Annons
Annons

Selen är viktigt för sköldkörteln

Närmare en halv miljon svenskar äter medicin för underfunktion i sköldkörteln, de flesta kvinnor. Nu visar ny forskning på samband mellan sköldkörtelsjukdomar och brist på selen.

Redaktionen

27 juni, 2019
Selen är viktigt för sköldkörteln
Dela inlägget

Närmare en halv miljon svenskar äter medicin för underfunktion i sköldkörteln, de flesta kvinnor. Nu visar ny forskning på samband mellan sköldkörtelsjukdomar och brist på selen.
– Patienter med underfunktion kunde minska användningen av medicin när de fick i sig en beräknad rekommenderad dagsdos av selen, säger professorn Mikael Björnstedt.

Hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, är bland de vanligaste sjukdomarna i Sverige idag.
Vår sköldkörtel är ett organ som påverkar nästa alla funktioner i kroppen, men sköldkörtelns viktigaste uppgift är att reglera ämnesomsättningen. Sköldkörteln fungerar på så sätt att hypotalamus i hjärnan får information om nivåerna av sköldkörtelhormon i blodet och skickar beroende på det, mycket eller lite av ett hormon som heter TRH till hypofysen i hjärnan.

Hypofysen i sin tur producerar ett hormon vid namn TSH som sedan skickas till sköldkörteln och signalerar att den ska producera prohormonet tyroxin (T4) samt det aktiva sköldkörtelhormonet trijodtyronin (T3). Bildningen av T3 är beroende av selen, ett essentiellt spårämne som vi får i oss låga nivåer av i norra Europa, på grund av selenfattiga jordar.

Det mesta av T4 omvandlas i levern till T3, som därefter transporteras in i cellen där hormonet talar om vilken hastighet cellens ämnesomsättning bör ligga på. Samtidigt som cellerna producerar energi producerar de även värme. En lägre hormonproduktion ger lägre kroppstemperatur, vilket är förklaringen till att många upplever att de känner sig frusna.

LÄS OCKSÅ: “Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Bildas för lite hormoner i sköldkörteln

Vid en underfunktion bildas för lite hormoner i sköldkörteln, vilket medför att kroppen går på lågvarv. Förutom känslan av frusenhet förknippas hypotyreos med trötthet, minnesproblem, förstoppning, sömnstörningar, muskelkramp, håravfall, torrt hår, sköra naglar, nedstämdhet och viktuppgång.

Symtomen är relativt ospecifika och kan lätt blandas ihop med utbrändhet, stress och klimakteriebesvär. Ett blodprov visar om produktionen av sköldkörtelhormonerna är låga.
Överaktiv sköldkörtel, hypertyreos, betyder att kroppens ämnesomsättning istället går på högvarv.

Det är en sjukdom som inte drabbar lika många, ungefär 3 000 svenskar insjuknar varje år. Symtomen på överfunktion är viktnedgång, hjärtklappning, överdrivna svettningar och ångest. Giftstruma eller Basedows sjukdom (Graves sjukdom) är ett tillstånd vid överfunktion. Det är en autoimmun sjukdom där antikroppar som finns i blodet stimulerar sköldkörteln. De flesta går ner i vikt och är ständigt hungriga trots att de äter mycket. En del får utstående ögon, högt blodtryck och blir ljuskänsliga.

LÄS OCKSÅ: Mineralet selen – framtidens cancermedicin?

Selenbrist påverkar

Det är sedan länge känt att jod har en viktig funktion för sköldkörteln och dess hormoner, men att selen är viktigt för sköldkörtelns normala funktion är en nyare upptäckt.
Mikael Björnstedt, överläkare och professor vid Karolinska Institutet, leder bland annat en forskargrupp som undersöker hur selen kan förbättra cancerbehandlingar.

– Det har gjorts flera studier och metaanalyser som visar att selen spelar en viktig roll för att sköldkörteln ska fungera normalt. Har man en långvarig selenbrist kan hormonproduktionen komma ur balans. Det finns studier som visar att patienter som tog medicin för sin sköldkörtelsjukdom kunde minska användningen av medicinen när deras dagsdos av selen uppnådde en beräknad rekommenderad nivå, säger han.

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Organen behöver selen

Levaxin är det vanligaste läkemedlet mot underfunktion i sköldkörteln. Antalet personer som fått Levaxin på recept har ökat med drygt 30 procent i Sverige sedan 2006. Enligt en Sifoundersökning uppgav dock två av tio patienter att de inte mådde bättre av Levaxin. Om studierna som indikerar att selen gör att patienter kan minska dosen av medicin även gäller generellt för större grupper, är det en vinst för folkhälsan.

– Inom forskarvärlden har vi känt till att selen har en nyckelroll för sköldkörteln i över 20 år, men det är bara de senaste åren som allmänheten fått kännedom om detta, vilket beror på att det redovisats en del intressanta studier helt nyligen. Sammanlagt är det bara 600 personer som deltagit i studierna och det är ett för litet underlag för att man ska kunna dra några större slutsatser, även om resultaten i studierna är lovande, säger Mikael Björnstedt.

LÄS OCKSÅ: 17 tecken på underfunktion i sköldkörteln

Selen skyddar mot oxidering

Särskilt viktigt är det att se till att fylla på förråden av selen om man har en överaktiv sköldkörtel. När ämnesomsättningen är hög så frigörs en hel del fria radikaler och selen har en sällsynt hög antioxidantfunktion. Selen ger med andra ord ett bra skydd mot oxidation i kroppen. Det finns olika typer av selen och den form som tas upp bäst av kroppen är organiskt selen. Forskning visar att ett av de bästa upptagen från tillskott får man av selenjäst.

– När det handlar om analyser av epidemiologiska studier så är det alltid svårt att dra slutsatser eftersom människor i olika delar av världen lever olika. Det finns studier som visar att personer med struma som fått 100-300 mikrogram selen per dag har fått minskade problem med sin sjukdom, eftersom sköldkörtelvärdena blivit normaliserade. Dock gäller detta endast grupper som har låga initiala selennivåer.

– Har man en sköldkörtelsjukdom så ska man inte självbehandla med selen
då det ännu finns för få systematiska studier som underlag för behandlingsrekommendationer, säger Mikael Björnstedt.

Av Inger Palm

Annons
Annons