umeå ville ta reda på varför herpes hos vissa personer leder till Alzheimers, medan andra personer som också bär på herpesviruset inte utvecklar sjukdomen.
Forskarna hämtade prover från Medicinska Biobanken vid Umeå universitet från 363 personer som sent i livet utvecklat Alzheimers, och lika många från personer som inte utvecklat sjukdomen. Proverna hade tagits i snitt 10 år innan diagnosen ställdes.
LÄS OCKSÅ: Äldre överskattar ofta hur bra syn de har
Ger fördubblad risk
19,8 procent bland de som utvecklat Alzheimers mot endast 10,7 procent bland de som inte utvecklat sjukdomen bar på två anlag av GM17. Det innebar alltså en fördubblad risk för Alzheimers att ha två anlag för genen i fråga. Dessutom hade den förstnämnda gruppen personer lägre halter av antikroppar mot herpesvirus.
– Det förefaller vara en både stark och relativt vanlig riskgen för Alzheimers sjukdom, och mot bakgrund av att vi redan vet att den har stor betydelse för immunförsvaret mot herpesvirus pekar vår forskning också tydligt på herpesinfektion som en viktig faktor för sjukdomsutvecklingen, säger docent Hugo Lövheim, som har lett studien, till sajten Forskning.se.
Han avslöjar också att han och hans kollegor kommer fortsätta undersöka om behandling mot herpes kan påverka sjukdomsförloppet i Alzheimers.
Källa: Forskning.se och studie publicerad i The Journal of Immunology
Av Carolina Eriksson